search-button
cross-out

Ριφιφί – Ψυχικό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο κύκλο ερευνών – Κομβικό στοιχείο τα κατσαβίδια

Παράλληλα, για την προσπάθεια απόκρυψης των χαρακτηριστικών του κατά την είσοδο του στο χώρο της τράπεζας, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα αυτό είναι «εντελώς αβάσιμο»
Ριφιφί – Ψυχικό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο κύκλο ερευνών – Κομβικό στοιχείο τα κατσαβίδια

Την ώρα που ο 58χρονος που κατηγορείται για το ριφιφί των θυρίδων στο Ψυχικό διανύει τις πρώτες του ώρες στη φυλακή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο διαταγής νέου κύκλου ερευνών από τον ανακριτή. Στόχος της έρευνας -εφόσον αυτή διαταχθεί- θα είναι η εύρεση των κλοπιμαίων των τεσσάρων θυρίδων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα στην κατοχή του κατηγορουμένου στην υπόθεση.

Μάλιστα, το γεγονός αυτό αποτελεί και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της υπερασπιστικής του γραμμής, αφού στο απολογητικό του υπόμνημα φέρεται να αναφέρει ότι δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα στην κατοχή του, αλλά και πως «σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού υπήρξα στόχος παρακολούθησης από την αστυνομία με απολύτως αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς το μόνο που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ήταν η καθημερινή μετάβαση μου από την μόνιμη κατοικία μου στην βάρη προς το κομμωτήριο της συζύγου μου στο Χαλάνδρι και προς λοιπές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν διαπιστώθηκε τίποτα άλλο, ούτε ύποπτα ραντεβού, ούτε ύποπτες επαφές, ούτε παράλογα έξοδα, ούτε προσπάθεια απόκρυψης ή αποθήκευση αντικειμένων, ούτε φυσικά προσπάθεια διαφυγής μου ή προπαρασκευή αυτής».

Την ίδια στιγμή, σημαντικό στοιχείο θεωρούνται τα κατσαβίδια που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 58χρονου, καθώς φαίνεται πως υπάρχει δυνατότητα εξέτασής τους και ενδεχομένως ταυτοποίησής τους με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για την διάρρηξη των θυρίδων. Ο ίδιος βέβαια στο υπόμνημά του επικαλείται την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, στην οποία γίνεται λόγος για χρήση «κατσαβιδιού ενισχυμένου» η οποία απαιτούσε «επανειλημμένες κρούσεις με ταυτόχρονη χρήση εργαλείου τύπου σφυριού».

Όπως φέρεται να εξηγεί: «Είναι προφανώς αδύνατον οι αναφερόμενες ενέργειες του δράστη για την παραβίαση των θυρίδων, να έλαβαν χώρα εντός του ωραρίου λειτουργίας της τράπεζας, και να μην έγιναν αντιληπτές από το προσωπικό της. Τα παραπάνω οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα σε σύγκριση με αυτά που έχουν αποτυπωθεί στην δικογραφία, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν».

«Έγινε μεταφορά dna»
Κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ταυτοποίηση βιολογικού του υλικού σε μικτό δείγμα ενός πλαστικού κουτιού «που – θεωρητικά – βρέθηκε χωρίς όμως να κατασχεθεί σε τραπεζική θυρίδα», ενώ στο ίδιο υποκατάστημα οικογένεια του διατηρήσει επίσης μία τραπεζική θυρίδα στην οποία έχει νόμιμη πρόσβαση.

«Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχω έρθει σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της θυρίδας. Μόνη εύλογη εξήγηση της ανεύρεσης του βιολογικού υλικού στο συγκεκριμένο σημείο, και μάλιστα αναμεμιγμένο με βιολογικό υλικό τουλάχιστον άλλων δύο ατόμων, είναι η δια τρίτου προσώπου μεταφορά αυτού από το σημείο όπου πρωτογενώς εναποτέθηκε από εμένα» φέρεται να υποστηρίζει.

Κεντρικό του επιχείρημα αποτελεί το γεγονός την εύρεσης μικτού μείγματος dna, και όχι αμιγώς δικού του, και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει αυτό αποδεικνύει ότι δεν εναποτέθηκε πρωτογενώς από εκείνον στο σημείο αυτό αλλά μεταφέρθηκε μέσω τρίτου προσώπου από το αρχικό σημείο.

«Είναι αυτονόητο ότι στο χώρο του θησαυροφυλακίου, ερχόμαστε άπαντες σε άμεση σωματική επαφή με κοινές επιφάνειες, όπως η πόρτα εισόδου του θησαυροφυλακίου, τα κοινόχρηστα καθίσματα και το κοινό στο τραπέζι όπου εναποτίθενται τα κουτιά και το περιεχόμενο των θυρίδων. Ειδικά, δε, η επίμαχη θυρίδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τραπέζι και τα καθίσματα όπου κάθονται η μισθωτές. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε περιβάλλον προστατευμένο από καιρικές συνθήκες, υγρασία κλπ όπως ακριβώς ο κλειστός χώρος του θησαυροφυλακίου, το βιολογικό υλικό διατηρείται αναλλοίωτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για χρόνια» φέρεται να υποστήριξε ο κατηγορούμενος.

Κατά τον κατηγορούμενο η μισθώτρια της συγκεκριμένης θυρίδας, βιολογικό υλικό της οποίας εμπεριέχεται στο μίγμα που βρέθηκε από τους αστυνομικούς, είναι αυτή που κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε ακουσίως το βιολογικό υλικό του κατηγορουμένου από κάποια «κοινή» επιφάνεια επαφής, όπως για παράδειγμα το τραπέζι, στο σημείο που τελικά βρέθηκε το μείγμα DNA. Μάλιστα, κατά τον κατηγορούμενο, ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνεται «από την ύπαρξη γενετικού υλικού τρίτου προσώπου, που επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι το ανευρεθέν μίγμα προέρχεται εκ μεταφοράς και δεν προήλθε εκ πρωτογενούς επαφής».

Σύμφωνα, με όσα φέρεται να ισχυρίστηκε, το δείγμα συνελέγη από εσωτερικό σημείο ενός πλαστικού κουτιού, ένα «τυφλό», δυσπρόσιτο, μη λειτουργικό σημείο, γεγονός που -κατά τον ίδιο- εκμηδενίζει τις πιθανότητες να έχουν έρθει σε άμεση πρωτογενή επαφή τρία διαφορετικά πρόσωπα σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. «Εξάλλου στις χειρολαβές το επίμαχο κουτιού, ήτοι στο μοναδικό σημείο με το οποίο έρχεται κάποιος αναγκαστικά σε άμεση επαφή προκειμένου να το εξάγει και να το εισάγει στην θυρίδα, βρέθηκε μείγμα βιολογικού υλικού της μισθώτριας και τρίτου ταυτοποιεί του προσώπου, αλλά όχι δικό μου».

«Δεν κρυβόμουν, έπαιρνα μέτρα για COVID»
Για την προσπάθεια απόκρυψης των χαρακτηριστικών του κατά την είσοδο του στο χώρο της τράπεζας, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα αυτό είναι «εντελώς αβάσιμο αφού αφενός μεν καταγράφεται η είσοδος στο χώρο του θησαυροφυλακίου κατόπιν επίδειξης της αστυνομικής ταυτότητας, αφετέρου την επίμαχη περίοδο δηλαδή τέλη Οκτωβρίου 2021 η χρήση χειρουργικής μάσκας και η λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας σε χώρους διαρκούς προσέλευσης κοινού ήταν υποχρεωτική και επιβεβλημένη στο πλαίσιο των μέτρων της πολιτείας για την αποφυγή διάδοσης του ιού COVID-19».

«Συνήθη» χαρακτήρισε την χρήση τσάντα για λάπτοπ στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, ενώ υποστήριξε ότι «είναι αδύνατον ο τεράστιος όγκος των αφαιρεθέντων αντικειμένων από τις θυρίδες να χωρούσε σε μία θήκη λάπτοπ με περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ σίγουρα μεταφορά των αντικειμένων αυτόν δεν θα περνούσε απαρατήρητη». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο 58χρονος έχει αιτηθεί τον διορισμό τεχνικού συμβούλου – γενετιστή, ενώ καλεί ως μάρτυρα τον αστυνομικό που έχει δώσει κατάθεση για την υπόθεση, με σκοπό να του υποβληθούν κάποια ερωτήματα σε σχέση με την έρευνα της αστυνομίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr