search-button
cross-out

Με 16 μέτρα ανοίγουν τα σχολεία- Αναλυτικά οι οδηγίες του Υπ. Παιδείας

Με 16 μέτρα ανοίγουν τα σχολεία- Αναλυτικά οι οδηγίες του Υπ. Παιδείας

Την εκτίμηση ότι και σε αυτή τη φάση τα μέτρα στα σχολεία θα τηρηθούν υποδειγματικά από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς όπως συνέβη και «στην προηγούμενη φάση της πανδημίας όταν άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία» διατυπωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Είχαμε την αγωνία για το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσαρμόστικότητα. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν υποδειγματικά ειδικά από τα μικρότερα παιδιά που ακούν με μεγάλη προσοχή τον δάσκαλό τους. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τους γονείς γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι τηρούμε τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Απαντώντας, δε, σε όσους γονιούς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε «το να μην φορά μάσκα σε καιρό πανδημίας είναι σαν να μην βάζεις ζώνη στο παιδί ή σαν να μην το εμβολιάζεις. Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Εάν το παιδι φοράει μάσκα δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του αλλά και όσους είναι σπίτι γιατί θα γυρίσει θωρακισμένο».

Όπως είπε «στόχος είναι μια κανονική σχολική χρονιά γιατί εχουμε δύο δημόσια αγαθά: Αυτό της υγείας και αυτό της δημόσιας εκπαίδευσης» τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση» καθώς υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι «η ζημιά έστω και για μερικές εβδομάδες διακοπής μπορεί να είναι πολύ μεγάλη».

Με 16 μέτρα ανοίγουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου της Τρίτης στην οποία ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου κρίσιμο στοιχείο για την λήψη της οριστικής απόφασης για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων ήταν το να δοθεί χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας. Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει κάνοντας έκκληση για άμεση επιστροφή στους τόπους μόνιμης κατοικίας.

«Εφέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες», είπε η υπουργό για να τονίσει «κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας».

Η νέα σχολική πραγματικότητα περιλαμβάνει όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων. Επίσης θα δοθούν επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ.

Έχει δρομολογηθεί, επίσης, και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον κατάλογο των 16 μέτρων για την φετινή σχολική χρονιά

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία

Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας με διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Διαφορετικά διαλλείματα και προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου. Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Σε ό,τι αφορά στον αγιασμό, η κ. Κεραμέως είπε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι θα το συζητήσει με την Εκκλησία, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων. Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια, κτλ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα. Επίσης προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι

Θα δοθεί δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες μαθητών. Γενικά, θα εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Όσον αφορά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Πότε δεν θα μετράνε οι απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών θα δικαιολογείται στις εξής περιπτώσεις:

Πρώτον, εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης).
Δεύτερον, εάν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως αυτή ορίζεται από την Επιτροπή (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).
Τρίτον, εάν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).

Ποιες είναι οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα είναι οι παρακάτω:

1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).

Τι προβλέπεται κατά τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών

Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Άδειες ειδικού σκοπού

Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή. Επίσης, προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι αλλάζει για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και τους άξονες των αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια να μπαίνουν στα πανεπιστήμια μαθητές με πολύ χαμηλή βαθμολογία.

«Είναι λύση να κόψεις στο μισό τους εισακτέους; Όχι γιατί πρέπει να έχεις ετοιμάσει εναλλακτικές» είπε αρχικά η Νίκη Κεραμέως εξηγώντας ότι μια σκέψη είναι κάθε σχολή να διαλέγει τον βαθμό εισαγωγής σε βασικό μάθημα. «Να πει η Νομική θέλω Χ βαθμό στα Αρχαία, να πει η Ιατρική θέλω Χ βαθμό στη Βιολογία ή άλλο μάθημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος άξονας των αλλαγών θα είναι η αναδιάταξη του ακαδημαικού χάρτη υπενθυμίζοντας ότι «εμείς αναστείλαμε την λειτουργία τμημάτων που είχαν ιδρυθεί χωρίς να έχει εξεταστεί η σκοπιμότητά του. Η αναδιάταξη από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που ιδρύσαμε έχει ξεκινήσει. Είπαμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικούς λόγους αλλά και σε ποιοτικά κριτήρια».

«Εμείς θέλουμε σύστημα εκπαίδευσης που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως προαναγγέλοντας νομοσχέδιο που θα αναβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση και μεταξύ άλλων δημιουργεί προτυπα επαγγελματικά Λύκεια.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Ελλάδα

Latest

Σοκ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε μέσα στην επιχείρησή του με πυροβόλο όπλο
Ελλάδα

Σοκ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε μέσα στην επιχείρησή του με πυροβόλο όπλο

Βασιλιάς Κάρολος: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά» – Το συγκινητικό μήνυμα
Lifestyle news

Βασιλιάς Κάρολος: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά» – Το συγκινητικό μήνυμα

Σασμός: Η Νάντια κάνει μία αποκάλυψη στον εισαγγελέα, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα
TV Program

Σασμός: Η Νάντια κάνει μία αποκάλυψη στον εισαγγελέα, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα

Tattoo artist που κατηγορείται για μαστροπεία σε 2 κυκλώματα: Μου είπε πως ήταν 18 ετών και μου ζήτησε να της κάνω ένα τατουάζ και για πληρωμή να κάνουμε σεξ….
Zina's Blog

Tattoo artist που κατηγορείται για μαστροπεία σε 2 κυκλώματα: Μου είπε πως ήταν 18 ετών και μου ζήτησε να της κάνω ένα τατουάζ και για πληρωμή να κάνουμε σεξ….

Αποκάλυψη-βόμβα για την Κέιτ Μίντλετον: Με ποια μορφή καρκίνου διαγνώστηκε
Lifestyle news

Αποκάλυψη-βόμβα για την Κέιτ Μίντλετον: Με ποια μορφή καρκίνου διαγνώστηκε

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Χριστόφορος μαθαίνει απ’ τη Στέλλα για τις σφαίρες
TV Program

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Χριστόφορος μαθαίνει απ’ τη Στέλλα για τις σφαίρες

Κατέθεσε στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Σταγόπουλος για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου:  Προ ημερών με πήραν τηλέφωνο και με κάλεσαν σήμερα να…
Zina's Blog

Κατέθεσε στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Σταγόπουλος για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου: Προ ημερών με πήραν τηλέφωνο και με κάλεσαν σήμερα να…

Πάτρα-Ο Μάνος Δασκαλάκης περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία  την απόφαση της δικαιοσύνης… Έχει αδικηθεί πάρα πολύ…
Zina's Blog

Πάτρα-Ο Μάνος Δασκαλάκης περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία την απόφαση της δικαιοσύνης… Έχει αδικηθεί πάρα πολύ…

zinapost.gr