search-button
cross-out

Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα – Τον Οκτώβριο αποτελέσματα από το εμβόλιο, λέει ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα – Τον Οκτώβριο αποτελέσματα από το εμβόλιο, λέει ο Τσιόδρας

Πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 271 από την έναρξη της πανδημίας – 97 κρούσματα στην Αττική – 38 διασωληνωμένοι – «Χωρίς μάσκα, τα μικροσταγονίδια μπορούν να φτάσουν στα οκτώ μέτρα» τόνισε ο καθηγητής – Την χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» και «μαχαίρι με δύο όψεις» – «Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 207 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.

2.112 (20,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4710 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Δέκα (26,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 94,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ενημέρωση Τσιόδρα

Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 97 εξ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

«Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

«Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες»

Και συνέχισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».

«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 207 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 186 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 27 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 97 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,εκ των οποίων τα 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο
TV Program

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Άγιοι Ανάργυροι: «Βρισκόμουν σε πανικό», λέει ο φίλος της Κυριακής Γρίβα
Ελλάδα

Άγιοι Ανάργυροι: «Βρισκόμουν σε πανικό», λέει ο φίλος της Κυριακής Γρίβα

Νίκος Παπανδρέου: Η πολιτική και  όσα έχει ζήσει ως εγγονός, γιος και αδελφός πρωθυπουργού ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Zina's Blog

Νίκος Παπανδρέου: Η πολιτική και όσα έχει ζήσει ως εγγονός, γιος και αδελφός πρωθυπουργού ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

«Είναι όλα ψέματα»: Για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος  Πολυχρονόπουλος απαντά σε όλα όσα τον κατηγορούν
Zina's Blog

«Είναι όλα ψέματα»: Για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απαντά σε όλα όσα τον κατηγορούν

Ιεράπετρα: Ο 45χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Γερμανού καρκινοπαθούς απολογείται αυτή την ώρα – Τι αποκαλύπτει μάρτυρας
Zina's Blog

Ιεράπετρα: Ο 45χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Γερμανού καρκινοπαθούς απολογείται αυτή την ώρα – Τι αποκαλύπτει μάρτυρας

Αναβρασμός στη Νίσυρο: Πατέρας κατήγγειλε ότι δημόσιος υπάλληλος κακοποίησε σεξουαλικά το παιδί του και κινδυνεύει με απέλαση
Zina's Blog

Αναβρασμός στη Νίσυρο: Πατέρας κατήγγειλε ότι δημόσιος υπάλληλος κακοποίησε σεξουαλικά το παιδί του και κινδυνεύει με απέλαση

Πα-τέρας δηλητηρίασε το μητρικό γάλα της 18 μηνών κόρης του για να μην πληρώνει διατροφή- Θα μείνει 50 χρόνια στη φυλακή
Κόσμος

Πα-τέρας δηλητηρίασε το μητρικό γάλα της 18 μηνών κόρης του για να μην πληρώνει διατροφή- Θα μείνει 50 χρόνια στη φυλακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέα μαρτυρία για την δολοφονία της Κυριακής – «Είχε έτοιμο το μαχαίρι στη ζώνη, την είχε στοχεύσει»
Ελλάδα

Άγιοι Ανάργυροι: Νέα μαρτυρία για την δολοφονία της Κυριακής – «Είχε έτοιμο το μαχαίρι στη ζώνη, την είχε στοχεύσει»

zinapost.gr