search-button
cross-out

Κουλούρια με σουσάμι: Σαν της Θεσσαλονίκης δεν έχει!

Κουλούρια Θεσσαλονίκης ή για να είμαστε πιο σωστοί κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης.
Κουλούρια με σουσάμι: Σαν της Θεσσαλονίκης δεν έχει!

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα, έχει ιστορία, είναι μερακλίδικο, είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Οπότε ο,τι φτιάχνουμε εμείς στο σπίτι από αγάπη για τη μαγειρική είναι – απλώς – κοντά στα πρωτότυπα.

Είναι αλήθεια ότι το ζύμωμα και η ωρίμανση όλων των αρτοπαρασκευασματων, το σωστό ψήσιμο, η κατάλληλη επιλογή και μίξη διαφορετικών αλεύρων θέλει προσοχή, γνώση και εμπειρία. Η εμπειρία όμως έρχεται με τις δοκιμές.

Υλικά για κουλούρια Θεσσαλονίκης foodurismo (18-20)

500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρησιμοποίησα Robin Hood, που είναι για τσουρέκια αλλά κάνει και όποιο άλλο δυνατό αλεύρι)

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

350-380 ml χλιαρό νερό

Για την επικάλυψη

200 γρ. σουσάμι

½ λίτρο ζεστό νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ αδειάζετε τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτετε και λίγο από το χλιαρό νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να φουσκώσει για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το σκληρό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε μια μικρή λακούβα στη μέση και αδειάζετε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό. Φτιάχνετε μια ελαστική ζύμη, την καλύπτετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί ο αρχικός όγκος της. Αυτό θέλει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου. Όταν είστε έτοιμοι να πλάσετε τα κουλούρια κάνετε το εξής: σε ένα μπολ ρίχνετε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο πλατύ και βαθύ πιάτο ρίχνετε το σουσάμι. Στον πάγκο της κουζίνας ή σε μια ξύλινη επιφάνεια ρίχνετε πολύ μικρή ποσότητα αλευριού. Κόβετε τη ζύμη σε επιμέρους κομμάτια. Θα φτιάξετε δηλαδή 18 με 20 μπαλάκια ζύμης. Κάθε μπαλάκι ζύμης το πλάθετε σε κορδόνι πάχους όσο ο δείκτης του χεριού μας και μήκους 28-30 εκατοστών. Το κάνετε κουλούρι, το βουτάτε πρώτα στο μείγμα νερού και ζάχαρης και μετά στο σουσάμι μέχρι να καλυφθεί καλά. Το ακουμπάτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει ένα λαδόχαρτο. Προσέξτε να αφήσετε ένα μικρό κενό ανάμεσα στα κουλούρια γιατί θα φουσκώσουν Στο κλασικό ταψί της κουζίνας χωρούν έξι κουλούρια. Αφού πλάσετε τα κουλούρια και τα ακουμπήσετε στο ταψί τα αφήνετε για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσουν ελαφρά και μετά τα ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα για 25-30 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καταναλώνετε. Όσα κουλούρια δεν φάτε, τα φυλάσσετε στην κατάψυξη μέσα σε σακούλα τροφίμων. Είναι προτιμότερο να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ζεστάνετε κάθε φορά που τα θέλετε γιατί έτσι διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Ο εγγονός του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη, ανοίγει την ψυχή του και δείχνει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ηθοποιού:Ότι περίσσευε από τα χρήματα του τα διέθετε στον ιππόδρομο και στην τσόχα…και καλά έκανε, δικά του ήταν!
Zina's Blog

Ο εγγονός του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη, ανοίγει την ψυχή του και δείχνει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ηθοποιού:Ότι περίσσευε από τα χρήματα του τα διέθετε στον ιππόδρομο και στην τσόχα…και καλά έκανε, δικά του ήταν!

«Ηλέκτρα»:  Ο Παύλος προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει  οριστικά από την Αρσινόη
TV Program

«Ηλέκτρα»: Ο Παύλος προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει οριστικά από την Αρσινόη

Το λάθος που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι κάνουν με τον ελληνικό καφέ
Ελλάδα

Το λάθος που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι κάνουν με τον ελληνικό καφέ

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Τσοκαρίες», «Τι είναι εδώ» και άλλες viral ατάκες που την έκαναν κωμικό είδωλο
Ελλάδα

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Τσοκαρίες», «Τι είναι εδώ» και άλλες viral ατάκες που την έκαναν κωμικό είδωλο

Θρήνος στη Θήβα για τον ξαφνικό θάνατο του μωρού – Η ιατροδικαστική θα δώσει απαντήσεις
Ελλάδα

Θρήνος στη Θήβα για τον ξαφνικό θάνατο του μωρού – Η ιατροδικαστική θα δώσει απαντήσεις

Άγιος Γεώργιος: Ο βίος και το μαρτύριο με αποκεφαλισμό – Τα έθιμα σε όλη τη χώρα
Ελλάδα

Άγιος Γεώργιος: Ο βίος και το μαρτύριο με αποκεφαλισμό – Τα έθιμα σε όλη τη χώρα

Ζήτησε από τον εργοδότη της να λείψει εκτάκτως από την δουλειά – «Η απάντησή του με σόκαρε»
Κόσμος

Ζήτησε από τον εργοδότη της να λείψει εκτάκτως από την δουλειά – «Η απάντησή του με σόκαρε»

Δολοφονία στη Σάμο: Την Τετάρτη απολογείται η 49χρονη που σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της με κάβουρα – Τον είχε χτυπήσει ξανά τα Χριστούγεννα
Ελλάδα

Δολοφονία στη Σάμο: Την Τετάρτη απολογείται η 49χρονη που σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της με κάβουρα – Τον είχε χτυπήσει ξανά τα Χριστούγεννα

zinapost.gr