search-button
cross-out

«Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Σιγή 8’46’’ στο μνημόσυνο για τον Τζορτζ Φλόιντ

«Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Σιγή 8’46’’ στο μνημόσυνο για τον Τζορτζ Φλόιντ

Ρίγη συγκίνησης στη Μινεάπολη στην πρώτη τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από λευκούς αστυνομικούς. Πορεία στην Ουάσινγκτον ανήμερα της επετείου από το “I Have a Dream” του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Συγκλονιστικές στιγμές στη Μινεάπολη, στην τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο άνδρα που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από λευκούς αστυνομικούς. Όλοι σίγησαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ, σκοτώνοντάς τον.

Ήταν όλοι εκείνοι για τον Τζορτζ Φλόιντ. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, να φωνάξουν πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ υπάρχει. Να σιγήσουν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η τελετή που έγινε στο πανεπιστήμιο North Central στη Μινεάπολη ήταν η πρώτη από μια σειρά τελετών που θα γίνουν στη μνήμη του 46χρονου.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή. Μιλώντας μπροστά από το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Σάρπτον έβγαλε έναν πύρινο λόγο. «Ο λόγος που δεν μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αυτό που θέλαμε να είμαστε και να ονειρευόμαστε είναι επειδή είχατε το γόνατό σας στο λαιμό μας», είπε ο αιδεσιμότατος, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

«Μπορούσαμε να κάνουμε ότι οποιοδήποτε μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από το λαιμό μας. «Αυτό που συνέβη στο Φλόιντ, συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον. «Είναι ώρα να σηκωθούμε και στο όνομα του Τζορτζ να πούμε “πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας”!», είπε ο Σάρπτον.

Δείτε το λόγο του και τη σιγή των 8’46’’

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην τελετή για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ηγέτης του κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τζέσι Τζάκσον, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ.

Συγκλονιστική και η στιγμή που ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, έφτασε στην τελετή και γονάτισε μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ.

Πορεία στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια του επικήδειου, ο Αλ Σάρπτον αποκάλυψε τα σχέδιά του για μια πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου, την επέτειο της μεγάλης πορείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ που έκανε το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπου και έκανε την ιστορική ομιλία και είπε το, επίσης ιστορικό, «I Have a Dream».

«Επειδή στις 28 Αυγούστου είναι η 57η επέτειος της πορείας στην Ουάσινγκτον, θα γυρίσουμε εκεί Μάρτιν. Εκεί όπου στάθηκε ο πατέρας σου στάθηκε στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και είπε ” I Have a Dream”» είπε ο Σάρπτον απευθυνόμενος στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον τρίτο.

«Θα γυρίσουμε στην Ουάσινγκτον για να “ξαναβρούμε” αυτό το όνειρο. Να υψώσουμε ανάστημα όπως την εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τη δουλεία, μια άλλη εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τον Τζιμ Κρόου, μια άλλη που έπρεπε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή την εποχή πρέπει να παλέψουμε με την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη. Πρέπει να πάμε στην Ουάσινγκτον για να σταθούμε, μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, Άραβες, στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και να τους πούμε “τώρα είναι η ώρα να το σταματήσουμε αυτό”», τόνισε ο Σάρπτον.

Πηγή: newsit.gr Με πληροφορίες NBC News, CNN

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr