Ψυχοσωματικά συμπτώματα!

Ψυχοσωματικά συμπτώματα!

Το σώμα μιλάει για αυτά που σωπαίνει η ψυχή...

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Όταν βιώνουμε μια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση την οποία ο άνθρωπος ερμηνεύει ως αδιέξοδη τότε το σώμα αναλαμβάνει να εξωτερίκευσει  το άγχος μ' μφανες συμπτώμα.

Για παράδειγμα οι συχνές και αδικαιολόγητες ιατρικά φαρυγγιτιδες αποτελούν μια ένδειξη ότι το άτομο δεν μπορεί να επικοινωνεί τις αγωνίες ή τις πιέσεις που βιώνει.

Οι ημικρανίες αναδεικνύουν την ένταση,το θυμό και τις αμφιβολίες που μπορεί ενας άνθρωπος να δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Άλλο  ψυχοσωματικό συμπτώμα είναι ο πόνος στο στομάχι.Συχνά στο γραφείο μου ακούω για ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά η σφίξιμο στο στομάχι που παθολογικά δεν αιτιολογείται.

Στις περιπτώσεις αυτές  λέμε ότι το στομάχι αντιδρά δίνοντας την αίσθηση καψίματος,εφόσον το άτομο έχει αδιαχειρίσιμο θυμό μέσα του και δεν μπορεί να εκφράσει.

Ενα άλλο έντονο ψυχοσωματικό και ίσως το πιο σύνηθες είναι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες.Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πέρα από τους ορμονικούς παράγοντες(στο προεμμυνορυσιακο σύνδρομο η κατά τη διάρκεια της περιόδου) καταδεικνύει τη θλίψη και τις αμφιβολίες που διέπουν τη ζωή.Η υπερβολική σκέψη για όλα,η αγωνία για τα καθημερινά αλλά και η αίσθηση της μοναξιάς που προκύπτει από τη μη κατανόηση των γύρω ανθρώπων.

Τα ψυχοσωματικά σύμπτωματα εκφράζουν τον πόνο της ψυχής που δεν μπορούν να γίνουν λόγια,βαθιά καταπιεσμένα συναισθήματα που το άτομο δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει και δεν μπορεί να εκφράσει και έτσι σωματοποιει τον πόνο.

Η διαδικασία της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει πλήρως αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων.Η ανάλυση των ασυνείδητων μηχανισμών της ψυχής και η βοήθεια που παρέχει ο θεραπευτής στην ερμηνεία αλλά και την κατανόηση που θα παρέχει στο θεραπευόμενο μπορούν να εξαλείψουν τα σύμπτωματα.

Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω ψυχοσωματικά και εφόσον έχετε απευθυνθεί στον γιατρό σας και αποκλείσει τα παθολογικά αιτία,κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας!

www.alexandrazografou.gr

 

 

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ