search-button
cross-out

Εκλογές ΝΔ: Πού ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές ΝΔ: Πού ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πού και πώς ψηφίζω – Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ – Τα αποτελέσματα και η εκλογική διαδικασία

Πυρετώδεις διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής.

Το αξίωμα του αρχηγού της Νέα Δημοκρατία διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Β’ Αθήνας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρά το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 2009, η ΝΔ θα εκλέξει πρόεδρο με απευθείας ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους της. Στην εσωκομματική αυτή διαδικασία που θα αναδείξει τον 9ο κατά σειρά πρόεδρο στην 41χρονη ιστορία του κόμματος.

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή κάθε πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου με βάση το νόμο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η κατανομή των εκλογικών τμημάτων ανά την Ελλάδα, τα ακριβή σημεία σε όλους τους νομούς της χώρας και οι διευθύνσεις τους είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ, όπως επίσης και οι αντίστοιχες πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία και Κύπρο.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών καθώς με το online σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας από την ΚΕΦΕ διαφυλάσσεται το αδιάβλητο από τυχόν διπλοψηφίες κλπ. Η διαδικασία θα διεξάγεται με ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ενώ κατά νομούς την αντίστοιχη ευθύνη θα έχουν οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών, αρκεί, εκτός του να είναι εγγεγραμμένος τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, να πληροί τρεις ακόμα προϋποθέσεις:

Να υπογράψει σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του κόμματος.

Να επιδείξει επίσημο αποδεικτικό δημόσιο έγγραφο, όπως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για την ταυτοπροσωπία.

Να καταβάλει αντίτιμο ύψους τριών (3) ευρώ για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία.

Αν στις 20 Δεκεμβρίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο σε έναν εκ των Άδωνι Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, τότε με βάση το καταστατικό της ΝΔ προβλέπεται δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων, ο οποίος θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι εκ των ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο και δεν θα καταβάλλουν κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

Με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού της ΝΔ ο δεύτερος γύρος μπορεί να αποφευχθεί ακόμα και αν κανείς εκ των υποψηφίων προέδρων δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, στην περίπτωση που ο δεύτερος υποψήφιος δεν θελήσει τη διεξαγωγή του και παραιτηθεί, οπότε αναδεικνύεται πρόεδρος του κόμματος αυτός που θα έχει συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία την πρώτη Κυριακή.

 

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr