search-button
cross-out

Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση -Κλειδώνει το Μνημόνιο και ελπίζει σε Eurogroup

Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση -Κλειδώνει το Μνημόνιο και ελπίζει σε Eurogroup

Στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της επώδυνης συμφωνίας, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, με το διπλό πακέτο μέτρων, εστιάζει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ταλαντεύεται μπροστά σε δύο επιλογές:

​Τα προληπτικά μέτρα θα προβλέπονται μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού σταθεροποίησης, όταν καταγράφονται δημοσιονομικές αποκλίσεις, ή 

Θα νομοθετηθούν με κάποια άλλη μορφή, όπως είναι για παράδειγμα με λίστα συγκεκριμένων μέτρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως δηλώνει πρωτοκλασάτος υπουργός στο iefimerida.gr, «μένει να μορφοποιηθεί ο μηχανισμός. Αν ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα, τότε πράγματι θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα». Ο ίδιος υπουργός μάς επισήμανε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινωνία είναι στα όριά της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 9.30 στο Μαξίμου το καθιερωμένο άτυπο κυβερνητικό όργανο, παρουσία στενών του συνεργατών και υπουργών. 

 

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αρχίζουν και πάλι στο Χίλτον. Και όπως αναμένεται, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τους συνεργάτες του θα έρθει για ακόμα μια φορά αντιμέτωπος με τον ορυμαγδό απαιτήσεων εκ μέρους των πιστωτών.

 

Στην κυβέρνηση άπαντες έχουν το βλέμμα στραμμένο στο έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης και στα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι άμεσες. Στην κυβέρνηση περιμένουν και τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον στο Ανόβερο, καθώς πρόκειται για αποφάσεις που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο.

 

Δύο σενάρια στο προσκήνιο

Μέλος της κυβέρνησης εξηγεί, τέλος, στο iefimerida.gr πως στο καλό σενάριο «θα περάσει ο μηχανισμός, θα ανοίξει το θέμα της απομείωσης του χρέους και τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα πάμε σε ψηφοφορίες». 

Το κακό σενάριο είναι να απαιτήσει ο Β. Σόιμπλε συγκεκριμένα μέτρα και η διαπραγμάτευση να βρεθεί σε αδιέξοδο. Η ίδια πηγή εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα του Eurogroup, λέγοντας ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, γιατί «έχουν γίνει πολλά στο παρελθόν»!..

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr