Ξύδι, Χρυσούλα Διαβάτη μου

Ξύδι, Χρυσούλα Διαβάτη μου

Γράφει η Λίλα Σταμπούλογλου:

Έχω ένα συνήθειο. Όταν κάποιος έχει ξινό ύφος και λέει κακίες, ζωγραφίζω νοητά πάνω του ένα μουστάκι. Είναι ο τρόπος μου να τον κάνω πιο συμπαθή. Τις προάλλες, ζωγράφισα ένα μουστάκι πάνω στη Χρυσούλα Διαβάτη, βλέποντάς την να μιλάει για τον Σάκη Ρουβά στο πρωινό του Σεφερλή. Της το ζωγράφισα τη στιγμή που είπε: «Εγώ θυμάμαι ένα σκυλάκι που είχαμε, που όταν παιζόταν το Φέρτε μου ένα μαντολίνο, τραγούδαγε κι εκείνο». Μετά, η κυρία Διαβάτη μίλησε για έκπτωση αξιών, για ισοπέδωση και ξέφραγα αμπέλια στον χώρο της τέχνης, πράγματα που την ενοχλούν αφάνταστα.

Καταρχάς, όσο κι αν αντιπαθείς τη δουλειά κάποιου, όσο χαμηλή κι αν θεωρείς την καλλιτεχνική του αξία, είναι κρίμα κι άδικο να τον μειώνεις έτσι δημοσίως και μάλιστα με αποτυχημένο παράδειγμα, μιας και ο Σάκης είναι επιτυχημένος σε κάτι (στην ποπ μουσική συγκεκριμένα), ενώ το σκυλάκι όχι. Είναι και κάπως αγενές κυρία Διαβάτη. Σας ακούμε κι εμείς κι ενώ σας εκτιμούμε, μας αναγκάζετε να ζωγραφίζουμε πάνω σας μουστάκια για να μετριάσουμε την ξινίλα.

Έπειτα, έχω και μιαν άλλη απορία: κατηγορείτε τον Ρουβά που μπαίνει στα χωράφια της κουλτούρας, σας ενοχλεί η ισοπέδωση, και το λέτε στο πρωινό του Σεφερλή; Και πιο παλιά στο μεσημεριανό της Τατιάνας; Με μπερδεύετε λιγάκι. Θέλω να πω, μου φαίνεται κάπως άστοχο να κατηγορείς ένα σύστημα οδοστρωτήρα, που φέρνει στο ίδιο επίπεδο τον ποπ σταρ με την τραγωδό, και να το λες σε εκπομπές που υπηρετούν το ίδιο σύστημα (εκπομπές στις οποίες πηγαίνετε για να διαφημίσετε τη δουλειά σας, άρα κι εσείς κάνετε τα στραβά μάτια στο σύστημα οδοστρωτήρα εκεί που σας συμφέρει).

Και στο κάτω-κάτω, κυρία Διαβάτη μου, σκεφτείτε το αλλιώς: γιατί να μην τραγουδήσει Θεοδωράκη και ο Ρουβάς; Έτσι, ίσως μάθει το Άξιον Εστί και το 15χρονο με γονείς που στο σπίτι ακούνε μόνο Παντελίδη και Πάολα. Θα μου πείτε, μπορεί μετά το 15χρονο να χορεύει Θεοδωράκη πάνω στα τραπέζια. Τι να κάνουμε όμως, έτσι συμβαίνει στη ζωή. Και τον Μπετόβεν, τα παιδιά τον μαθαίνουν πρώτα απ' τα ringtone.

Υ.Γ: Τραγούδαγε όντως το σκυλάκι σας; Σκυλάδικα; Αν ναι, τότε το παράδειγμά σας ήταν επιτυχημένο.

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ