search-button
cross-out

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου την Παρασκευή

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου την Παρασκευή

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου δίνουν ραντεβού την Παρασκευή στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν τη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.

Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που συγκαλεί ο Πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβασή τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης:

α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.

β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr