search-button
cross-out

Άνοιγμα σχολείων αύριο με αγιασμό σε… δόσεις, κουδούνι στις 8:15 και μισές μάσκες

Στο άνοιγμα των σχολείων, αύριο, ο αγιασμός θα γίνει για κάθε τάξη ξεχωριστά και σε εξωτερικό χώρο. Πλέξιγκλας στα θρανία, θερμικές πύλες εισόδου και κουδούνι στις 8:15.
Άνοιγμα σχολείων αύριο με αγιασμό σε… δόσεις, κουδούνι στις 8:15 και μισές μάσκες

To πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 8:15 για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Στη σκιά της πανδημίας, περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σχολική πρεμιέρα που από το πρώτο κιόλας λεπτό δεν θα θυμίζει όσα μέχρι τώρα ήξεραν.

Πρώτο κουδούνι στις 8:15
Η παραδοσιακά κλασική στιγμή του αγιασμού στα προαύλια, φέτος θα είναι διαφορετική. Ο αγιασμός θα γίνει, αλλά όχι νωρίς το πρωί και σε… δόσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι να γίνει ο αγιασμός, δηλαδή από τις 11 το πρωί και μετά. Ο αγιασμός θα γίνει για κάθε τάξη ξεχωριστά και σε εξωτερικό χώρο.

Η αλλαγή της ώρας (στις 11:00) για την τελετή γίνεται καθώς την ίδια ημέρα τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και, ως εκ τούτου, ο αγιασμός θα γίνει αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις των ιερέων για τη θρησκευτική γιορτή.

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία
Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται το εξής:

“Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, ύστερα από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και, στη συνέχεια, ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί”.

Πλέξιγκλας στα θρανία και θερμικές πύλες εισόδου
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι δημοτικές αρχές παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για να προσφέρουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξιγκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο, όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το υλικό είναι επενδυμένο και στις τέσσερις πλευρές του με ξύλο θαλάσσης και χωρίς γωνίες, για λόγους περαιτέρω ασφάλειας και σταθερότητας. Η τοποθέτηση έχει προβλεφθεί να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην “πληγωθούν” οι επιφάνειες των θρανίων και να αφαιρείται μετά τη χρήση του χωρίς ζημίες.

Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παντού αυτοκόλλητα για οδηγίες και για τις αποστάσεις και φυσικά έχουν γίνει οι απολυμάνσεις και έχουν εφοδιαστεί οι σχολικές μονάδες με αντισηπτικά, μαντηλάκια και είδη καθαριότητας.

Στην Κρήτη, φορτηγά ξεφόρτωσαν το πρωί του Σαββάτου κιβώτια με μάσκες και παγουρίνα.

Αγώνας ταχύτητας για τις μάσκες, αλλά τελικά θα δώσουν τις μισές
Με το πρώτο κουδούνι, οι μαθητές δεν θα βρουν δύο μάσκες να τους περιμένουν στα σχολεία, όπως είχε εξαγγείλλει η κυβέρνηση δια στόματος των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αλλά μόνο μια και αυτή αν προλάβουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι μάσκες σε όλες τις περιοχές στην ώρα τους.

Η εμπλοκή στον αρχικό σχεδιασμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έχει δηλώσει ότι το “κόψιμο” των εταιριών από το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταφράζεται σε περίπου 410.000 λιγότερες μάσκες στα σχολεία. Έτσι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς θα διανεμηθεί από μία μάσκα.

Μαθητές θετικοί στον κορονοϊό – Εκτάκτως σήμερα στη Λαμία ο ΕΟΔΥ – Τεστ σε 60 μαθητές
Kλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή, στη Λαμία για να κάνει τεστ σε 60 μαθητές και μαθήτριες που είχαν άμεσες ή έμμεσες επαφές με τα παιδιά που ήταν στο πάρτι του Σαββάτου 5/9, όπου συμμετείχαν ο 16χρονος και η 14χρονη από τη Λαμία, που βρέθηκαν θετικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά, όσο και τα υπόλοιπα, είναι πολύ καλά στην υγεία τους και όλα είναι στα σπίτια τους. Αυτό που ψάχνουν οι Υγειονομικές Αρχές είναι ο “ασθενής μηδέν”, που σίγουρα είναι ασυμπτωματικός και ο οποίος φέρεται να μετέδωσε τον ιό και στα δυο άλλα παιδιά, που αρχικά παρουσίασαν κάποια συμπτώματα και έτσι βρέθηκαν με θετικό αποτέλεσμα στα τεστ που τους έγιναν.

“Όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία και ειδικότερα την ασφάλεια των μαθητών, δεν περιχαρακωνόμαστε σε αρμοδιότητες”, τόνισε ο Θύμιος Καραΐσκος, που τόνισε ότι ο Δήμος Λαμιέων έχει κάνει έγκαιρα όλα oσα πρέπει και για τις μάσκες και για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Εκτός τάξης και με απουσία οι μαθητές χωρίς μάσκα
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, όπως καθορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με την οριστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την χρήση μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς ή κηδεμόνες του.

Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο). Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο
Από αύριο, Δευτέρα, θα μπει σε δράση η ειδική ομάδα κρούσης (task force) των υπουργείων Παιδείας και Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου έχει οριστεί ένας υπεύθυνος διαχείρισης covid-19, καθώς και ο αναπληρωτής του, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Ο υπεύθυνος έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τους γονείς και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και του αρχείου καταγραφής απουσιών που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη covid-19, και επίσης την ευθύνη διαμόρφωσης και εξοπλισμού του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη covid-19.
Κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός και προσωπικό των σχολικών μονάδων, ο οποίος εμφανίζει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη covid-19 (πυρετό ή βήχα ή δύσπνοια, ή ανοσμία, αγευσία ή γαστρεντερικά συμπτώματα), παραμένει στην οικία του και ενημερώνει τη σχολική μονάδα.
Αν ένας μαθητής είναι στο σχολείο και εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη covid-19, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί και στο μεσοδιάστημα το παιδί να απομονωθεί σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, με την επίβλεψη του συντονιστή του σχολείου, μακριά από τα παιδιά και με εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
Το παιδί θα πρέπει να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του και αν αυτός κρίνει, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα τεστ για την ανίχνευση του ιού. Εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.
Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει, είτε να αποχωρήσει, είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί το γιατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάστασή του, και εάν κριθεί απαραίτητο θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό τεστ. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, το παιδί και ο εκπαιδευτικός μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Στην περίπτωση που το μοριακό τεστ βγει θετικό, τότε, τόσο ο μαθητής όσο και ο εκπαιδευτικός, επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 10 ημερών από την πρώτη μέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Αν το θετικό κρούσμα είναι μαθητής, ελέγχονται όλοι οι μαθητές του τμήματος. Για την επάνοδο, τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών, δεν χρειάζεται δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος με μοριακό τεστ.
Στην περίπτωση εκπαιδευτικού που διδάσκει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, όλοι οι μαθητές θεωρούνται στενές επαφές. Σε περίπτωση καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έρχεται σε επαφή με περισσότερους μαθητές, τότε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση κινδύνου για τις επαφές κατά τις τελευταίες 48 ώρες. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους, και εφόσον δεν εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα, μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Εάν στο διάστημα αυτό, κάποιος από τις στενές επαφές εμφανίσει συμπτώματα, μόνο τότε θα υποβληθεί σε τεστ. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο.
Εάν εντοπιστούν τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη στην ίδια σχολική μονάδα εντός διαστήματος 14 ημερών και δεν υπάρχει στενή τους επαφή εκτός σχολείου, έχουμε τον ορισμό “συρροής κρουσμάτων” στο σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, και ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης, θα αποφασιστεί το εύρος εφαρμογής του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και πιθανά η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδος.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr