search-button
cross-out

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό

Ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε και να απολαύσετε το καλύτερο φαγητό του φετινού καλοκαιριού, μελιτζανες με πλούσια σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και τυρί στο φούρνο.
Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό

Είναι ένα φαγητό εύκολο, υγιεινό και όχι βαρύ και τόσο θερμιδούχο.

Τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά του καλοκαιριού τα έχουμε “καταχωρημένα” στο μυαλό μας ως βαριά από το μπόλικο ελαιόλαδο και ως εκ τούτου πλούσια σε θερμίδες. Οι μελιτζανες με σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο δεν είναι ένα “βαρύ” φαγητό.

Η βασική ύλη του είναι καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες. Οι μελιτζάνες ψήνονται ελαφρά στο γκριλ με ελάχιστο ελαιόλαδο και η σάλτσα ντομάτας αν και πηχτή και “δεμένη” είναι ελαφριά. Η φέτα που χρησιμοποιούμε μπορεί κάλλιστα να είναι light ή έστω κατσικίσια που είναι ελαφρύτερη.

Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή είναι -δοκιμασμένα- εξίσου νόστιμη ακόμα και αν παραλείψετε την τριμμένη μοτσαρέλα ενδιάμεσα στις στρώσεις της μελιτζάνας και προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στο τελείωμα της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ (για ένα πυρέξ 25Χ35)

  • 1.200 μελιτζάνες φλάσκες (3-4 μελιτζάνες ανάλογα με το μέγεθός τους)
  • 350 γρ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες (ή ανάμεικτες φρέσκες και κονσέρβας)
  • 350 γρ. χυμός ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πέστο βασιλικού ή μια χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 250 γρ. φέτα μαλακιά
  • 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι. Κόβουμε κάθετα σε φέτες τις μελιτζάνες. Αραδιάζουμε τις φέτες σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Αφήνουμε τις μελιτζάνες με το αλάτι να σταθούν για 20-30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Όσο αφήνουμε τις μελιτζάνες να σταθούν με το αλάτι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, 3-4 κουταλιές της σούπας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε μια καλή “τσιμπιά” αλάτι και τα αφήνουμε να “μαραθούν” για 4-5 λεπτά. Αποφύγετε να τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα γίνει πιο βαριά η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το πέστο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα, την σπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι και ανακατεύουμε καλά. Η σάλτσα τώρα είναι έτοιμη. Σε δυο ρηχά ταψιά κουζίνας, που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας. Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο γκριλ, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Έχουμε στον πάγκο της κουζίνας το πυρέξ που θα φτιάξουμε το φαγητό, τη σάλτσα ντομάτας, την τριμμένη μοτσαρέλα και λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού. Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του πυρέξ. Απλώνουμε πρώτα 4-5 κουταλιές σάλτσας ντομάτας ώστε να καλύψει καλά όλο το σκεύος. Αραδιάζουμε φέτες μελιτζάνας μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και απλώνουμε ξανά από πάνω σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε σκόρπια μερικά φύλλα βασιλικού και ρίχνουμε λίγη μοτσαρέλα. Απλώνουμε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, ραντίζουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, φύλλα βασιλικού και όση μοτσαρέλα έχει περισσέψει. ΤΙΡ: Μπορείτε να παραλείψετε τις ενδιάμεσες στρώσεις μοτσαρέλας και να βάλετε περίπου 150 γραμμάρια μόνο από πάνω για να “γκραντιναριστεί” το φαγητό κατά το ψήσιμο. Είναι εξίσου νόστιμο και πιο πιο ελαφρύ σε θερμίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό με πράσινη σαλάτα.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Αφροδίτη Σφακιανάκη: Η καλλονή 28χρονη κόρη του Νότη είναι “φτυστή” ο διάσημος μπαμπάς της & ασχολείται με τη μόδα
Lifestyle news

Αφροδίτη Σφακιανάκη: Η καλλονή 28χρονη κόρη του Νότη είναι “φτυστή” ο διάσημος μπαμπάς της & ασχολείται με τη μόδα

Η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων… από ψηλά
Ελλάδα

Η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων… από ψηλά

Τα σπάνια φυτά της Ακρόπολης: To λουλούδι που φυτρώνει μόνο στο μνημείο και πουθενά αλλού στον κόσμο
Ελλάδα

Τα σπάνια φυτά της Ακρόπολης: To λουλούδι που φυτρώνει μόνο στο μνημείο και πουθενά αλλού στον κόσμο

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ που λάτρεψαν όλοι
Lifestyle news

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ που λάτρεψαν όλοι

Βόρεια Ήπειρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των δυο Ελλήνων ηλικιωμένων- Τους σκότωσε συγχωριανός τους
Ελλάδα

Βόρεια Ήπειρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των δυο Ελλήνων ηλικιωμένων- Τους σκότωσε συγχωριανός τους

Συγκινεί η ιστορία του πατέρα Νικόλαου και του Ρόμπερτ: Ο ιερέας και ο οικονομολόγος που χωρίστηκαν στη γέννησή τους και βρέθηκαν 40 χρόνια μετά!
Zina's Blog

Συγκινεί η ιστορία του πατέρα Νικόλαου και του Ρόμπερτ: Ο ιερέας και ο οικονομολόγος που χωρίστηκαν στη γέννησή τους και βρέθηκαν 40 χρόνια μετά!

Τον χώρισε αμέσως μετά τον γάμο τους γιατί εκείνος παραβίασε στη δεξίωση τον έναν και μοναδικό κανόνα που είχε θέσει
Κόσμος

Τον χώρισε αμέσως μετά τον γάμο τους γιατί εκείνος παραβίασε στη δεξίωση τον έναν και μοναδικό κανόνα που είχε θέσει

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου
Ελλάδα

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

zinapost.gr