search-button
cross-out

Σε 3 φάσεις η άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα – Πέτσας: Πρώτα σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία. Μόνο με καθήμενους η εστίαση. Οι τρεις φάσεις άρσης του lockdown πριν τα Χριστούγεννα. Τι αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας
Σε 3 φάσεις η άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα – Πέτσας: Πρώτα σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Άρση του lockdown πριν από τα Χριστούγεννα και σε τρία στάδια προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Τα σχολεία, το λιανεμπόριο και τα εστιατόρια και καφέ είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πάντως ο κ. Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

“Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, “σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο”.

Μόνο με καθήμενους η εστίαση
“Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντοτε μετά από τις συστάσεις των ειδικών, είναι να ανοίξουν τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους” είπε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης δεν θα ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρού ωραρίου στα καταστήματα εστίασης, αναφέροντας ότι το σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο.

Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία – Οι τρεις φάσεις
Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, παραπέμποντας στο μοντέλο του περασμένου Μαΐου. Σημείωσε πάντως ότι θα ανοίξουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι φάσεις ανοίγματος θα γίνει σε τρία στάδια: “Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση για την άρση lockdown. Ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης” είπε.

“Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα”, δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.

Σημειώνεται ότι χθες, μιλώντας στο Mega ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. Αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία.

“Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης”.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr