search-button
cross-out

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να γκουγκλάρετε τα συμπτώματά σας

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να γκουγκλάρετε τα συμπτώματά σας

Το σενάριο ίσως σάς είναι οικείο: Νιώθετε έναν ανεξήγητο πόνο στην κοιλιά και αποφασίζετε να το ψάξετε στο Google. Ξαφνικά, εκεί που περιμένατε να διαβάσετε για δυσπεψία και τυμπανισμό, βρίσκεστε αντιμέτωπες με στομαχικά έλκη και πέτρες στα νεφρά και σκωληκοειδίτιδες και «συνειδητοποιείτε» ότι στην πραγματικότητα υποφέρετε από τα συμπτώματα όλων αυτών. Έχετε την αίσθηση ότι, όντως, το στομάχι σας πονάει στην αφή και πως, πράγματι, νιώθετε λίγο αφυδατωμένες.

Και μετά διαβάζετε και για τον καρκίνο του στομάχου και το άγχος σας χτυπάει κόκκινο. Μήπως όμως στην πραγματικότητα αυτός ο πόνος στην κοιλιά κρύβει κάτι εντελώς διαφορετικό; Γιατί μόλις πέσατε πάνω σε ένα άρθρο για μια γυναίκα που πίστευε ότι είχε στομαχόπονο αλλά όταν πήγε στο νοσοκομείο γέννησε, καθώς είχε φτάσει στον ένατο μήνα της κύησής της χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι ότι εγκυμονούσε. Πότε είπαμε ότι αδιαθετήσατε για τελευταία φορά;

Ακολούθησε το ENTER TV στο Facebook και ενημερώσου πρώτα από όλους!

Το παραπάνω συνηθισμένο φαινόμενο, του άγχους για την υγεία που τροφοδοτείται από διαδικτυακές αναζητήσεις, έχει πλέον και όνομα: κυβερνοχονδρίαση (cyberchondria). Και ο πανικός που μας προκαλεί (συνήθως άδικα) δεν είναι η μοναδική επίπτωσή του. «Οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας δεν έχουν ενθουσιαστεί ιδιαίτερα με την τάση της αυτοδιάγνωσης μέσω του Ίντερνετ», σχολιάζει η ψυχολόγος Μέρι Έικεν. «Μεταξύ άλλων, αυτή η τάση δυσκολεύει τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής αναζήτησης ωθούν τους ασθενείς να νομίσουν ότι πάσχουν από σπάνιες ή σοβαρές καταστάσεις και να πιστέψουν ότι εμφανίζουν “καινούρια” συμπτώματα» λέει η ειδικός και συμπληρώνει: «Ασθενείς φτάνουν σε ιατρεία και κλινικές κουβαλώντας ένα πακέτο εκτυπώσεων από το Ίντερνετ με το οποίο έχουν βγάλει ήδη τη δική τους, ερασιτεχνική διάγνωση».

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση BMJ, κάτω από τις μισές διαγνώσεις που κάνουμε μόνοι, δηλαδή βάσει των διαδικτυακών ευρημάτων μας, είναι σωστές. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε έναν ανεξήγητο πόνο στην κοιλιά (και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλεται στην πίτσα που φάγατε αργά τη νύχτα), αντί για τον δόκτωρα Google συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr