search-button
cross-out

Φθινοπωρινό ανασχηματισμό σκέφτεται ο Τσίπρας

Φθινοπωρινό ανασχηματισμό σκέφτεται ο Τσίπρας

Δεν φαίνεται να διαψεύδονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να μην προχωρά σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ήταν σαφή τα μηνύματα που υπήρχαν από το περιβάλλον του πως με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας θα έδινε περισσότερο χρόνο στους συνεργάτες του να τρέξουν μια σειρά από ζητήματα και να περάσουν επιτυχώς το τελευταίο «τεστ» πριν την καθοριστική αξιολόγηση του φθινοπώρου που θα κρίνει ποιος διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του.

Ήδη στην πρώτη μεγάλη και διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα μετά τις 21 Αυγούστου, θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός και αρκετοί υπουργοί θα πρέπει να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ με έμφαση στους συνταξιούχους και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Πλησιάζοντας τον ένα χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές το ερώτημα που τίθεται είναι πότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να «ανακατέψει την τράπουλα» και να δώσει μια νέα ώθηση στην κυβέρνηση μέσω ενός ανασχηματισμού.

Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούσαν στο NEWS 247 πως η καλύτερη συγκυρία χρονικά είναι οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά το Συνέδριο που θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως από την στιγμή που δεν συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος δεν θα ήταν στις επιλογές του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τη στιγμή που οι προσυνεδριακές διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το Συνέδριο, άλλωστε είναι αυτό που μπορεί μέσα από τα αποτελέσματα των διεργασιών του να δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια συνολική αναδόμηση της κυβέρνησης και με νέα πρόσωπα που δεν έχουν οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα δεν απέκλειαν, στο βαθμό που το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης αξιολόγησης τηρηθεί και ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά σηματοδοτώντας το νέο ξεκίνημα που κάνει η κυβέρνηση ρίχνοντας πλέον το βάρος της διακυβέρνησης στο δικό της πρόγραμμα.

Οι συγκεκριμένες  πηγές εξηγούσαν πως από τη στιγμή που ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός «δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία πριν από το τέλος του δεύτερου προγράμματος».

Το άλλο σενάριο, με λιγότερες πιθανότητες αυτή την ώρα, θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωράει στον ανασχηματισμό πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα χέρια του θα είναι «δεμένα» και τα περιθώρια που θα έχει για αλλαγές σε μια σειρά από υπουργεία περιορισμένα λόγω των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά την ονοματολογία, ούτε κουβέντα δεν έχει βγει όλο αυτό το διάστημα από τον στόμα του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες, καθώς οι εξελίξεις είναι αυτές που θα κρίνουν ποια πρόσωπα θα μείνουν, ποιοι θα αποχωρήσουν και ποιοι θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Πολλά  θα εξαρτηθούν και από το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, αν ο Νίκος Παππάς μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και τι αλλαγές θα γίνουν στα υπουργεία που έχουν να κάνουν με τις υποδομές και την καθημερινότητα του πολίτη.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να συνοδευτεί και από νέες αρμοδιότητες που ενδεχομένως να προκύψουν από «σπάσιμο» υπουργείων και δημιουργία νέων αυτόνομων χαρτοφυλακίων, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr