search-button
cross-out

Κορωνοϊός – Αττική: Crash test για την αποφυγή του lockdown – Τα νέα μέτρα από σήμερα

Επανέρχεται η τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα - Πώς θα προσέρχονται στην εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι - Τι ισχύει για δημόσιες συναθροίσεις - Διαβάστε τις σχετικές αποφάσεις
Κορωνοϊός – Αττική: Crash test για την αποφυγή του lockdown – Τα νέα μέτρα από σήμερα

Crash test για τους κατοίκους της Αττικής αποτελεί το διάστημα από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, καθώς ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο και η κάλυψη μεγάλου ποσοστού των ΜΕΘ από ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, επανέφεραν στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

Από σήμερα και για 14 ημέρες, ενεργοποιούνται νέα μέτρα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, τα οποία αφορούν την εργασία στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα ωράρια και στις συναλλαγές των καταστημάτων, στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις, στη διεξαγωγή συναυλιών και ζωντανών παραστάσεων, ενώ δόθηκε και αυστηρή σύσταση στους άνω των 65 ετών, για τον περιορισμό των μετακινήσεών τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η Αττική πλησιάζει στην επιβολή lockdown, η εφαρμογή του οποίου θα κριθεί από την απόδοση και αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο 10ήμερο, συν των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική είναι ακόμα μακριά. Ωστόσο με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της Δευτέρας, η Αττική έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε μία ολιγοήμερη καραντίνα εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και επτά νέους θανάτους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξευθηκε σε ένα 24ωρο καθώς από 65 το Σάββατο ανήλθε στους 78 την Κυριακή και 89 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ορίζοντα εφαρμογής από τη Δευτέρα και για 14 μέρες εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία). Επίσης προβλέπουν πάγωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Πως θα λειτουργήσει από σήμερα το Δημόσιο

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από σήμερα έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι: α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος. β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Τι ισχύει για μουσεία, σινεμά – θέατρα και συναυλίες

Τι ισχύει σε σχέση με δομές και φορείς πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής, βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:

«• Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

• Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

• Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα». Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός
Lifestyle news

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός

Ηράκλειο: Συγκλονίζει ο αδερφός καρκινοπαθούς που αυτοκτόνησε – «Δεν άντεχε άλλο τον πόνο»
Ελλάδα

Ηράκλειο: Συγκλονίζει ο αδερφός καρκινοπαθούς που αυτοκτόνησε – «Δεν άντεχε άλλο τον πόνο»

Η Sophia, το μοναδικό ρομπότ με IQ υψηλότερο από τον Einstein, που μιλάει ελληνικά δίνει την πρώτη της συνέντευξη. Θα αφήσει τον Γρηγόρη να την φιλήσει;
TV Program

Η Sophia, το μοναδικό ρομπότ με IQ υψηλότερο από τον Einstein, που μιλάει ελληνικά δίνει την πρώτη της συνέντευξη. Θα αφήσει τον Γρηγόρη να την φιλήσει;

Μελαχρινή και όμορφη όπως η μαμά της: Η κόρη της Ράνιας Τζίμα στήθηκε μπροστά στην κάμερα λίγο πριν τις ειδήσεις και έκλεψε τα βλέμματα
Lifestyle

Μελαχρινή και όμορφη όπως η μαμά της: Η κόρη της Ράνιας Τζίμα στήθηκε μπροστά στην κάμερα λίγο πριν τις ειδήσεις και έκλεψε τα βλέμματα

Ηράκλειο: «Είχαν προηγούμενα» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων για τον ξυλοδαρμό της 15χρονης μαθήτριας
Ελλάδα

Ηράκλειο: «Είχαν προηγούμενα» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων για τον ξυλοδαρμό της 15χρονης μαθήτριας

Serial killer συμμετείχε σε τηλεπαιχνίδι ενώ η αστυνομία τον έψαχνε για βιασμούς και δολοφονίες παιδιών
Κόσμος

Serial killer συμμετείχε σε τηλεπαιχνίδι ενώ η αστυνομία τον έψαχνε για βιασμούς και δολοφονίες παιδιών

Σασμός: Αποκαλύψεις κρυμμένων μυστικών ανοίγουν νέα μέτωπα στις σχέσεις των προσώπων, ενώ μία άφιξη θα κλονίσει την εμπιστοσύνη ενός ζευγαριού!
TV Program

Σασμός: Αποκαλύψεις κρυμμένων μυστικών ανοίγουν νέα μέτωπα στις σχέσεις των προσώπων, ενώ μία άφιξη θα κλονίσει την εμπιστοσύνη ενός ζευγαριού!

Ο εγγονός του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη, ανοίγει την ψυχή του και δείχνει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ηθοποιού:Ότι περίσσευε από τα χρήματα του τα διέθετε στον ιππόδρομο και στην τσόχα…και καλά έκανε, δικά του ήταν!
Zina's Blog

Ο εγγονός του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη, ανοίγει την ψυχή του και δείχνει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ηθοποιού:Ότι περίσσευε από τα χρήματα του τα διέθετε στον ιππόδρομο και στην τσόχα…και καλά έκανε, δικά του ήταν!

zinapost.gr