search-button
cross-out

Κορονοϊός: Πώς με 3 κόλπα οι μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τη μετάλλαξη

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε κάποια χρήσιμα «κόλπα», ώστε οι μάσκες να προστατεύουν ακόμη καλύτερα από τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις
Κορονοϊός: Πώς με 3 κόλπα οι μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τη μετάλλαξη

Tα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι κρίσιμο για να τερματιστεί η πανδημία, ωστόσο η μάσκα παραμένει το πιο καλό «όπλα» κατά του κορονοϊού. Καθώς οι νέες πιο μολυσματικές παραλλαγές εξαπλώνονται, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν υπογραμμίσει τη σημασία οι μάσκες να είναι πολυεπίπεδες και σφικτές. Όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι μάσκες με γνώμονα το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε κάποια χρήσιμα «κόλπα», ώστε οι μάσκες να προστατεύουν ακόμη καλύτερα. Οι περισσότερες από τις συμβουλές περιλαμβάνουν βασικές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες σε μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα των αναπνευστικών σταγονιδίων και στα μικρότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια που ονομάζονται αεροζόλ – όταν φοριούνται σωστά.

Τα «σιδεράκια» εξασφαλίζουν μια στενή σφράγιση της μάσκας

Η κάλυψη της μύτης είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο στη φθορά της μάσκας. Μια μελέτη του περασμένου Μαΐου διαπίστωσε ότι τα ρινικά κύτταρα ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν και να «περάσουν» τον κορονοϊό από τα κύτταρα στο λαιμό ή στους πνεύμονες.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Αλλά οι μύτες μπορεί να είναι δύσκολο να προστατευθούν: Οι μάσκες συχνά πέφτουν κάτω ή σχηματίζουν ένα κενό κατά μήκος της γέφυρας της μύτης.

Για το λόγο αυτό, το CDC συνιστά οι πολίτες να επιλέγουν με σύρμα ή μεταλλική ταινία κατά μήκος της κορυφής. Η ρύθμιση του εξασφαλίζει ότι οι μάσκες σφραγίζονται σφικτά, έτσι ώστε να μην διαρρέουν σταγονίδια ή αερολύματα. Υπάρχει, επίσης, ένα επιπλέον μπόνους: Τα «σιδεράκια» της μύτης μπορούν να κρατήσουν τα γυαλιά σας από το θάμπωμα, ένα καλό σημάδι ότι η μάσκα έχει κλείσει σφικτά.

Τα «στηρίγματα» μάσκας μπορούν να βελτιώσουν το φιλτράρισμα ως και 90%
Οι χειρουργικές μάσκες είναι είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε N95 (το χρυσό πρότυπο για μάσκες προσώπου). Αλλά ακόμη και οι χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν τέλεια σφράγιση: Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) διαπίστωσε ότι μια μάσκα ιατρικής ποιότητας μπλόκαρε μόλις το 59% των αναπνευστικών αερολυμάτων από βήχα. Ωστόσο, η έρευνα υποδηλώνει ότι η τοποθέτηση ενός στηρίγματος μάσκας, ή μιας εφαρμογής, πάνω από μια χειρουργική μάσκα μπορεί να την κάνει τόσο καλή όσο μια N95.

«Οι συναρμολογητές έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν την απόδοση φιλτραρίσματος έως και 90% ή περισσότερο, το οποίο, πάλι, μπαίνει σε αυτό το εύρος απόδοσης φιλτραρίσματος που παρέχεται από τις N95», δήλωσε ο Δρ John Brooks, επικεφαλής ιατρός για τον κορονοϊό του CDC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον Ιανουάριο.

Η τεχνική «κόμπος και πιέτα» του CDC μειώνει επίσης τις διαρροές
Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι μοναδικές, αλλά το CDC παρουσίασε πρόσφατα ένα «κάνε το μόνος σου», κόλπο για να επιτύχει σφικτό κλείσιμο.

Ξεκινήστε διπλώνοντας τη μάσκα στη μέση, από άκρη σε άκρη. Στη συνέχεια, δέστε και τους δύο βρόχους του αυτιού έτσι ώστε οι κόμποι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μάσκα. Τέλος, ξεδιπλώστε τη μάσκα και πιέστε οποιοδήποτε επιπλέον ύφασμα κάτω από τους κόμπους.

«Μπορείτε να πείτε ότι η μάσκα ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας, επειδή η μάσκα κινείται μέσα και έξω καθώς αναπνέετε», δήλωσε η Emily Sickbert-Bennett, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στα Νοσοκομεία της UNC, σε ένα βίντεο που περιγράφει τη διαδικασία.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr