search-button
cross-out

Ιερά Σύνοδος για Θεοφάνεια: Εντός των ναών ο Αγιασμός των υδάτων – «Η Εκκλησία θα τηρήσει τα μέτρα»

Κίνηση αποκλιμάκωσης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο μετά τη διαφωνία με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών την ημέρα των Θεοφανείων.
Ιερά Σύνοδος για Θεοφάνεια: Εντός των ναών ο Αγιασμός των υδάτων – «Η Εκκλησία θα τηρήσει τα μέτρα»

Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανείων, ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, αλλά εντός των ναών, ενώ και ο ίδιος δεν θα μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Την ίδια ώρα οι ναοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών θα τελέσουν τις αυριανές Ακολουθίες του Ορθρού, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων από τις 6.00 π.μ. έως 8.30 π.μ, κατόπιν εντολής του Αρχιεπισκόπου. Θα τελεστεί δηλαδή μια Θεία Λειτουργία, ώστε στις 8:30 να έχει ολοκληρωθεί και ο Αγιασμός.

Η Εκκλησία, με την εν λόγω εγκύκλιο, δείχνει ότι δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Πολιτεία, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ήταν σε διαρκή επαφή με τους ιεράρχες.

Δείτε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους Μητροπολίτες:

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει»

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου
Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – Ιεραρχίας ξέσπασε χθες όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς για τα Θεοφάνεια, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της Διαρκής Ιερά Σύνοδος απάντησε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος «δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» και ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη με στόχο «να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία πριν από τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στον εορτασμό των Θεοφανίων, με την Ιεραρχία να ενημερώνεται για την αυστηροποίηση των μέτρων.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr