search-button
cross-out

Κορονοϊός – Το σχέδιο για το εμβόλιο: Ποιοι έχουν προτεραιότητα – Θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail

Οι εμβολιασμοί αναμένονται να γίνονται με ραντεβού σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα
Κορονοϊός – Το σχέδιο για το εμβόλιο: Ποιοι έχουν προτεραιότητα – Θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail

Την καταλυτική ημερομηνία της 20ης Νοεμβρίου περιμένουν με αγωνία κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, προκειμένου να έχουν τις πρώτες ενδείξεις για τα θετικά αποτελέσματα που ενδεχομένως φέρει το μέτρο του lockdown. Κατά την ημερομηνία αυτή θα φανεί εάν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού αποδίδουν. Το ιατρικό προσωπικό της χώρας δίνει αγώνα να κρατήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πόδια του. Είναι ενδεικτικοί, άλλωστε οι αριθμοί που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή (15/11), με το αρνητικό θλιβερό ρεκόρ των 71 θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας φτάνουν τους 392.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την παραλαβή αποθήκευση για διάθεση των δόσεων του ελπιδοφόρου εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Pfizer. Στην Ελλάδα αναμένονται, σε πρώτη φάση ένα εκατομμύριο δόσεις, στις αρχές του 2021, με τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό να ξεκινούν προς την άνοιξη.

Οι πρώτες κατηγορίες που αναμένεται να εμβολιαστούν είναι οι εξής, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Το υγειονομικό προσωπικό που θα κάνει το εμβόλιο εντός των νοσοκομείων
Όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας
Οι άνω των 65 και δη όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα
Και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές (δομές πρόνοιας, φυλακές κτλ)
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι εμβολιασμοί αναμένονται να γίνονται με ραντεβού σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια που θα βρίσκονται εντός των κέντρων υγείας και των άλλων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, ενώ όσοι πραγματοποιούνται στον εμβολιασμό θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου.

Αγωνία για την αποτελεσματικότητα του lockdown
Αναφορικά με το πότε αναμένεται να φανεί η αποτελεσματικότητα του lockdown, η καταλυτική ημερομηνία είναι στις 20 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξουν οι πρώτες θετικές ή αρνητικές ενδείξεις. Τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη για άρση του lockdown από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, στο κυβερνητικό «τραπέζι» έχουν πέσει σκληρότερα μέτρα που σχετίζονται κυρίως με την κινητικότητα των πολιτών και θα αφορούν ακόμη και την αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αλλά και περαιτέρω περιορισμό κυκλοφορίας.

Σημειώνεται, πως για την κυβέρνηση παραμένει στόχος το άνοιγμα της οικονομίας την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά για τους επαγγελματικούς κλάδους, δεν θα ανοίξουν όλοι ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η χθεσινή φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου «Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα», υποδηλώνοντας ότι για το επόμενο διάστημα η πανδημία μας υποχρεώνει να ακολουθούμε πολύ συγκεκριμένους κανόνες.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr