search-button
cross-out

Η Εύα Παρακεντάκη μοιράζεται μαζί μας τις ωραιότερες συνταγές για την πιο νόστιμη… Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή μίας νόστιμης νηστείας!
Η Εύα Παρακεντάκη μοιράζεται μαζί μας τις ωραιότερες συνταγές για την πιο νόστιμη… Καθαρά Δευτέρα!

Σαρακοστή μπροστά μας και οι νοστιμιές με θαλασσινά και λαχανικά έχουν την τιμητική τους. Εγώ να σας πω την αλήθεια μπορώ να πω ότι είναι η αγαπημένη μου διατροφική περίοδος. Λαγάνα,ταραμάς, γαρίδες και χταποδάκια. Καλαμάρια και όστρακα , όσπρια και χορταρικά! Η άνοιξη είναι παρούσα και τι και αν είμαστε κλεισμένοι μέσα;;; Εμείς θα το ζήσουμε!

Πάμε να δούμε συνταγές και ιδέες νηστίσιμες λοιπόν και σας υπόσχομαι όλη την περίοδο της σαρακοστής να σας δώσω πολλές ακόμα!

Λαγάνα

  • 400 γραμμάρια νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές  της σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 25 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 300 γραμμάρια σταρένιο αλεύρι

Για τη γυαλάδα και το στόλισμα

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • 100 γραμμάρια λευκό σουσάμι
  • 50 γραμμάρια μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε εκατό γραμμάρια χλιαρό νερό, όλο το  μέλι, όλητη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν. Προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλεύρι σκληρό και σκεπάζουμε με ένα πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει για περίπου μισή ώρα. Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς το ταχίνι. Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο διάλυμα της μαγιάς μαζί με το αλάτι και σιγά-σιγά τα άλευρα μέχρι να έχουμε μία κανονική εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να ανέβει, περίπου 1 ώρα. Αφού ανέβει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε απλώνοντας με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό σχήμα οβάλ που έχουν οι λαγάνες. Σε δυό διαφορετικά ταψιά που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει με σταρένιο αλέυρι τοποθετούμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε να ανέβουν ξανά. Διαλύουμε τη ζάχαρη και το μέλι στο χλιαρό νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας, τέλος πασπαλίζουμε με τα σουσάμια που έχουμε πριν αναμίξει και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάνω κάτω στους 200 και ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου μισή ώρα. Όταν έχουν ψηθεί και από κάτω είναι έτοιμες.

Ταραμοσαλάτα

  • 300 γραμμ. μπαγιάτικο κατά προτίμηση σταρένιο ψωμί
  • 4 κ.σ. ταραμά λευκό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 300 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί , αφού το στραγγίξουμε απ’ όλα τα νερά του πάρα πολύ καλά, το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι. Χτυπάμε τα υλικά, να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό του ενός λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να δέσουν όλα μαζί .

Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το λάδι με το υπόλοιπο λεμόνι   με ροή κλωστής και πάντα με το μπλέντερ σε λειτουργία .Όσο  χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή και αφράτη γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

Τσιαπατάκια με αβοκάντο και γαρίδες

  • Ψωμάκια ατομικά τσιαπάτα
  • 12 γαρίδες
  • 6 Ντοματίνια
  • 1 Ραπανάκι
  • Λίγο Μπούκοβο
  • 1 Αγγούρι
  • 1 Αβοκάντο

Για την κρέμα αβοκάντο

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό κουκούτσι. Τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το αλάτι το πιέρι και το μπούκοβο.

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και ζεσταίνουμε. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα περνάμε από το τηγάνι να πάρουν χρώμα μόνο από την μεριά που είναι η ψίχα. Καθαρίζουμε και αλατίζουμε τις γαρίδες και τις ψήνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι για δύο λεπτά.

Παίρνουμε το ψωμάκι, αλείφουμε κρέμα αβοκάντο και στολίζουμε με γαρίδες φέτες αβοκάντο, ντοματίνια, αγγούρι και μπούκοβο.

Γαρίδες σαγανάκι με ούζο και φέτα

  • 12 γαρίδες μεγάλες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • ½  μαραθόριζα ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • ½  φλ. ούζο
  • 200 γρ.  ντομάτες πομοντόρια
  • 1 πρέζα ζάχαρη καστανή
  •  150 γραμ. φέτα σε κομμάτια
  • 2-3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα). Αφαιρούμε το έντερο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα.Προσθέτουμε τις πιπεριές.

Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.

Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει. Βάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και βάζουμε αλατοπίπερο. Βράζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια, να λιώσει με τη ζέστη του τηγανιού. Σβήνουμε τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Καλαμαράκια στη λαδόκολλα με κριθαράκι

  • 8 Καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ντομάτα
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 κρεμμύδι ξερο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 καρότο
  • 1 /4 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλ. ούζο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • Λάδι και αλατοπίπερο
  • 150 γρ. τυρί που λιώνει

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας, τα οποία τα κόβουμε ροδέλες. Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε λεπτές ροδελίτσες . Αναμιγνύουμε όλα τα λαχανικά με το καλαμαράκι βάζουμε λάδι αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε σε 2 λαδόκολλες σφιχτά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε 30 λεπτά και παράλληλα βράζουμε το κριθαράκι μας σε αλατισμένο ζωμό λαχανικών. Αφού πιει όλο το ζουμί το κριθαράκι μας και δεν έχει τελειώσει το ψήσιμο του ανοίγω τις λαδόκολλες και μοιράζω το κριθαράκι μισό –μισό και πασπαλίζω με τυρί. Ψήνω με ανοιχτές λαδόκολλες για 7  λεπτά  ακόμη.

Θαλασσινά  κουσκουσέ

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο μόνο το λευκό
  • 200 γρ. φινόκιο
  • 50 γρ. σέλερι
  • 1 κ.σ.  πιπεριά τσίλι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • Μαρινάρα με οστρακοειδή
  • 3 κ.σ.  μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο, σε πλάγιες φέτες
  • 30 γρ. πελτές ντομάτα
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το φινόκιο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο, και το σέλερι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά . Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την πιπεριά τσίλι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρέυουμε άλλα 5 λεπτά . Προσθέτουμε  την ντομάτα και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά,.Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρινάρα Ατλαντιδα και μαγειρέυουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον μάραθο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρουμε συνοδεύοντας με το κουσκουσέ.

Χορτόπιτα στο τηγάνι

  • Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κιλό άγρια χόρτα
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • πιπέρι
  • αλάτι

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου)
  • 4 κ.σ κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ.  αλάτι
  • 3 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ  ρακί
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε τα χόρτα, το μάραθο και τέλος το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε αλάτι  και  πιπέρι. Σε δέκα λεπτά περίπου είναι έτοιμα τα χόρτα μας, τα βάζουμε σε σουρωτήρι έτσι ώστε να σουρώσουν και να κρυώσουν τουλάχιστον μία ώρα.

Για το φύλλο ανοίγουμε μία τρυπούλα στη μέση από το αλεύρι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά ένα-ένα. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Αν υπάρχει μίξερ το κάνουμε στο μίξερ με το γάντζο. Αφήνουμε το ζυμάρι μας 15 λεπτά αν ξεκουραστεί. Έπειτα μοιράζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου. Ανοίγουμε 16 φύλλα λίγο μικρότερα από το μέγεθος του τηγανιού μας.

Απλώνουμε το ένα κάτω, το γεμίζουμε και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο,

Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων πλάθοντας μαζί τις δύο άκρες ή με το τσίμπημα του πιρουνιού. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο φύλλο.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

zinapost.gr