search-button
cross-out

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Εύα Παρακεντάκη

Το παραδοσιακό φαγητό για την 25η Μαρτίου
Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Εύα Παρακεντάκη

Το κουρκούτι είναι το θέμα! Βούτα και άλλα θαλασσινά μέσα και Χρόνια πολλά σε όλους!

1 φιλέτο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο

1 φλ. Αλεύρι ΓΟΧ

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,

1 φλ. μπίρα

1 αβγό χωρισμένο σε ασπράδι και κρόκο και ένα ασπράδι ακόμη

μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λεμόνι σε τέταρτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ.Βάζουμε την μπίρα σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε μέσα με το σύρμα τον μόνο τον κρόκο του αβγού. Φτιάχνουμε μία λακουβίτσα  στο κέντρο του μίγματος του αλευριού, ρίχνουμε μέσα  το μείγμα της μπίρας και ανακατεύουμε με σύρμα.Πλένουμε και στραγγίζουμε  τα θαλασσινά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα της μπίρας, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι και βουτάμε  τον μπακαλιάτοή και τα θαλασσινά στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, χωρίς να τα γυρνάμε συνεχώς. Μία φορά από κάθε πλευρά! Τα βάζουμε πάνω σε  χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά λάδια και τα σερβίρουμε με αλάτι χοντρό, λεμόνι.

Η σκορδαλιά είναι απαραίτητη!

….και σας έχω την αγαπημένη μου….

Σκορδαλιά με πατάτα! Στην πιο νόστιμη και αέρινη εκδοχή της!

5 πατάτες βρασμένες

4-5 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζ. καρυδόψιχα

½ φλιτζ. Ελαιόλαδο

Χυμός μισού λεμονιού

Ξύσμα ενός λεμονιού

1 κ.σ. ξύδι

αλάτι

πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τη φλούδα τους.Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα καρύδια στο multi μέχρι να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε στο Multi και το σκόρδο με μία κ.σ. λάδι.

Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πατητήρι του πουρέ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα καρυδιού και  σκόρδου, το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Αφού ανακατευθούν καλά, ρίχνουμε εναλλάξ λίγο–λίγο το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχει μία βελουδένια όψη και υφή. Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να νοστιμίσει. Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα να ενωθούν όλα τα αρώματα από τα υλικά μας.

Αλλά και η παντζαροσαλάτα ταιριάζει απόλυτα!

Είναι κάποιες συνταγές που είναι αξεπέραστες!

Η μαμά μου έχει την καλύτερη παντζαροσαλάτα…

1 κιλό παντζάρια, καθαρισμένα και πλυμένα

2 – 3 μικρές σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζ. Καρύδια

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Αλάτι

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό

2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα κεφάλια από τα παντζάρια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.Τα σιγοβράζουμε 35 με 40 λεπτά αλλά δοκιμάζουμε πάντα να είναι μαλακά όταν τα τρυπάμε με το πιρούνι. Τα βγάζουμε από το βραστό νερό , τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους.

Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα καρύδια σε μέτρια φωτιά. Μόλις καβουρντισούν , τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το γιαούρτι και το σκόρδο. Βάζουμε και το αλάτι και  διαλύουμε τη σως με 2 κ.σ. νερό. Αναμυγνύουμε  κρύα πατζάρια με τα καρύδια και στη συνέχεια με τη σως και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειαστεί  και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

zinapost.gr