search-button
cross-out

Η αρχή του τέλους για την άρση του lockdown – Το χρονοδιάγραμμα

Οι αντοχές της οικονομίας τελειώνουν και μοιραία επισπεύδεται το άνοιγμα της αγοράς. Όλα δείχνουν άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου και της εστίασης στις 12 Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους. Γιατί η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη.
Η αρχή του τέλους για την άρση του lockdown – Το χρονοδιάγραμμα

Ο κύβος ερρίφθη και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται ακόμη σε πίεση και μάλιστα μεγάλη, ειδικά στην Αττική, ο σχεδιασμός είναι επί τάπητος και προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown.

Χθες (08.03.2021) τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ουσιαστικά προανήγγειλαν ότι έρχεται το τέλος του lockdown. Έδειξαν μάλιστα ως ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς την 22η Μαρτίου.

Τότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και ένα μέρος των σχολείων, πιθανότατα Λύκεια και Γυμνάσια. Νωρίτερα φαίνεται να έρχεται και το άνοιγμα της εστίασης, η οποία προσδιορίζεται πιθανότατα για τις 12 Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά βέβαια υπό μία βασική προϋπόθεση, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αρχίσει να χαλαρώνει, τουλάχιστον από την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο.

Η σημερινή ημέρα θα είναι κομβική και θα δείξει αν υπάρχει έστω και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2.353.

Οι (μη) αντοχές της οικονομίας φέρνουν το τέλος του lockdown
Είναι η πρώτη φορά στην περίοδο της πανδημίας, που ακούγεται φωνή και μάλιστα τόσο ηχηρή από την πλευρά των μη ειδικών, επιδημιολογικά τουλάχιστον. Αυτό συμβαίνει, διότι πολύ απλά οι πόροι της οικονομίας αρχίζουν να εξαντλούνται. Και μπορεί όλοι στην κυβέρνηση να λένε ότι χρήματα υπάρχουν για τη στήριξη της οικονομίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να υπάρχει απόθεμα για παρεμβάσεις και όταν ανοίξει η οικονομία. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν ανάγκες και η Πολιτεία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Τα διαθέσιμα στην οικονομία είναι αυτή την στιγμή περίπου 32 δισ., εκ των οποίων τα 23 δισ. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μένουν μόλις 9 δισ., συν τα 15 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές (ήδη έχουμε σηκώσει τα 5,5 δισ.). Κατά συνέπεια σύνολο διαθεσίμων μετά βίας 20 δισ..

Το πακέτο στήριξης για το 2021, είναι ήδη στα 11,6 δισ..

Ανάκαμψη έκπληξη για την οικονομία
Από την άλλη πλευρά πάντως οι εκτιμήσεις για την οικονομία, όταν θα λήξει το lockdown είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Το Oxford Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη  για το 2022 θα εκτοξευτεί στο 11,5%, ενώ η Εθνική Τράπεζα βλέπει για εφέτος ανάπτυξη πάνω στο 5%, ενώ για το 2ο και 3ο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διψήφιος.

Την περυσινή χρονιά η ελληνική οικονομία κατέγραψε βαθιά ύφεση κατά 8,2% σε σταθερές τιμές και κατά 9,6% σε τρέχουσες τιμές. Για εφέτος το πρώτο 3μηνο του έτους, η ύφεση θα είναι βαθιά, τόσο γιατί η οικονομία είναι σε lockdown, όσο και γιατί πέρυσι το αντίστοιχο η Ελλάδα, ήταν από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που κατάφεραν να έχουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, έστω και οριακό, άρα η βάση είναι υψηλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η ύφεση το πρώτο 3μηνο θα 9,5%. Θα ακολουθήσουν τρία ισχυρά 3μηνα. Στο δεύτερο η ανάπτυξη θα είναι 10,2%, το 3ο στο 11% και στο τελευταίο 8,9%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι σύμφωνα με την Εθνική στο 5,2%, κατά πολύ υψηλότερη από τις εκτιμήσεις άλλων φορέων αλλά και της κυβέρνησης.

Όλα τα βλέμματα στον τουρισμό
Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι ο τουρισμός θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών. Όπως εκτιμά η Τράπεζα θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας τις καθαρές έμμεσες επιδράσεις), αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δισ. υψηλότερα από το 2020, με τα συνολικά, όμως, έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 10 δισ. σε σύγκριση με τα τουριστικά έσοδα του 2019 (εκτιμώμενα 7,7 δισ. το 2021 έναντι 17,7 δισ. το 2019).

Οι συντάκτες της έκθεση αναφέρουν ότι «οι ανωτέρω εκτιμήσεις προκύπτουν υπό αρκετά συντηρητικές υποθέσεις αναφορικά με την πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας μέσω εμβολιασμών, αλλά και με την υπόθεση διατήρησης των περιορισμών και των ελέγχων στις διεθνείς μετακινήσεις για μεγάλο διάστημα του 2021».

Και καταλήγουν στην ανάλυση ότι «αξίζει να τονισθεί ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις άλλες χώρες, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού τουρισμού από το εξωτερικό, κυρίως, μέσω αεροπορικών αφίξεων».

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr