Καθημερινοί άνθρωποι... ασυνείδητοι ψυχικοί μηχανισμοί

Καθημερινοί άνθρωποι... ασυνείδητοι ψυχικοί μηχανισμοί

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Αναπτύσσοντας τους μηχανισμούς αμυνας, ως τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών συγκρούσεων ο Freud διατύπωσε διαφόρους ισχυρούς μηχανισμούς. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς είναι οι εξης:

Εκλογίκευση: Είναι ένας μηχανισμός που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά.  Η εκλογίκευση λειτουργεί όταν το άτομο δίνει εσφαλμένες αλλά κοινωνικά αποδέκτες ερμηνείες για να δικαιολογήσει την αμφισβητήσιμη συμπεριφορά του, π.χ. Ο γονιός που χτυπά το παιδί, εκλογικεύει την επιθετικότητα του, προφασιζομενος ότι το κάνει《για το καλό του》.

Προβολή: Με αυτό το μηχανισμό άμυνας ο άνθρωπος προστατεύει το Εγώ του,  κατηγορώντας άλλους, για προσωπικές ατέλειες ή αδυναμίες ή αποδίδοντας σε άλλους τις μη αποδεκτές προσωπικές επιθυμίες ή ορμές, π.χ. Ο σύζυγος που δημιουργεί εξωσυζυγική σχέση αλλά ρίχνει τις ευθύνες στη σύζυγο του για την πράξη του.

Παλινδρόμηση: Προκειμένου το άτομο να αποφύγει διαφορά προβλήματα η να κερδίσει τη συμπάθεια των άλλων ο άνθρωπος καμία φορά υποχωρεί σε προηγούμενη πιο παιδική συμπεριφορά όπου το άγχος ήταν μικρότερο π.χ. Οταν σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας πηγαινουμε στο παιδικό μας δωμάτιο για να ηρεμήσουμε ή μια νιόπαντρη γυναίκα θέλει να γυρίσει στο πατρικό της σπίτι.

Απώθηση: Είναι η προσπάθεια του Εγώ να κρατήσει τις ανεπιθύμητες παρορμήσεις του Εκείνου να φτάσουν στην συνείδηση. Ήταν η πρώτη αντίσταση που αναγνώρισε ο Φρόιντ και εμφανίζεται αρκετά συχνά π.χ. Ο άνθρωπος που όλο ξεχνάει ότι πρέπει να πάει στον οδοντίατρο.

Η απώθηση διαφέρει από την καταστολή που αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια του ατόμου να ξεχάσει κάτι.

Υπεραναπλήρωση ή  αντιδραστική συμπεριφορά: Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει την μετατροπή μιας ανεπιθύμητης ορμής ή συμπεριφοράς στην εκ διαμέτρου αντίθετη της π.χ. Όταν κάποιος διαβάζει για να πάρει πολλά πτυχία έτσι ώστε να καλύψει τα μειονεκτήματα του.

Μετουσίωση η υποκατάσταση: Είναι ένα είδος μετάθεσης όπου μια μη αποδεκτή ορμή μετατρέπεται σε μια άλλη που είναι δημιουργική και κοινωνικά αποδεκτή π.χ. Ενας χειρουργός μετουσιώνει την επιθυμία του να δολοφονήσει τους εχθρούς του, σε μια κοινωνική προσφορά στους ασθενείς του ή ένας καλλιτέχνης που δίνει παράσταση μετουσιώνει την επιδειξιομανία του.

Μετάθεση: Είναι η διαδικασία κατά την οποία η συναισθηματική αξία που έχει συνδεθεί με μια ιδέα η ένα άτομο μεταφέρεται σε μια άλλη ιδέα π.χ. Είμαι θυμωμένη με τον εργοδότη μου και επιστρέφω σπίτι μου και ξεσπάω στα παιδιά μου.

Άρνηση: Είναι η άρνηση να παραδεχτεί κάνεις την πραγματικότητα π.χ. Ένα αγαπημένο πρόσωπο που πεθαίνει και αρνείται να το παραδεχτείς και να το αποδεχθείς.

Ταύτιση: Το άτομο αποκτά ένα αυξανόμενο αίσθημα προσωπικής αξίας ταυτιζόμενο με αλλά σημαντικά πρόσωπα η καταστάσεις π.χ. Ενας νέος που ταυτίζεται ένα κόμμα η ομάδα αντλεί από αυτό γόητρο ή  δύναμη.

Ματαίωση: Είναι ένας μηχανισμός άμυνας  σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος που σκέφτεται ή πράττει με βάση μια ανεπιθύμητη ορμή προσπαθεί να αποζημιωθεί κάνοντας κάτι που θα αποσβέσει την ανεπιθύμητη ορμή π.χ. Ο άνθρωπος που έχει ενοχές για τις σεξουαλικές του σκέψεις αντί αυτού πάει συνέχεια στην εκκλησία για να ξορκίσει ενοχές του αυτές.

www.alexandrazografou.gr

 

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Ο Στέλιος Ρόκκος συνεισφέρει οικονομικά στο νοσοκομείο Λήμνου-Η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου
Ο Στέλιος Ρόκκος συνεισφέρει οικονομικά στο νοσοκομείο Λήμνου-Η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου
Ο Στέλιος Ρόκκος συνεισφέρει οικονομικά στο νοσοκομείο Λήμνου-Η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου
Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ