search-button
cross-out

Συνελήφθη ο δράστης της άγριας δολοφονίας του μπον βιβέρ της Μυκόνου, Μίμη Ζουγανέλη

Συνελήφθη  ο δράστης της άγριας δολοφονίας του μπον βιβέρ της Μυκόνου, Μίμη Ζουγανέλη

Ο δράστης της άγριας δολοφονίας του 73χρονου Μίμη Ζουγανέλη, του επιχειρηματία μπον βιβέρ της Μυκόνου, του προσωπικού φίλου του Αριστοτέλη Ωνάση, που είχε συγκλονίσει το νησί των ανέμων το φθινόπωρο του 2010, συνελήφθη και πάλι στην Καλλιθέα.

Ο 41χρονος από την Πολωνία, που εξέτιε ισόβια κάθειρξη, είχε δραπετεύσει στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, όταν έλαβε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού και δεν επέστρεψε ποτέ. Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αξιοποίησαν σχετικές πληροφορίες, τον εντόπισαν στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα και τον συνέλαβαν.

Ο δραπέτης είχε στην κατοχή του διαβατήριο με άλλα στοιχεία, ωστόσο, από την εξέταση των αποτυπωμάτων ταυτοποιήθηκε πως ήταν ο δράστης της άγριας δολοφονίας.

Στις 8 Οκτωβρίου 2010, ο άτυχος επιχειρηματίας είχε βρεθεί νεκρός και άγρια χτυπημένος στην μπανιέρα του σπιτιού του στο Γλυφάδι Μυκόνου. Γυναίκα-δηλητήριο και δούρειος ίππος της ληστείας που κατέληξε στην δολοφονία του ήταν η 28χρονη πανύψηλη χορεύτρια Μαργαρίτα από την Πολωνία. Ο Μίμης Ζουγανέλης διατηρούσε σχέση μαζί της. Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας είχε μεταφέρει αρκετά μετρητά στο χρηματοκιβώτιο που είχε κρυμμένο στο σπίτι, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αρκετές μέρες νωρίτερα η 28χρονη σύντροφός του είχε ταξιδέψει στην Πολωνία, όπου φέρεται να βρήκε τον Πολωνό εραστή της Ντομινίκ Γκρεγκόρτσκο, 31 χρόνων, και τον 27χρονο φίλο του, Ματέους Ζουλέφκσι. Τους αποκάλυψε τα χρήματα που είχε ο Μίμης Ζουγανέλης στο χρηματοκιβώτιο του.

Το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2010 οι δράστες τού έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι και μόλις τον είδαν να επιστρέφει από το σούπερ μάρκετ του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Όταν ο άτυχος άνδρας έπεσε αιμόφυρτος, τον έδεσαν με καλώδιο και τον έσυραν μέσα για να τους αποκαλύψει το σημείο όπου έκρυβε τα χρήματα. Τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον βασάνισαν με απάνθρωπο τρόπο για να του αποσπάσουν το μυστικό. Μόλις έβαλαν στο “χέρι” το χρηματοκιβώτιο, τον αποτελείωσαν χτυπώντας του το κεφάλι σε μια μαρμάρινη γωνία και τον εγκατέλειψαν νεκρό στο μπάνιο.

Πήραν μαζί τους το σύστημα του κλειστού κυκλώματος για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, έκλεψαν τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, κλείδωσαν την εξώπορτα του σπιτιού και τράπηκαν σε φυγή.

Η αποκάλυψη του εγκλήματος από τη γυναίκα που καθάριζε το σπίτι του Μυκονιάτη επιχειρηματία σκόρπισε θλίψη στο νησί. Όλα έδειχναν ότι οι δράστες ήταν γνωστοί του θύματος, που ήξεραν ότι είχε πολλά χρήματα στο σπίτι και τον βασάνισαν για να τους αποκαλύψει πού τα έκρυβε. Εκτός από το τραύμα στο κεφάλι, που ήταν και το θανατηφόρο όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, έφερε σημάδια βασανισμού και μώλωπες σε όλο του το σώμα.

Οι άνδρες της Ασφάλειας αναζήτησαν υλικό από κάμερες διπλανών κατοικιών και μαρτυρίες από το περιβάλλον του θύματος. Η σχέση του με την 28χρονη Πολωνή Μαργαρίτα Πιάτεκ, που εργαζόταν παλαιότερα ως χορεύτρια στο “Space club” ήταν γνωστή, ποτέ δεν προσπάθησε να την κρύψει. Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα είχε να εμφανιστεί στο νησί από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν την είδαν για τελευταία φορά μαζί του.

Ένας λιμενικός την είδε λίγες ώρες μετά το έγκλημα να μπαίνει στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά, μαζί με δύο άνδρες. Παράλληλα, το αυτοκίνητο με το οποίο εγκατέλειψαν το νησί καταγράφηκε από κάμερες της εθνικής οδού και σταθμών διοδίων με πορεία προς τα βόρεια σύνορα. Λίγο αργότερα, στα Σκόπια βρέθηκε και το άδειο χρηματοκιβώτιο, το οποίο οι δύο αδίστακτοι Πολωνοί άνοιξαν με τρυπάνι για να αφαιρέσουν από το εσωτερικό του τα χρήματα.

Τις επόμενες ημέρες η Ασφάλεια Κυκλάδων ήρθε σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν την Μαργαρίτα Πιάτεκ. Η ίδια συνελήφθη και έριξε την ευθύνη στον εραστή της, Ντομινίκ Γκρεγκόρτσκο, 31 χρόνων, και τον 27χρονο φίλο του Ματέους Ζουλέφκσι. “Πίστευα ότι θα γινόταν μόνο ληστεία, γι’ αυτό τους ακολούθησα στη Μύκονο. Απειλούσαν να με σκοτώσουν εάν δεν τους αποκάλυπτα λεπτομέρειες για τα χρήματα και το σπίτι. Ο Ζουγανέλης με είχε βοηθήσει οικονομικά και με έπαιρνε συχνά μαζί του σε διάφορα ταξίδια”, είπε με κυνισμό.

Η 28χρονη Πολωνή εκδόθηκε στην Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2011. Ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι πολωνικές αρχές, είχαν “επενδύσει” τα χρήματα που άρπαξαν από τον Ζουγανέλη, αγοράζοντας δύο σπίτια και μια επιχείρηση στη πατρίδα τους. Πάντως η Μαργαρίτα Πιάτεκ ισχυρίστηκε ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν μόνο 78.000 ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2012 οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σάμου. “Πρώτη φορά στην καριέρα μου είδα τόσο ειδεχθές έγκλημα”, κατέθεσε ο διοικητής της Ασφάλειας Κυκλάδων και στη συνέχεια περιέγραψε το σχέδιο της δολοφονίας:

“Οι κατηγορούμενοι επί σχεδόν μία ώρα παρακολουθούσαν από ένα ύψωμα το σπίτι του επιχειρηματία. Η 28χρονη Πολωνή τον πήρε τηλέφωνο από μια συσκευή με πολωνικό αριθμό για να θολώσει τα νερά. Όταν της είπε ότι επέστρεφε στο σπίτι του, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο”.

Οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τη ληστεία, αλλά όχι και τη δολοφονία του Μίμη Ζουγανέλη. Μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο καταδίκασε την Πιάτεκ και τον εραστή της σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών και τον 27χρονο σε κάθειρξη 14 ετών. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου επικύρωσε τις πρωτόδικες ποινές ακριβώς δύο χρόνια αργότερα.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr