search-button
cross-out

Τηλεοπτικές άδειες: Απαντήσεις σε 21 ερωτήσεις για τη δημοπρασία

Τηλεοπτικές άδειες: Απαντήσεις σε 21 ερωτήσεις για τη δημοπρασία

Η ώρα της δημοπρασίας των τεσσάρων γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών αδειών ήρθε, 27 χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα μας. Το News247 συνοψίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία δημοπράτησης, δίνοντας τις απαντήσεις στα 21 πιο συχνά ερωτήματα που τίθενται το τελευταίο διάστημα.

1.Πόσες θα είναι τελικά οι άδειες;

Θα δημοπρατηθούν τέσσερις γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες. Αν και κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει και πέμπτη άδεια, αυτό είναι μία θεωρητική μόνο συζήτηση και δεν αφορά τη σημερινή δημοπρασία. Ενδεχομένως, ένα με δύο χρόνια αργότερα και εφόσον το “σηκώνει” η αγορά, θα εξετασθεί η δημοπράτηση πέμπτης άδειας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντιδράσεις από όσους σήμερα δώσουν χρήματα για μία από τις τέσσερις άδειες με συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένο περιβάλλον.

2. Ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι;

Οι υποψήφιοι για τις τέσσερις άδειες είναι οκτώ:

*Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ ΑΕ)

*Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (N.T.V.)

*Αντέννα TV Ανώνυμος Εταιρεία

*Dimera Media Investments Limited (Σαββίδης)

*Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ

*Ιωάννης- Βλαδίμηρος Χ.Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

*Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρέια (ITV CP)

*Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

3.Γιατί το Mega και το κανάλι του Καρατζαφέρη έμειναν εκτός διαγωνισμού;

Το Mega, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι που εξέπεμψε, δεν κατέθεσε φορολογική ενημερότητα στον φάκελο υποψηφιότητάς του για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Συνεπώς δεν του επετράπη να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, καθώς απορρίφθηκε ήδη κατά τον έλεγχο των φακέλων από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, η οποία επελέγη με διαγωνισμό για να εξετάσει την πληρότητα των φακέλων.

Σε ακόμη πιο αρχικό στάδιο, απορρίφθηκε από το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο αίτηση συμμετοχής της εταιρείας CITYNEWS AE (ΑΡΤ ΤV), δηλαδή του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς δεν είχε καταβάλει το παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, όπως ορίζεται από τον Νόμο 4339/2015  και την υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας.

Ούτως ή άλλως βέβαια η αίτηση του Καρατζαφέρη θα ακυρωνόταν από την ελεγκτική εταιρεία στις 14 Ιουλίου καθώς φέρεται να είχε καταθέσει δικαιολογητικά που προέβλεπε ο νόμος του… 2007, δηλαδή ο νόμος Ρουσόπολου.

4.Γιατί “κόπηκε” τελευταία στιγμή η υποψηφιότητα Βρυώνη;

Εντός της τελευταίας ημέρας πριν το διαγωνισμό, οι υποψήφιοι έπρεπε να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές. Η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E-TV, Φίλιππος Βρυώνης), δεν έγινε δεκτή καθώς είχε ισχύ μόλις 36 ημερών αντί 365 ημερών που προέβλεπε ο νόμος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν άλλωστε ένσταση εναντίον του.

Ένσταση κατατέθηκε και κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα, κρίθηκε όμως αβάσιμη και ο υποψήφιος θα συμμετάσχει κανονικά στο διαγωνισμό. Οι ανθυποψήφιοι του ισχυρίστηκαν ότι κατέθεσε την εγγυητική με καθυστέρηση, όμως οι όροι του διαγωνισμού δεν αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη ώρα, αλλά ότι έπρεπε να κατατεθεί εντός της ημέρας, όπερ και εγένετο.

‘Ετσι οι υποψήφιοι είναι τελικά οκτώ.

5.Πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο τοπίο;

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την ανάδειξη των κατόχων των τεσσάρων αδειών, θα ακολουθήσει επανέλεγχος των πόθεν έσχες και χρόνος για έκδοση αποφάσεων επί τυχόν προσφυγών με μορφή ασφαλιστικών μέτρων. Η πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη (οι άλλες δύο εντός 12 και 24 μηνών). Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη. Από τη στιγμή που θα υπάρξουν νόμιμα αδειοδοτημένα ιδιωτικά κανάλια, η DIGEA είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να μεταφέρει το σήμα αυτών και κανενός άλλου.

6.Τι θα γίνει με υπάρχοντα κανάλια, τα οποία δε θα πάρουν άδεια;

Αφού παρέλθουν οι 90 ημέρες του χρόνου προσαρμογής, ο ψηφιακός πάροχος θα πρέπει να σταματήσει να μεταφέρει το σήμα τους. Άγνωστο τι θα συμβεί εάν κάποιοι επιχειρήσουν “αντάρτικο”. Λογικά, η ΓΓΕΕ θα στραφεί νομικά κατά της DIGEA.

7.Δηλαδή θα έχουμε μόνο τέσσερα κανάλια;

Όχι. Καταρχήν πανελλαδικά θα εκπέμπει και η ΕΡΤ. Ο διαγωνισμός όμως αφορά τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη διαγωνισμοί, για άδειες περιφερειακής εμβέλειας και για άδειες καναλιών θεματικού περιεχομένου.

8.Ποιος θα διενεργήσει το διαγωνισμό;

Στο πρώτο στάδιο, τον έλεγχο πληρότητας των φακέλων πραγματοποίησε, συμπληρώνοντας το έργο των αρμόδιων επιτροπών διενέργειας του διαγωνισμού, η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, η οποία επελέγη με πρόχειρο διαγωνισμό για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο έλεγχος έγινε με βάση το Διεθνές Πρότυπο Εργασιών Διασφάλισης 3000: «Αναθέσεις Διασφάλισης εκτός από Ελέγχους και Επισκοπήσεις Ιστορικών Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών» όπως αυτό έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εγκατάσταση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ου πληροφοριακού συστήματος, που απαιτείται για την διεξαγωγή της δημοπρασίας, ανατέθηκε στις 4 Αυγούστου μετά από νέο διαγωνισμό, στην εταιρεία Singular Logic, η οποία μεταδίδει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Σημειωτέον ότι η Singular Logic δεν διενεργεί τον διαγωνισμό, όπως δεν διεξάγει και τις εκλογές. Παράγει τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία στηρίζουν τις διαδικασίες.

Την ομαλή διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος επιβλέπει η ειδική επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού, με πρόεδρο τον καθηγητή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστο Δουληγέρη και αναπληρωτή πρόεδρο τον προϊστάμενο του τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Φάνη Αναγνωστόπουλο.

Μέλη της επιτροπής είναι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Προγραμματισμού και Αναφορών των ΕΛΤΑ Χάρης Μαρεντάκης, ο προιστάμενος του τμήματος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Κολυβάς, ο δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο ΕΣΡ Νίκος Αγγελής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Γιάννης Πάγγος.

9. Πως θα διεξαχθεί η δημοπρασία;

Η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας ξεχωριστά θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), θα αρχίσει από την τιμή εκκίνησης των τριών εκ ευρώ και θα αυξήσει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια, η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (κατά την κρίση της και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας θα επαναλαμβάνεται. Όταν θα έχουν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και θα έχουν απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση.

Σε αυτό το σημείο οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Η πρώτη άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά για τη δεύτερη άδεια κοκ, μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις

10.Που θα βρίσκονται οι υποψήφιοι;

Στην μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, όπου πραγματοποιείται το κυβερνητικό briefing, βρίσκονται οι υπολογιστές όπου έχει εγκατασταθεί το λογισμικό της Singular Logic με το οποίο θα “τρέξει” η διαδικασία. Στην αίθουσα αυτή θα βρίσκονται οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της ΓΓΕΕ, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και από ένας εκπρόσωπος του κάθε υποψήφιου, που θα παρακολουθεί για λογαριασμό του τη διαδικασία.

‘Εχουν τοποθετηθεί μάλιστα εννέα υπολογιστές, ένας για τον εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου, που θα βρίσκεται στην αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία, ενώ ο εντολέας του θα κάνει προσφορές.

Οι υποψήφιοι με τους υπόλοιπους τέσσερις συνεργάτες τους, θα οδηγηθούν και θα απομονωθούν σε άλλους χώρους, σε γραφεία σε διαφορετικούς ορόφους της ΓΓΕΕ, από όπου θα δίνουν τις προσφορές. Το ποιος θα μπει σε ποιο γραφείο, θα έχει αποφασιστεί από τη Δευτέρα με κλήρωση. Το News247 έχει δημοσιεύσει αποκλειστικές φωτογραφίες από τα δωμάτια, που διαθέτουν ψύξη, κλιματισμό και κρεβάτια εκστρατείας μεταξύ άλλων.

11.Πως και γιατί θα απομονωθούν οι υποψήφιοι;

Το κτίριο της ΓΓΕΕ έχει σφραγιστεί από την Κυριακή, η λειτουργία των υπηρεσιών της Γραμματείας θα έχει διακοπεί και όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με τη διενέργεια της δημοπρασίας, θα έχουν απομακρυνθεί.

Στην είσοδο, οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους, θα παραδώσουν κινητά. Θα έχουν “κοπεί” μάλιστα όλα τα ασύρματα δίκτυα Internet στο χώρο της ΓΓΕΕ και τους φακέλους με τις προσφορές θα μεταφέρουν από τα δωμάτια των υποψήφιων αστυνομικοί επιφορτισμένοι ο καθένας με τη μεταφορά του φακέλου ενός συγκεκριμένου υποψήφιου. Μάλιστα οι αστυνομικοί θα φορούν ειδικά μπλουζάκια τύπου πόλο, τα οποία θα φέρουν το σήμα της εταιρείας με τη μεταφορά του φακέλου της οποίας θα είναι επιφορτισμένοι.

Η απομόνωση των υποψηφίων από τον έξω κόσμο, αλλά και η μη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, προβλέπεται προς αποφυγήν συνεννοήσεων με κυβερνητικά ή άλλα πολιτικά στελέχη, αλλά και μεταξύ πχ δύο υποψηφίων για να “πετάξουν εκτός” διαγωνισμού κάποιον ανταγωνιστή ή για να συνεννοηθούν για τις προσφορές.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους συμμετέχοντες συλληφθεί να επιχειρεί παραβίαση των όρων του διαγωνισμού αποκλείεται και η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ που θα έχει καταθέσει καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

12.Γιατί και που έχουν τοποθετηθεί κάμερες;

Κάμερες έχουν τοποθετηθεί έξω (και όχι μέσα) από τα δωμάτια, στα οποία θα απομονωθούν οι οκτώ πλέον υποψήφιοι.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της διαδικασίας η ΓΓΕΕ ανέθεσε την προμήθεια και εγκατάσταση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στη Solargon ltd, στην οποία θα καταβάλει ως αμοιβή το ποσό των δεκατεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων επτά  (14.307) ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%, ταυτοχρόνως με την παράδοσή τους στη ΓΓΕΕ.

Τοποθετήθηκαν ειδικότερα πάνω απο 40 κάμερες οροφής ευρείας λήψης και με υπέρυθρη λειτουργία στους διαδρόμους, έξω απο τα δωμάτια των συμμετεχόντων στις εισόδους του ασανσέρ ακόμα και έξω από τις τουαλέτες, ώστε να μην υπάρχει κανένα τυφλό σημείο.

Η εικόνα από τις κάμερες θα προβάλλεται σε δύο γιγαντοοθόνες στη μεγάλη αίθουσα με split screen. Έτσι η επιτροπή, οι ειδικά διαπιστευμένοι υπάλληλοι αλλά και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, θα μπορούν να ελέγχουν ότι οι υποψήφιοι παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτια τους.

Η ΕΛΑΣ έχει επίσης εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και περιμετρικά του κτιρίου της ΓΓΕΕ θα έχουν παραταχθεί διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ στην είσοδο όλοι όσοι θα εισερχονται θα περνούν από ανιχνευτή μετάλλου.

13.Πόσο θα κρατήσει η διαδικασία;

Από 16 ώρες το λιγότερο, έως και… σχεδόν τρεις ημέρες. Προβλέπεται ένας ελάχιστος χρόνος διάρκειας της δημοπράτησης, ο οποίος έχει να κάνει με τη διαδικασία, δηλαδή με το ότι θα δημοπρατηθούν διαδοχικά οι τέσσερις άδειες, ενώ τους χειρόγραφους φακέλους θα μεταφέρουν οι αστυνομικοί από τα δωμάτια των υποψήφιων, για να περαστούν στο σύστημα. Πρακτικά υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο ημέρες.

14.Τι θα τρώνε οι υποψήφιοι και οι υπάλληλοι που θα κλειδωθούν μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας;

Το μενού, το οποίο όπως έχει γράψει το News247 θα περιλαμβάνει καφέδες και ισοτονικά ποτά, καθώς και φαγητά από μπριάμ μέχρι μοσχαράκι νουά και το κόστος θα καλυφθεί από το παράβολο που κατέβαλαν με την κατάθεση των φακέλων οι ίδιοι οι υποψήφιοι καναλάρχες.

15.Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης με τη διενέργεια του διαγωνισμού;

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επιθυμεί να διαμορφώσει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο με δικούς της όρους και “δικούς της” παίκτες. Σε κάθε περίπτωση από τη διαδικασία είναι εμφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι και η μεγιστοποίηση του τιμήματος για τις άδειες: Σε συνεργασία με επιστήμονες εξειδικευμένους στη θεωρία των δημοπρασιών, πραγματοποιήθηκε συνδυασμένη μελέτη του αριθμού των αδειών και του πιθανού αριθμού συμμετεχόντων και καταρτίσθηκε η διαδικασία δημοπράτησης με στόχο τη μεγιστοποίηση του τιμήματος. Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι πχ το γεγονός ότι οι προσφορές είναι δεσμευτικές. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει «Χ» ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδεια με προσφορά μικρότερη από «Χ». Θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως τίμημα την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό επίσης, η κυβέρνηση επιθυμούσε όσο περισσότερους υποψήφιους για τις τέσσερις άδειες, ώστε να “χτυπήσουν” τις τιμές. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άλλωστε έχει ευθέως δηλώσει ότι το μόνο που χωρίζει κάποιον υποψήφιο από μία άδεια είναι το πορτοφόλι.

16.Γιατί αντιδρά η αντιπολίτευση και ιδίως η ΝΔ;

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “προσπέρασε” το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (με το Μαξίμου να απαντά ότι ήταν κυρίως η ΝΔ που αρνήθηκε τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ) και έχρισε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά “καναλάρχη”. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει μαύρο σε κανάλια τα οποία της κάνουν αντιπολίτευση, πριμοδοτώντας δικούς της υποψήφιους καναλάρχες. Η ΝΔ μάλιστα έχει εκ των προτέρων δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το διαγωνισμό και ότι θα ακυρώσει όταν έλθει στην κυβέρνηση το νόμο Παππά.

17.Ποια είναι η στάση της Κομισιόν;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το 2005 είχε ουσιαστικά ακυρώσει το νόμο περί βασικού μετόχου που είχε ψηφίσει η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αυτή τη φορά δεν έχει επέμβει τόσο δραστικά. Ο αρμόδιος επίτροπος Έτινγκερ έχει εκφράσει κατά καιρούς δυσαρέσκεια για παραγκωνισμό του ΕΣΡ, ωστόσο η κυβέρνηση επικαλείται ότι η Κομισιόν θεωρεί την αδειοδότηση ζήτημα εθνικής πολιτικής το οποίο ρυθμίζει αποκλειστικά η κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους, αφού δεν είναι εναρμονισμένο σε κοινοτικό επίπεδο.

18.Έχουν γίνει δοκιμές στο σύστημα της δημοπρασίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη;

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου έγινε (με πολλές καθυστερήσεις, λόγω αντιδράσεων ορισμένων υποψηφίων) προσομοίωση του συστήματος της δημοπρασίας, παρουσία υποψηφίων και εκπροσώπων τους. Έχουν γίνει επίσης έλεγχοι του λογισμικού μετά την εγκατάσταση του πριν μία εβδομάδα.

19.Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους των καναλιών;

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ο διαγωνισμός αδειοδότησης, ο νόμος Παππά, ορίζει ότι κάθε κανάλι που θα λάβει άδεια υποχρεούται να απασχολήσει τουλάχιστον 400 εργαζομένους. Υποστηρίζουν επομένως ότι διασφαλίζονται τουλάχιστον 1.600 θέσεις εργασίας σε υγιείς –πλέον- επιχειρήσεις, ενώ θεωρούν απολύτως εύλογο να αναμένει κανείς ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν στον minimum αριθμό εργαζομένων, προσεγγίζοντας τελικά τον σημερινό τους αριθμό. Σήμερα, τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας απασχολούν 2.600 εργαζομένους (εκ των οποίων οι 540 απασχολούνται στο Mega). Κάτω όμως από συνθήκες διαρκών μειώσεων προσωπικού και απολύσεων, ατομικών συμβάσεων, απανωτών περικοπών και διαρκών καθυστερήσεων καταβολής των αμοιβών, καταστρατήγησης των ωραρίων εργασίας, αντικατάστασης των μισθολογίων με κατ’ επίφαση ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) κοκ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν στα νέα κανάλια θα διασφαλίζονται όμως αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

20.Πόσα χρήματα υπολογίζει η κυβέρνηση να κερδίσει το κράτος από την αδειοδότηση και τι θα τα κάνει αυτά τα λεφτά;

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες έχει οριστεί στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Το πόσο ψηλά θα φτάσει τελικά το ποσό, θα εξαρτηθεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση ελπίζουν (και όλη η διαδικασία έχει σχεδιαστεί όπως προαναφέρθηκε με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του τιμήματος), πως τελικά το κέρδος για το δημόσιο θα είναι πολλαπλάσιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπολόγιζε έσοδα από τις άδειες της τάξεως των 350 εκ ευρώ! Ακόμη και να μην προσεγγίσει η δημοπρασία αυτό το ποσό, είναι βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να μπορεί απο το βήμα της ΔΕΘ να επικαλεστεί ότι για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια το δημόσιο απεκόμισε οφέλη από τη χρήση των δημοσίων τηλεοπτικών συχνοτήτων και πιθανότατα να ανακοινώσει τη διάθεση μέρους αυτού του ποσού για κοινωνικούς πόρους, σε μία συγκυρία κατά την οποία το “καλάθι” της ΔΕΘ θα είναι για άλλη μία φορά ιδιαίτερα πτωχό.

21.Υπάρχει κίνδυνος να καταπέσει δικαστικά ο διαγωνισμός;

Το μόνο βέβαιον είναι πως όσοι δεν φύγουν από τη ΓΓΕΕ με μία από τις τέσσερις άδειες, θα προσφύγουν και πάλι δικαστικά κατά του διαγωνισμού. Ήδη πάντως έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία καταρχήν απέρριψε το ΣτΕ επικαλούμενο μάλιστα την ανάγκη διεξαγωγής του διαγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εκκρεμεί ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ για την οριστική προσφυγή των καναλαρχών.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Media news

Latest

zinapost.gr