search-button
cross-out

Αποκαλύψεις του Bloomberg: Αυτά άκουσε ο Βαρουφάκης στη Ρίγα

Αποκαλύψεις του Bloomberg: Αυτά άκουσε ο Βαρουφάκης στη Ρίγα

Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι θύρες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα, οι ξένοι δημοσιογράφοι άρχισαν να ενημερώνουν για το τεταμένο κλίμα, αλλά και για το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και μπορεί ο ίδιος στη συνέχεια να μίλησε για το μίσος κάποιων που απολαμβάνει ή ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι όλοι ενήλικες, ωστόσο τα όσα ακούστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, ήταν εξόχως ασυνήθιστα.

Το Bloomberg, με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μεταφέρει τη στιχομυθία ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και κάποιους από τους ομολόγους του που έσυραν το χορό της εις βάρος του επίθεσης. Σύμφωνα με τα όσα γράφει το αμερικανικό δίκτυο, ο πρώτος που έριξε λάδι στη φωτιά ήταν ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Κάζιμιρ.

Τι τον έκανε να εκραγεί

Αυτό που τον έκανε να εκραγεί ήταν η ατάκα του Γιάνη Βαρουφάκη πως αν είναι επικίνδυνο να πιέζουν τη χώρα του στα άκρα. «Ο Κάζιμιρ φαίνεται πως τα κρατούσε μέσα του εδώ και μήνες και βρήκε την ευκαιρία να τα εξωτερικεύσει. Φαίνεται πως πολλοί υπουργοί έχουν κουραστεί να ακούνε καθηγητικές διαλέξεις από τον Έλληνα υπουργό», αναφέρει το άρθρο.

Ακολούθησαν και άλλοι

Μετά την έκρηξη του Κάζιμιρ, πήραν… κουράγιο και άλλοι υπουργοί και άρχισαν να κατηγορούν τον Βαρουφάκη ότι σπαταλάει πολύτιμο χρόνο και ότι ακολουθώντας την ίδια τακτική δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει σε μια συμφωνία.

Την επόμενη ημέρα ο Ντε Γκίντος παραδέχθηκε πως όλοι οι υπουργοί, εν χορώ, είπαν στον Βαρουφάκη: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το αίσθημα ανάμεσα στους 18 ήταν ακριβώς το ίδιο. Δεν υπήρξε καμία παρέκκλιση».

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να καταλάβει το κλίμα από την αρχή, καθώς την Παρασκευή το πρωί, καθώς προετοιμαζόταν για τη συνάντηση βρέθηκε να είναι περπατάει μόνος του στο λόμπι του ξενοδοχείου Radisson Blu Daugava. Μοναδική παρέα του ήταν το κινητό του και μια εφημερίδα.

Απείλησε να αποχωρήσει

Ένα από τα κρίσιμα σημεία στα οποία υπήρξε διαφωνία ήταν η προστασία του δημόσιου τομέα. Ο Έλληνας υπουργός απείλησε να αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση, αν οι δανειστές επιμείνουν να τον πιέζουν. Όταν ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη να τοποθετηθούν, υπήρξε σιωπή. Τότε, ο Ολλανδός επανέλαβε το αίτημά του και αίφνης ξεκίνησε την επίθεση ο Κάζιμιρ.

Οι γκάφες του

Το άρθρο αναφέρει πως τα όσα είπε ο Βαρουφάκης στη Ρίγα, εντάσσονται σε μια σειρά από προσωπικές γκάφες. Ανάμεσα στις πλέον αξιοσημείωτες ήταν η δημόσια προσβολή προς τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν πριν από λίγο καιρό, καθώς και η φωτογράφησή του στο Paris Match.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο Μισέλ Σαπέν που μέχρι τώρα έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο διαλλακτικής στάσης προς την Ελλάδα, παραδέχθηκε πως είπε στον Βαρουφάκη τα εξής: «Του είπα πως είχα διαβάσει το Philosophie Magazine και είναι καλύτερο από το Paris Match».

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr