search-button
cross-out

Αμφίπολη: Το DNA θα αποκρυπτογραφήσει την ταυτότητα του νεκρού

Αμφίπολη: Το DNA θα αποκρυπτογραφήσει την ταυτότητα του νεκρού

Απαντήσεις στα ερωτήματα για την ταυτότητα του νεκρού στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αναμένεται να δώσει ο σκελετός που βρέθηκε στον κιβωτιόσχημο τάφο, στο βάθος του τρίτου θαλάμου. Οι επιστήμονες πλέον έχουν τη δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τη μέθοδο της ανάλυσης του DNA, να αποκρυπτογραφήσουν το προφίλ του επιφανούς νεκρού.

Κ. Τασούλας: «Απαντήσεις  για τον νεκρό, μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση»

«Η ανασκαφή μετατρέπεται σε συστηματική, θα πάρει άλλους ρυθμούς. Μια άλλη φάση αρχίζει από δω και πέρα. Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη ιστορικής σημασίας. Απαντήσεις  για τον νεκρό, όπως φύλο, εποχή ταφής, αιτία θανάτου μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση, σύντομα δηλαδή» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα, δεν είναι μια πρωτοφανής κατάσταση διαδικαστικά.  Έχουμε την συντήρηση των ευρημάτων, που γίνεται στο Μουσείο της Αμφίπολης, και την αποκατάσταση του ψηφιδωτού. Βρέθηκαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το μνημείο, εκατοντάδες κομμάτια λίθινα και μαρμάρινα από τον περίβολο. Περισσότερα από 500 κομμάτια του περίβολου μετακινήθηκαν από την Ούλεν, το 1936, όταν έγινε το φράγμα στην Κερκίνη, όπου υπάρχει υποχώρηση της λίμνης και φάνηκαν τα κομμάτια, τα οποία θα επιστραφούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Ο κ. Τασούλας απέφυγε να πάρει θέση για το ποιος είναι ο νεκρός λέγοντας «ας αφήσουμε τις εικασίες, η πραγματικότητα κάθε φορά μας διαψεύδει». Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν και άλλα ευρήματα απάντησε λέγοντας πως «ό,τι ανακαλύπτεται ανακοινώνεται και βλέπουμε τις φωτογραφίες».

Η δουλειά συνεχίζεται με την επίκληση της γεωφυσικής επιστήμης

Το μέλλον των ανασκαφών στον λόφο Καστά θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, η γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που θα γίνει από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

Η διασκόπηση θα ξεκινήσει άμεσα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της έρευνας. Μόλις οι αρχαιολόγοι πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της διασκόπησης, θα αποφασίσουν σε ποια σημεία του λόφου θα πρέπει να γίνουν οι δοκιμαστικές τομές.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι υποστηλωτικές εργασίες στο μνημείο και το κοσκίνισμα των χωμάτων, ενώ ένα άλλο έργο που θα δρομολογηθεί είναι η αποκατάσταση του ταφικού περιβόλου, αφού εντοπίστηκαν εκατοντάδες μαρμάρινα μέλη του.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr