search-button
cross-out

Ανησυχία για τα νέα κρούσματα κορονοϊού: Ετοιμη η κυβέρνηση για τοπικά lockdown- Γιατί επιστρέφει η ενημέρωση Τσιόδρα

Ανησυχία για τα νέα κρούσματα κορονοϊού: Ετοιμη η κυβέρνηση για τοπικά lockdown- Γιατί επιστρέφει η ενημέρωση Τσιόδρα

Συναγερμός έχει σημάνει σε Μαξίμου και υπουργείου Υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τις εικόνες συνωστισμού σε Μύκονο, Ναύπακτο αλλά και σε αρκετές ακόμη παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Η χαλάρωση που επέδειξαν οι πολίτες το τριήμερο, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας και κυρίως να κρατούν αποστάσεις προβλημάτισε έντονα τους επιδημιολόγους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Παράλληλα επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας – έστω και γραπτώς – προκειμένου να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για την πορεία της νόσου και να μην νομίζει σε καμιά περίπτωση πως η πανδημία τελείωσε.

Ανησυχία επικρατεί και για τις αφίξεις από το εξωτερικό καθώς σχεδόν τα μισά κρούσματα των τελευταίων 24ωρων προέρχονται από το επισκέπτες άλλων χωρών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζοντας τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να επιβάλλονται μέτρα κάθε φορά εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα εξελίσσεται.

Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Η κυβέρνηση που δεν κρύβει τον προβληματισμό της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown στην περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ο συγχρωτισμός παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών.

“Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι” δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες ημέρες από την πορεία της νόσου, άλλωστε το Μαξίμου θα αναμένει και τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων όπως κάνουν κάνει από την πρώτη μέρα που ο Κορονοϊός επισκέφτηκε την χώρα μας.

“Να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά” δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αυστηρότερα πρόστιμα για τα καταστήματα

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι στα καταστήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται συγχρωτισμός που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Το “λουκέτο” που μπήκε σε επιχείρηση στην Μύκονο φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς θα υπάρξουν ποινές για όσους καταστηματάρχες δεν τηρούν τους κανόνες. Από σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα σφραγίζεται η επιχείρηση άμεσα και δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

“Μεγάλη ευθύνη έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση των κανόνων. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι όλων των Ελλήνων και όλων των επισκεπτών. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αυτοί πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης της Μυκόνου πραγματοποίησαν σύσκεψη και έχουν μπροστά τους ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για να διαμαρτυρηθούν. Επειδή όπως υποστηρίζουν έχουν υποβάλλει δεκάδες φορές αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να πάρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν οι ίδιοι να αστυνομεύσουν τους πελάτες τους.

Υγειονομικές “βόμβες” τα πάρτι σε βίλες

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους επιδημιολόγους είναι η νέα και επικίνδυνη μόδα που έχει προκύψει για να ξεπεραστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι έλεγχοι, είναι τα πάρτι σε βίλες που έκαναν την εμφάνιση τους στην Μύκονο. Πρόκειται για υγειονομικές “βόμβες” καθώς δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας και ο κίνδυνος για την διασπορά της νόσου είναι ιδιαιτέρως μεγάλος. Πρόκειται για ομάδες πολιτών που νοικιάζουν βίλες στο “νησί των ανέμων” και διοργανώνουν πάρτι και τα οποία – όπως καταγγέλλουν καταστηματάρχες – έχουν ακόμη και είσοδο.

Πηγή: thetoc.gr

Ελλάδα

Latest

zinapost.gr