search-button
cross-out

Ο κόσμος μέσα από την καλλιτεχνική ματιά της εικαστικού Μάγδας Κούρκουλου

Ο κόσμος μέσα από την καλλιτεχνική ματιά της εικαστικού Μάγδας Κούρκουλου

Η Μάγδα Κούρκουλου είναι μία πολύπλευρη εικαστικός η οποία εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης όπως είναι η ζωγραφική και το σχέδιο μόδας. Αγαπάει την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και το 2015 τιμήθηκε για το έργο της από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Συναντήσαμε, λοιπόν, την γνωστή καλλιτέχνη και τις ζητήσαμε να μας μιλήσει για την τέχνη την ζωγραφικής έτσι όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τα ματιά της.

Τι σημαίνει για εσάς τέχνη;

Τέχνη είναι όλα τα ανώτερα στοιχεία του πνεύματος που γίνονται ουσία και εμφανίζονται  σε ένα ποίημα, σε ένα στίχο σε ένα  ζωγραφικό έργο σε ένα μουσικό  κομμάτι  σε ένα  οποιοδήποτε  έργο τέχνης! Η τέχνη είναι  Ζωή ! Η κάθε  μοναδική  δημιουργία  που γαληνεύει  και ανυψώνει  το νου και δονεί την ψυχή είναι τέχνη. Χωρίς την συγκίνηση και την ομορφιά που απορρέει από την τέχνη είναι δύσβατος και αφιλόξενος  ο δρόμος για την εξέλιξη του ανθρώπου. Η ομορφιά είναι θεραπεία.

Η τέχνη είναι μια διαδρομή έκστασης  χωρίς όρια που συμπορεύεται με την συμπαντική δημιουργία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τους πίνακες σας;

Αισιοδοξία! Θα ήθελα να διανύσω τα σύνορα του εφικτού και του μέτριου και να περάσω στο ανέφικτο, να αγγίξω ως το τέλος τις δυνατότητές μου, ώστε να πλησιάσω το μεγαλείο της συγκίνησης και της αίσθησης που δίνει κάθε εικόνα κάθε σκέψη. Να περιγράψω τη μαγεία της αίσθησης, να απελευθερώσω μια εικόνα μέσα από τα  χρώματα, να τη χωρέσω στο φως.  

Πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να δώσει απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς που έχει η εποχή μας;

Η τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις και σε όλες τις εποχές έχει όλες τις απαντήσεις. Όμως είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να την κατανοήσουν, να την αντέξουν, να  δουν και να προβληματιστούν και κυρίως να πράξουν για την πρόοδο και την εξέλιξη αυτού του κόσμου.

Ζωγραφίζετε συχνά πρόσωπα παιδιών. Η παιδικότητα αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Ναι ζωγραφίζω. Αγαπώ τα παιδιά, μέσα στα μάτια τους ονειρεύομαι. Το χαμόγελο τους είναι γεμάτο αλήθεια, στην ψυχή τους φωλιάζει ο αυθορμητισμός, το παιχνίδι, η αθωότητα, η ελευθερία, η ευτυχία.

Τα παιδιά είναι το μέλλον και είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε τον κόσμο που τους χρωστάμε.

Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας;

Χειρίζομαι διάφορες τεχνικές και τεχνοτροπίες κατά περιόδους. Μου αρέσουν οι αλλαγές, εκφράζομαι μέσα από αυτές, τις ανακαλύπτω και με αποκαλύπτουν. Προσωπικά αισθάνομαι την τέχνη σαν ένα διαρκή πειραματισμό.

Ως καλλιτέχνης πως θα αποτυπώνατε στον καμβά την Ελλάδα αυτή την περίοδο;

Πρέπει τούτη η χώρα να πάψει να φαντάζει σαν τον επαίτη της Ευρώπης και να συνειδητοποιήσει ότι κατέχει έναν θησαυρό που δεν τον αξιοποιεί ούτε και τον αντιλαμβάνεται όπως πρέπει.

Ας αγαπήσουμε τη χώρα μας, τους εαυτούς μας, τον διπλανό μας. Η πανέμορφη Ελλάδα μας, έχει μεταμορφωθεί σε ένα σκούρο τοπίο. Οι εποχές που διανύουμε έχουν γίνει ζοφερές και έχει εξαπλωθεί ο φόβος στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα μας. Η ύπαρξή μας έχει γίνει ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και επικρατεί γύρω και μέσα  μας ο φόβος. Φόβος για ένα μέλλον αόριστο, χαοτικό και χωρίς προοπτική.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί! Να βάλουμε ο καθένας από την πλευρά του  ό,τι πιο σημαντικό έχει! Εγώ  δημιουργώ, βάζω τα χρώματα και τις εικόνες! Εσείς;

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από τις εκθέσεις σας;

Το μεγαλείο του έρωτα ,και τον φόβο του θανάτου. Την αγωνία και την χαρά της  ζωής, τη δύναμη, το άγνωστο.

Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα;

Μία έκθεση περισσότερο αληθινή από κάθε άλλη φορά που θα σου πάρει την ψυχή από το χέρι, θα αφήνει πίσω της το γκρίζο και θα σε οδηγεί στο όνειρο και στο φως!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Psychology

Latest

zinapost.gr