search-button
cross-out

Καταγγελίες “φωτιά” για τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά: “Πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου για να κάνεις καριέρα”

Οι σοκαριστικές καταγγελίες τριών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά
Καταγγελίες “φωτιά” για τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά: “Πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου για να κάνεις καριέρα”

Σοκάρουν οι καταγγελίες τριών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον Αλέξανδρο Κακαβά, σύμφωνα με τις οποίες ο σεναριογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων τους έταζε δουλειά και καριέρα στο χώρο της υποκριτικής υπό την προϋπόθεση ότι θα συνευρίσκονταν ερωτικά μαζί του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News” και τη δημοσιογράφο Κορύνα Μανταγάρη, η μια εκ των τριών γυναικών είχε μόλις ενηλικιωθεί όταν πήρε μέρος η εφιαλτική εμπειρία που είχε με τον Αλέξανδρο Κακαβά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η καταγγέλλουσα περιέγραψε πως ο σεναριογράφος”μου ζήτησε να βγάλω την μπλούζα μου και να μείνω μόνο με το εσώρουχό μου από επάνω. Ανέβηκε επάνω στο κορμί μου και χωρίς να με ρωτήσει προχώρησε σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου, αφού όπως ήμουν ημίγυμνη και άγγιξε το κορμί μου πιάνοντας το στήθος μου. Μετά από αυτό σε κατάσταση σοκ έβαλα την μπλούζα μου και έφυγα απευθείας από το χώρο”.

Εάν θέλεις να γίνει ηθοποιός πρέπει να σε δοκιμάσω, 5-6 κρεβάτια μαζί μου και θα σου υποδείξω να κοιμηθείς και με άλλους
Οι μαρτυρίες που περιέχονται στις άλλες δύο καταγγελίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, προκαλούν ανατριχίλα. “Πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου 5-6 φορές και θα σου υποδείξω με ποιους άλλους πρέπει να κοιμηθείς για να έχεις μια βέβαιη καριέρα στο χώρο”, αναφέρει άλλη καταγγέλλουσα που τότε ήταν 23χρονών.

Περιγράφοντας τα όσα βίωσε το 2005 από τον Αλέξανδρο Κακαβά, σημειώνει χαρακτηριστικά πως στο “αμάξι του κατά τη διάρκεια της επιστροφής μου προς το σπίτι μου, προσπάθησε να με αγκαλιάσει και να με φιλήσει χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάποιο ερωτικό έρεισμα εκ μέρους μου. Τον απώθησα και έφυγα βγήκα τρέχοντας από το αυτοκίνητό του”.

Την ίδια τακτική ακολούθησε σύμφωνα με την τρίτη καταγγελία ο σεναριογράφος και σε άλλη γυναίκα ηθοποιό το 2008. “Εάν θέλεις να γίνεις πραγματικά ηθοποιός και να κάνεις καριέρα, τότε θα πρέπει να σε δοκιμάσω. Να νιώσω ότι είσαι η μούσα μου, να εμπνέομαι από εσένα. Και για αυτό χρειάζονται πολλά. 5-6 κρεβάτια και μετά θα έχεις διαρκώς δουλειές. Πρέπει να είσαι απελευθερωμένη, έτοιμη να σου δώσω μεγάλους ρόλους”.

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες έχουν κατατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, μαζί με άλλες 7 σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ενώ σύμφωνα με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών οι καταγγελίες συνολικά εις βάρος του σεναριογράφου φτάνουν τις 11.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΗ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα οι 8 καταγγελίες προέρχονται από γυναίκες ηθοποιούς, οι οποίες όλες τους περιέγραψαν το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς, με τις καταγγελίες τους να αφορούν την περίοδο 2004 – 2017. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο καταγγελλόμενος, δελεάζε τα θύματά του με υποσχέσεις για επαγγελματική ανέλιξη και προέβαινε σε πράξεις που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Και οι 11 ανέφεραν ότι αποφάσισαν να μιλήσουν για την τραυματική τους εμπειρία προκειμένου να μην περάσει κανένας άλλος συνάδελφός τους “αυτόν τον εξευτελισμό”.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ
Υποβλήθηκαν στο Σωματείο μας καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη – ηθοποιού Κώστα Σπυρόπουλου, από 14 καταγγέλλουσες. Ειδικότερα, πρόκειται για μία ομαδική καταγγελία δώδεκα (12) καταγγελλουσών ηθοποιών καθώς επίσης και για άλλες δύο μεμονωμένες καταγγελίες. Οι καταγγελίες περιγράφουν την ίδια πράξη κατά τα χρονικά διαστήματα από το 1994 έως το 2005, που φαίνεται να αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς προσβάλλοντας την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία.

“(….) Επίσης, υποβλήθηκε στο Σωματείο μας και δεύτερη ομαδική καταγγελία κατά του σεναριογράφου, Προέδρου της Ένωσης Σεναριογράφων, Αλέξανδρου Κακαβά, από οκτώ ( 8 ) καταγγέλλουσες ηθοποιούς. Για τον ίδιο καταγγελλόμενο είχαν υποβληθεί και άλλες τρεις (3) καταγγελίες από άλλες καταγγέλλουσες. Όλες οι καταγγέλλουσες, συνολικά έντεκα (11), περιγράφουν και σε αυτή την περίπτωση μοτίβο συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, μεταξύ των ετών 2004 – 2017, ο καταγγελλόμενος, δελεάζοντας τις συναδέλφους με υποσχέσεις για επαγγελματική ανέλιξη, προέβαινε σε πράξεις που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία.

Όλες οι καταγγέλλουσες δήλωσαν με τις καταγγελίες τους ότι επλήγη η αξιοπρέπεια και η τιμή τους από τη συμπεριφορά των εν λόγω καταγγελλόμενων, η οποία τους δημιούργησε ακραία συναισθήματα φόβου, θλίψης και απόγνωσης. Επίσης, δήλωσαν επί λέξει: “Ο μόνος λόγος που οδηγούμαι στην παρούσα καταγγελία είναι γιατί δε θέλω καμία άλλη κοπέλα ή συνάδελφος να υποστεί αυτό τον εξευτελισμό και να μην υφίσταται κανείς την παραμικρή απειλή ή εκφοβισμό ή προτροπή για τον τρόπο που μπορεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στον χώρο μας. Θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι έτσι μια επαγγελματική οντισιόν, ούτε ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης, παραγωγός ή σεναριογράφος”.

Από έρευνα στα βιβλία μητρώου του Σωματείου μας, ο πρώτος εκ των δύο καταγγελλόμενων, παρότι ηθοποιός – σκηνοθέτης, δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Σωματείου μας, ενώ και ο δεύτερος καταγγελλόμενος λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του, δεν είναι επίσης μέλος του Σωματείου μας. Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις, δεν μπορεί να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία του σωματείου μας.

Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα γνωστός σεναριογράφος – Καταγγελία για σφοδρή σεξουαλική επίθεση σε ηθοποιό
Κατόπιν αυτού, στην μαζική διά ζώσης έκτακτη Γενική Συνέλευση της 4ης Απριλίου του 2021, που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείον του Εθνικού Θεάτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ – πέραν της υποβολής των εν λόγω καταγγελιών στον αρμόδιο Εισαγγελέα – έθεσε σε γνώση του ανώτατου καταστατικά οργάνου του κλάδου των ηθοποιών την ύπαρξη των καταγγελιών και για τις δύο περιπτώσεις.

Μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να υλοποιήσει τις παρακάτω προτάσεις της, ως μέτρα αντιμετώπισης των κακοποιητικών πρακτικών, προστασίας και ηθικής δικαίωσης τόσο των καταγγελλουσών, όσο και κάθε άλλου τυχόν θύματος ανάλογων περιστατικών και, κυρίως, ως μέσο κάθαρσης του βαριά πληττόμενου κλάδου μας:

1) Δημοσιοποίηση και καταδίκη των καταγγελλόμενων περιστατικών

2) Κοινοποίησή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα επαγγελματικά Σωματεία ή Ενώσεις που πιθανόν οι καταγγελλόμενοι είναι μέλη, σε κάθε φορέα του Δημοσίου που πιθανόν χρηματοδοτεί παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν ή πιθανόν να συμμετέχουν ή σε επιτροπές στις οποίες είναι μέλη (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: Περιφέρεια Αττικής, Ένωση Σεναριογράφων, Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου)

3) Κοινοποίηση σε δημόσιες και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές και εργαστήρια (για την προστασία των νέων συναδέλφων μας)

Το ΣΕΗ ανέκαθεν στέκεται αταλάντευτα και με κάθε μέσο που διαθέτει, στο πλάι κάθε θύματος κακοποιητικής συμπεριφοράς και καταγγέλλει απερίφραστα αυτές τις συμπεριφορές.

Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν ευθεία απόρροια των συνεχώς επιδεινούμενων όρων αμοιβής και εργασίας των ηθοποιών και της διαχρονικής καταστρατήγησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, ελλείψει μάλιστα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικά, όμως, για τις περιπτώσεις αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας/ελευθερίας, το ΣΕΗ ενώνει τη φωνή του με τις διεκδικήσεις της κοινωνίας για αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, που θα προστατεύει ουσιαστικά τα θύματα, χωρίς δικονομικά εμπόδια.

Σε συνέχεια των διαρκών αγώνων μας, καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και συλλογικά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και συνθήκες εργασίας που δεν θα πλήττουν την αξιοπρέπειά μας.

#Καμία_μόνη_κανένας_μόνος
#Μαζί_δυνατοί.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Lifestyle

Latest

zinapost.gr