search-button
cross-out

Κριθαρότο με γαρίδες από τη Ντίνα Νικολάου

Κριθαρότο με γαρίδες από τη Ντίνα Νικολάου

Μοντέρνο όσο το ριζότο, παραδοσιακό όσο μια “σκέτη από γιουβέτσι”. Αυτή η συνταγή, απλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή, αποτελεί το τέλειο πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα με ψάρια ή θαλασσινά.

Χρόνος Προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος Παρασκευής: περίπου 30΄

για 4 μερίδες

700 – 1.000 ml ζωμός λαχανικών*

10 – 12 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια

6 – 8 κλωστίτσες σαφράν

4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

400 γρ. κριθαράκι μέτριο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί

1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη

άφθονη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

2 γεμάτες κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο (ή αγελαδινό)

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Τότε ρίχνω τις γαρίδες και τις βράζω για 2 – 3 λεπτά, από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε μια πιατέλα. Αφήνω το ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται, και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.

Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κριθαράκι για λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτω την επόμενη δόση ζωμού και μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το βούτυρο (πρόβειο ή αγελαδινό), και ανακατεύω πολύ καλά. Τέλος, ρίχνω το μαϊντανό και τις γαρίδες και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.

Το μυστικό

Στο πιάτο αυτό μου αρέσει πολύ να προσθέτω στο τέλος, στο σερβίρισμα, λίγη θρυμματισμένη φέτα. Επίσης, συχνά να αντικαθιστώ το βούτυρο με τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε. 

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Ελεονώρα Μελέτη:  Τα παιδικά χρόνια, ο γάμος και η κόρη της…
TV Program

Ελεονώρα Μελέτη: Τα παιδικά χρόνια, ο γάμος και η κόρη της…

Πενθεί για τον πατέρα του ο Γιάννης Καλλιάνος: “Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγγνώμη, έκανα ό,τι μπορούσα”
Ελλάδα

Πενθεί για τον πατέρα του ο Γιάννης Καλλιάνος: “Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγγνώμη, έκανα ό,τι μπορούσα”

Μαρίνα Σάττι: «Έχω πουλήσει χωράφι στην Κρήτη για να γυρίσω βίντεο κλιπ» – Τι αποκάλυψε για τη Eurovision 2024
Lifestyle news

Μαρίνα Σάττι: «Έχω πουλήσει χωράφι στην Κρήτη για να γυρίσω βίντεο κλιπ» – Τι αποκάλυψε για τη Eurovision 2024

Στέφανος Κασσελάκης:  Τα περιουσιακά του και η ζωή του με τον Τάιλερ, μετά τον γάμο
TV Program

Στέφανος Κασσελάκης: Τα περιουσιακά του και η ζωή του με τον Τάιλερ, μετά τον γάμο

Γιατί ο Λάζαρος δεν γέλασε ποτέ ξανά μετά την ανάστασή του; Τι πραγματικά απέγινε ο 30χρονος φίλος του Χριστού;
Ελλάδα

Γιατί ο Λάζαρος δεν γέλασε ποτέ ξανά μετά την ανάστασή του; Τι πραγματικά απέγινε ο 30χρονος φίλος του Χριστού;

Ο ιερέας του “Σασμού” κατεβαίνει στην ….Ευρωβουλή! Ο Μιχάλης Αεράκης στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” μιλά για την απόφασή του να κατέβει στην πολιτική
Videos

Ο ιερέας του “Σασμού” κατεβαίνει στην ….Ευρωβουλή! Ο Μιχάλης Αεράκης στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” μιλά για την απόφασή του να κατέβει στην πολιτική

Εξελίξεις στην δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια της μεγάλης μας τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ ανάμεσα στον γιο της και τα εγγόνια της- Όλο το ρεπορταζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Videos

Εξελίξεις στην δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια της μεγάλης μας τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ ανάμεσα στον γιο της και τα εγγόνια της- Όλο το ρεπορταζ στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Videos

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στις “Αλήθειες με τη Ζήνα”

zinapost.gr