search-button
cross-out

Χαμός για το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον

Χαμός  για το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ίδρυμα και τους κληρονόμους του Μάικλ Τζάκσον και στον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» Νταν Ριντ. Ήτν φυσικό και αναμενόμενο αφού ήδη από την πρώτη μέρα της προβολής του στο φεστιβάλ Σάντανς, (Sundance Film Festival) οι εφημερίδες έγραψαν ότι μετά από αυτό το ντοκιμαντέρ κανείς δε θα μπορεί να σκεφτεί τον Μάικλ Τζάκσον με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι σήμερα. 

Οι δυο πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ του Ριντ, περιγράφουν με μελανά χρώμα και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το χρονικό της σεξουαλικής επί σειρά ετών κακοποίησης από τον ποπ σταρ, στην έπαυλή του. Το ντοκιμαντέρ διαρκεί τέσσερις ώρες και θα προβληθεί στο δίκτυο HBO την Άνοιξη του 2019, ενώ οι κατήγοροι του Τζάκσον Γουέιντ Ρόμπσον και Τζέιμς Σέιφτσακ, όταν κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ήταν 7 και 6 ετών. Σήμερα, είναι 36 και 40 ετών.

Ρόμπσον και Μάικλ Τζάκσον

Η προβολή του ντοκιμαντέρ παρουσία μεταξύ άλλων της ιδρύτριας του κινήματος #MeToo Ταράνα Μπερκ, σύμφωνα με το Vanity Fair, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πιστεύουν πλέον στην αθωότητα του «βασιλιά της ποπ», ο οποίος αθωώθηκε το 2005 για την κακοποίηση ενός ανηλίκου και απεβίωσε τον Ιούνιο του 2009, έπειτα από υπερβολική δόση φαρμακευτικών ουσιών.

Σέιφτσακ και Τζάκσον

Από την άλλη πλευρά η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον κατήγγειλε το «δημόσιο λιντσάρισμα» αναφερόμενη στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή, στο φεστιβάλ Sundance, ενός νέου ντοκιμαντέρ, στη διάρκεια του οποίου αναθερμαίνονται οι κατηγορίες σε βάρος του τραγουδιστή περί σεξουαλικών επιθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο εκλιπών καλλιτέχνης είναι «100% αθώος». Η οικογένεια είχε ήδη χαρακτηρίσει, στις αρχές Ιανουαρίου, «σκανδαλώδη και αξιολύπητη» τη νέα ταινία με την υπογραφή του Νταν Ριντ και με τίτλο “Leaving Neverland”, από το όνομα του ράντσου του Τζάκσον στην Καλιφόρνια.

«Ο Μάικλ γύριζε πάντα το άλλο μάγουλο κι εμείς γυρίζουμε πάντα το άλλο μάγουλο, όταν οι άνθρωποι καταφέρονται εναντίον της οικογένειάς μας, με αυτόν τον τρόπο αντιδράμε στην οικογένεια Τζάκσον» επισημαίνει η οικογένεια του τραγουδιστή, στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Όμως, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε χωρίς να μιλάμε αυτό το δημόσιο λιντσάρισμα, όπου αρπακτικά του Twitter και άλλοι, που δεν γνώριζαν τον Μάικλ, καταφέρονται εναντίον του». «Ο Μάικλ δεν βρίσκεται εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στην αντίθετη περίπτωση αυτές οι κατηγορίες δεν θα διατυπώνονταν» συμπλήρωνε η δήλωση. 

Οι δυο πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ μετά τον θάνατό του, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των κληρονόμων του, όμως οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.

Ο σκηνοθέτης Νταν Ριντ ανταπάντησε στην οικογένεια που μιλά για τη συνεχιζόμενη δολοφονία ου Τζάκσον από τα tabloid, όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά θάνατον λέγοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία των δυο αυτών προσώπων. “Πρόκειται για ένα τετράωρο ντοκιμαντέρ από έμπειρο σκηνοθέτη με μακρά ιστορία στην έρευνα και την αφήγηση σύνθετων ιστοριών και αυτή είναι μια σύνθετη ιστορία” δήλωσε ο Ριντ στο “The Hollywood Reporter” και τόνισε ότι η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον δεν διατύπωσε “ουσιαστική κριτική στην ταινία” και “προφανώς δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ”.

Όμως και ο ίδιος αποφεύγει σε όλη την ταινία να χαρακτηρίσει τον Τζάκσον, καθώς είχε αθωωθεί από τα δικαστήρια και επισημαίνει: 

“Θα έλεγα ότι πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ένα ντοκιμαντέρ. Όποιος έχει γνώση αυτού του είδους θα αναγνώριζε ένα ντοκιμαντέρ. Ένα έργο τεσσάρων ωρών, είναι αυτό τάμπλοιντ; Δεν χαρακτήρισα καθόλου τον Τζάκσον στην ταινία – νομίζω ότι αν το παρακολουθήσετε θα έχετε παρατηρήσει ότι είναι μια ιστορία για αυτές τις δύο οικογένειες και ο Τζάκσον είναι ένα στοιχείο αυτής της ιστορίας”.

Όπως δημοσιεύει το thetoc.gr ο  ισχυρισμός του σκηνοθέτη πως αυτή «δεν είναι μια ταινία για τον Μάικλ… Η ταινία είναι μια καταγραφή σεξουαλικής κακοποίησης, πώς συμβαίνει η σεξουαλική κακοποίηση και πώς οι συνέπειες βγαίνουν αργότερα στη ζωή” φαίνεται πως δεν πείθει καθόλου την οικογένειά του και το ίδρυμα που απαντούν λέγοντας πως “Η ταινία παίρνει αβάσιμους ισχυρισμούς που υποτίθεται ότι συνέβησαν πριν από 20 χρόνια και τους αντιμετωπίζει ως γεγονός. Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν η βάση των αγωγών που κατατέθηκαν από αυτούς τους δύο ψεύτες, οι οποίοι τελικά απορρίφθηκαν από έναν δικαστή. 

Απαντώντας άμεσα στην οικογένεια του Τζάκσον, ο Ριντ χαρακτήρισε τον τραγουδιστή ως «πολύτιμο αγαθό». Έχουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για να προστατεύσουν” σημείωσε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ. Κάθε φορά που ακούγεται ένα τραγούδι, μία ταμειακή μηχανή ακούγεται. Δεν με εκπλήσσει ότι έκαναν μάχες για την υπεράσπιση της περιουσίας τους” πρόσθεσε.   

 Υποστηρίζοντας τόσο τους Ρόμπσον και Σέιφτσακ ο Νταν Ριντ εξήγησε: “Ο Γουέιντ και ο Τζέιμς δεν πληρώθηκαν με κανέναν τρόπο, άμεσα ή έμμεσα. Η οικογένεια δεν έκανε απογραφή. Δεν υπήρξε τίποτα. Καμία αποζημίωση υπό οποιαδήποτε μορφή. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αποκατασταθεί”.

 “Η εποχή #MeToo ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας και υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζουμε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα εμβαθύνει σε αυτό και θα το διευρύνει σε αγόρια και άνδρες, παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, ελπίζω ότι θα ενημερώσει τους ανθρώπους για το πώς συμβαίνει η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών”.  

Εν τω μεταξύ, ο ανιψιός του Μάικλ Τζάκσον, Ταζ Τζάκσον ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία για να συγκεντρώσει χρήματα για το δικό του ντοκιμαντέρ που θα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς εναντίον του αστέρα της ποπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian, Variety 

φωτο: αρχείο

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Lifestyle

Latest

Πρίγκιπας Λούις: Δείτε την  φωτογραφία γενεθλίων που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον – Σήμερα κλείνει τα έξι
Lifestyle news

Πρίγκιπας Λούις: Δείτε την φωτογραφία γενεθλίων που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον – Σήμερα κλείνει τα έξι

Θεσσαλονίκη: «Ζητώ συγγνώμη για το λάθος που έκανα» λέει η καθαρίστρια που φωτογράφισε 5χρονη σε τουαλέτες νηπιαγωγείου
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: «Ζητώ συγγνώμη για το λάθος που έκανα» λέει η καθαρίστρια που φωτογράφισε 5χρονη σε τουαλέτες νηπιαγωγείου

Ευρυδίκη  Βαλαβάνη:  Γιατί νιώθει άβολα όταν τη ρωτούν για τα προσωπικά της και γιατί μεγαλώνοντας θέλει να προστατεύει την προσωπική της ζωή;
TV Program

Ευρυδίκη  Βαλαβάνη: Γιατί νιώθει άβολα όταν τη ρωτούν για τα προσωπικά της και γιατί μεγαλώνοντας θέλει να προστατεύει την προσωπική της ζωή;

Τάσος Αρνιακός: Οι κοúκλοι οικονομολόγοι γιοι, τα 32 χρόνια γάμου και η πιο δύσκολη ερώτηση της γυναίκας του
Lifestyle news

Τάσος Αρνιακός: Οι κοúκλοι οικονομολόγοι γιοι, τα 32 χρόνια γάμου και η πιο δύσκολη ερώτηση της γυναίκας του

Ψυχοκόρες-Κρυφή συνάντηση Δεσποινιώς και Τάσου
TV Program

Ψυχοκόρες-Κρυφή συνάντηση Δεσποινιώς και Τάσου

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντες
Ελλάδα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντες

ΜasterChef: Πέντε γεύσεις παγωτών στα χέρια των διαγωνιζόμενων
TV Program

ΜasterChef: Πέντε γεύσεις παγωτών στα χέρια των διαγωνιζόμενων

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους έφερε το διαζύγιο – Τι αναφέρουν πηγές
Lifestyle news

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους έφερε το διαζύγιο – Τι αναφέρουν πηγές

zinapost.gr