search-button
cross-out

Παραμονή Χριστουγέννων χωρίς κάλαντα! Έρχεται και το… 13034

Έφτασε και αυτή η περίεργη παραμονή Χριστουγέννων που παιδιά δε θα λένε τα κάλαντα. Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη από την Ελλάδα για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Επανεξετάζονται τα μέτρα για Δυτική Αττική και Κοζάνη.
Παραμονή Χριστουγέννων χωρίς κάλαντα! Έρχεται και το… 13034

Ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα του κορονοϊού ξορκίζει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σαφές μήνυμα από τη Βόρεια Ελλάδα με αποδέκτες όλους τους πολίτες.

O  πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών, καθώς και ότι η Πολιτεία στηρίζεται και στην ατομική υπευθυνότητα των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων για τις επισκέψεις στα σπίτια και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι θα είναι αρκούντως αυστηροί, αλλά προφανώς δεν αρκούν από μόνοι τους.

Η σημερινή μέρα – παραμονή Χριστουγέννων – θα είναι, εξάλλου, το λιγότερο… περίεργη, καθώς οι περιορισμοί δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά να βγουν για τα κάλαντα.

Επανεξετάζονται τα μέτρα για Δυτική Αττική και Κοζάνη
Για πρώτη φορά χθες μετά από αρκετό καιρό ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500, μολονότι τα κρούσματα ήταν κατά τι αυξημένα και πλησίασαν τα 1.000 (937). Στην Αττική πάντως διαπιστώνεται πτώση των κρουσμάτων κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η μείωση έφτασε το 28%, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αττικής.

Θετικές ειδήσεις υπάρχουν και από την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική, όπου η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται μετά το σκληρό lockdown της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει αυτά τα στοιχεία και θα εισηγηθεί σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον μέτρων γι’ αυτές τις δύο περιοχές.

Μετά το 13033 έρχεται το 13034
Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού που φέρει την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Στη ζωή μας μπαίνει έτσι μετά το 13033 για τις μετακινήσεις το 13034, στο οποίο θα στέλνουμε SMS για να κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό και για να διασταυρώνουμε σε ποια από τις κατηγορίες ανήκουμε με βάση την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Το ραντεβού μπορεί να οριστεί, επίσης, διαδικτυακά (emvolio.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Με βάση αυτή την προτεραιοποίηση, όπως ήταν ήδη γνωστό, στην πρώτη φάση που ξεκινά από την ερχόμενη Κυριακή (27/12) θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι τουλάχιστον το 70% αυτών έχει δηλώσει ήδη την πρόθεσή του να συμμετάσχει στον εμβολιασμό. Θ’ ακολουθήσουν το προσωπικό και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυοπουργός και άλλοι 43 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη δεύτερη φάση – η οποία υπολογίζεται να εξελιχθεί το Φεβρουάριο – θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως του αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, με ειδική προτεραιοποίηση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 80 και 85 ετών. Θ’ ακολουθήσουν όσοι είναι από 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, αλλά και όσοι είναι από 18 έως 59 ετών κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και το προσωπικό σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους. Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr