search-button
cross-out

Κόκκινος συναγερμός στα σύνορα – Τέλος η εξέταση ασύλου για ένα μήνα

Κόκκινος συναγερμός στα σύνορα – Τέλος η εξέταση ασύλου για ένα μήνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα – Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ – 120.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά – Το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ για λήψη μέτρων υπέρ της Ελλάδας – «Κλεφτοπόλεμος» με τους μετανάστες στον Έβρο, σε μια ζώνη 120 χλμ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση τρεις ημέρες μετά την έναρξη μαζικής, οργανωμένης και συντονισμένης από την Τουρκία, πίεσης από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Το Σάββατο και την Κυριακή περίπου 14.000 παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί 120.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το βράδυ της Κυριακής και ανακοίνωσε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. «Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επί της ουσίας, με την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια διά της βίας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο για διάστημα ενός μηνός.

Επιπλέον, με την επίκληση του άρθρου 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θέτει τους ευρωπαίους εταίρους ενώπιον των ευθυνών τους, αφού οι χώρες-μέλη της ΕΕ καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, το κράτος που δέχεται πολυπληθείς μεταναστευτικές ροές.

Μακρόν: Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την προστασία των συνόρων

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την προστασία των ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να παρασχεθεί στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση».

Έβρος: «Κλεφτοπόλεμος» με τους λαθρομετανάστες σε μια ζώνη 120 χλμ.

Την απόφαση να αναβαθμίσει στο μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των συνόρων από άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων υλοποιεί η κυβέρνηση μετά την διαπίστωση ότι η Τουρκία όχι απλώς δεν περιορίζει τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών αλλά κατευθύνει ορδές ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα. «Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και επανέλαβε ότι η Άγκυρα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε μια ζωνη 120 χιλιομέτρων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αντιμετωπίζοντας μετανάστες οι οποίοι εκσφενδονίζουν πέτρες, φλεγόμενα ξύλα, δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα προσπαθώντας να διασπάσουν την αμυντική διάταξη εντός των ελληνικών συνόρων. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πλήθος μεταναστών, στο Πέταλο όπου το Σάββατο οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν για λίγο την περίμετρο και σε πολλά ακόμη σημεία, ο ελληνικός στρατός έχει τοποθετήσει εμπόδια. Για σήμερα ανακοινώθηκε ότι το Δ’ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε όλη την ζώνη ευθύνης του. Την Κυριακή διαπιστώθηκε ότι από το τουρκικό έδαφος γινόταν ρίψη χημικών προς τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τα σύνορα και μάλιστα τα δακρυγόνα κατευθύνονταν από drones που κατέγραφαν τα ακριβή σημεία όπου ήταν αναπτυγμένα τα ΜΑΤ! Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι συλληφθέντες στον Εβρο, όσοι δηλαδή κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ της Συρίας, ούτε και διαθέτουν προσφυγικό προφίλ αλλά προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και χώρες της Αφρικής.

Ανησυχία για τις ροές στα νησιά

Οι πληροφορίες ότι 120.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν από τα παράλια στα ελληνικά νησιά έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές. Συνολικά 52 πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσπαθώντας να αποτρέψουν την αποβίβαση παράνομων μεταναστών στα νησιά. Την Κυριακή περίπου 500 άτομα κατάφεραν να φτάσουν σε Λέσβο και Σάμο.

Την Τρίτη ο Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθούν την Τρίτη τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θα τα προστατεύσουμε» έγραψε στο τουίτερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνεχίσουν να καταφτάνουν ορδές μεταναστών με αυξανόμενο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να εκβιάσει την ΕΕ θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές του «να πλημμυρίσει» την Ευρώπη με μετανάστες, ίσως μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη μανία, όσο αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να «σφραγίσει» τα κύματα και να αποκρούσει τις μετακινήσει πληθυσμών προς τη δύση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr