search-button
cross-out

Κορονοϊός-Αττική: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές- 2 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα

Εφιαλτικά σενάρια για την Αττική την ώρα που μπαίνουμε στην περίοδο της εποχικής γρίπης - Εντείνονται οι πιέσεις για γενικευμένη χρήση μάσκας
Κορονοϊός-Αττική: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές- 2 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του Οκτώβρη η Αττική σημείωσε αρνητικό ρεκόρ καθώς από τα 441 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα, τα 272 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Αττική καθώς κατά τη διάρκειά του εντοπίστηκαν περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Λιόσια, Μενίδι, Περιστέρι, Σεπόλια, Πλατεία Αμερικής, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Πλατεία Βάθη, Πετράλωνα και Καλλιθέα είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μία κάποια σταθερότητα στην ημερήσια βάση, σε αριθμό άνω του 400 έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Το πραγματικά τρομακτικό όμως είναι το ότι αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι διασωληνωμένοι. Στην επιδημιολογική έκθεση της Τετάρτης (30/9) αναφέρονταν 79 διασωληνωμένοι ενώ σε αυτή της Πέμπτης (1/10) ο αριθμός εκτινάχθηκε σε 89! Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο μεγαλύτερος, αριθμούς διασωληνωμένων που έχει καταγραφεί στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Είναι ξεκάθαρο πλέον πώς η κατάσταση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που η χώρα μπαίνει σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο που πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι πλέον τα λάθη θα πληρώνονται ακριβά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αν και τον έχουμε συνηθίσει να είναι ήρεμος, αυτή τη φορά εμφανίστηκα φανερά εκνευρισμένος για την πορεία του κορονοϊού κυρίως στην Αττική. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας σε έντονο ύφος, πως η Αθήνα δεν πάει καλά, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πήρε το μάθημά της.

Εντείνονται οι πιέσεις για μάσκες παντού

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η Αττική όπως φαίνεται δεν πήρε το μάθημα της και πλέον βλέπει την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι επιστήμονες που πλέον μιλούν ανοιχτά για νέα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, τα νέα αυτά μέτρα περιορίζονται στην γενικευμένη χρήση μάσκας και όχι σε ένα νέο lockdown. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν οι πολίτες διότι το ένα νέο lockdown συνεχίζει να βρίσκεται στην φαρέτρα με τα όπλα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας, ακόμα και αν θα αποτελέσει το τελευταίο όπλο για να κερδίσει η χώρα μας τη μάχη αυτή.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. «Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη» κατέληξε.

Το ίδιο κατηγορηματική εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού η οποία σε δηλώσεις της το πρωί της Πέμπτης τόνισε πως αργούμε να πάρουμε αποφάσεις «και είναι εις βάρος μας», ενώ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική.

«Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο, είναι πολλοί οι υποψήφιοι να κολλήσουν», σημείωσε η κυρία Λινού, ενώ τόνισε πως «δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση». Αναφορικά με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας είπε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποφύγω το lockdown».

411 νέα κρούσματα την Πέμπτη
Στην Αττική, σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων κάθε 24ωρο. Κάτι που συνέβη και την Πέμπτη (1/10), καθώς από τα 411 νέα κρούσματα, στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας καταγράφηκαν τα 272!

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr