search-button
cross-out

Απάτη στο Facebook με υποτιθέμενους διαγωνισμούς -Πώς έκλεβαν τους χρήστες

Απάτη στο Facebook με υποτιθέμενους διαγωνισμούς -Πώς έκλεβαν τους χρήστες

Οι επιτήδειοι στόχευαν, χρησιμοποιώντας τα ονόματα πασίγνωστων εταιρειών, που φυσικά δεν είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε, στην υφαρπαγή χρημάτων από τους χρήστες, μέσω sms.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» αστυνομικές πηγές, η απάτη έχει ως εξής. Ο χρήστης βλέπει στο προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο την ανάρτηση-διαγωνισμό. Κάνει κλικ και τότε του εμφανίζονται τρεις πολύ απλές ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσει για να πάρει το δώρο. Στη συνέχεια, για να προχωρήσει η διαδικασία του ζητείται να κοινοποιήσει τον διαγωνισμό στους διαδικτυακούς του φίλους και να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και το κινητό του τηλέφωνο. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αυτής ο χρήστης άθελά του συναινεί σε υπηρεσίες πολυμεσικής χρέωσης. Δηλαδή, στο να δέχεται αυτόματη ενημέρωση μέσω μηνύματος (το οποίο χρεώνεται) στο κινητό του για το θέμα που τον ενδιαφέρει, εν προκειμένω για τον διαγωνισμό. Έτσι, οι επιτήδειοι του στέλνουν μήνυμα για το υποτιθέμενο δώρο που κέρδισε με αποτέλεσμα να τον χρεώσουν δύο με τρία ευρώ ανά μήνυμα.

Οι επιτήδειοι, προφανώς για να κάνουν πιο αληθοφανείς τους διαγωνισμούς τους χρησιμοποιούσαν τα ονόματα μεγάλων και γνωστών εταιρειών, όπως του Σκλαβενίτη και της Aegean Airlines. H Aegean Airlines με ανάρτησή της στο Facebook τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους υποτιθέμενους διαγωνισμούς. 

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στο διαδίκτυο ψευδής και παραπλανητικός διαγωνισμός ισχυριζόμενος ότι η Aegean Airlines δήθεν δίνει δώρο εισιτήρια. Ο διαγωνισμός αυτός διενεργείται χωρίς κανενός είδους έγκριση ή σχετική εξουσιοδότηση ή οποιαδήποτε άδεια παρεχόμενη από την εταιρεία μας Aegean Airlines S.A. Επιφυλασσόμενοι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μας για οποιαδήποτε ζημία η εταιρεία μας ή οποιοσδήποτε τρίτος τυχόν υποστεί εξαιτίας αυτής της παραπλανητικής ενέργειας, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να σταματήσει η παράνομη και παραπλανητική αυτή ενέργεια.
Σας εφιστούμε την προσοχή να μην πατήσετε οποιοδήποτε σύνδεσμο σας προτείνουν ή να μοιραστείτε το συγκεκριμένο σύνδεσμο με φίλους σας. 
Για την επίσημη ενημέρωση σας παρακαλούμε όπως παρακολουθείτε τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας μας στο el.aegeanair.com και στα social media στο facebook το https://www.facebook.com/aegeanairlines/?fref=ts , στο twitter το https://twitter.com/aegeanairlines και στο instagram το https://www.instagram.com/aegeanairlines/».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει λάβει γνώση για τα περιστατικά αυτά και ήδη έχει ξεκινήσει τις έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες απάτες στήνονται από άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, γεγονός που δυσκολεύει τη σύλληψή τους. 

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που παρακολουθούν το φαινόμενο συνιστούν στους πολίτες να μην παρασύρονται βλέποντας απλά το λογότυπο μίας γνωστής εταιρίας και να μην συμπληρώνουν στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο, πριν διασταυρώσουν ότι πρόκειται για γνήσιο διαγωνισμό.  Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση με συμβουλές προς τους χρήστες του διαδικτύου.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr