search-button
cross-out

Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας αποκαλύπτει την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι

Ο Μοναχός Νικήτας ρίχνει τα δίχτυα του στην αγιορείτικη θάλασσα και μαγειρεύει τις ψαριές τους για τους μοναχούς στο Κουτλουμουσιανό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας και για τους επισκέπτες τους. «Η ζωή μας είναι η θάλασσα», συνηθίζει να λέει, ενώ πριν ακολουθήσει το μοναχικό βίο, εργάστηκε σε ταβέρνες και εστιατόρια.
Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας αποκαλύπτει την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι

Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον γέροντα, άγιο τώρα, Παΐσιο. Η επαφή αυτή στάθηκε καταλυτική για την πορεία του Νικήτα. Ο γέροντας, χωρίς να τον γνωρίζει, τον αποκάλεσε με το όνομά του. Μετά τη συνάντησή τους, ο Νικήτας στράφηκε στον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός, χωρίς να, ωστόσο να εγκαταλείψει την άλλη του μεγάλη αγάπη: τη μαγειρική.

Αγιορείτικη συνταγή για ψάρι από τον Μοναχό Νικήτα

Υλικά
1 κιλό ψάρι χονδρό σε φέτες (ροφός, συναγρίδα ή σφυρίδα)
5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουταλιά της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού λάδι
½ κρασοπότηρο λεμονί
Αλάτι & Πιπέρι

Επί το έργον:
Αποβραδίς πλένουμε καλά τις φέτες από το ψάρι και τις καθαρίζουμε από τα αίματα. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι μία – μία και τις βάζουμε πάλι σε τρυπητό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένουμε και τις απλώνουμε σε έναν νταβά. Βράζουμε τα κρεμμύδια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε στο μύλο για να γίνουν χυλός. Απλώνουμε αυτόν τον χυλό πάνω στα ψάρια.

Προσθέτουμε νερό για να σκεπαστούν τα ψάρια δύο δάχτυλα περίπου. Έχουμε ετοιμάσει τα ξύλα έτσι ώστε η φωτιά όταν την ανάψουμε, να αγκαλιάσει τον νταβά. Βάζουμε επάνω τον νταβά και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και ρίχνουμε τα σκόρδα, το λάδι και το σέλινο. Κουνάμε συχνά τον νταβά σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Όταν το ζουμί αρχίσει να πήζει αφαιρούμε τα ξύλα και αφήνουμε μόνο τα κάρβουνα, ώστε το φαγητό να σιγοβράσει για να μη κολλήσει. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά τον νταβά, ρίχνουμε το λεμόνι και τον κουνάμε καλά.

Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Σκεπάζουμε για να μείνει ζεστό ώσπου να σερβίρουμε. Όταν βγάλουμε το καπάκι πρέπει να προσέξουμε ώστε να πέσει μέσα στον νταβά νερό.

Το φαγητό αυτό γίνεται πολύ ωραίο αν προσθέσουμε αγκινάρες ή φρέσκια κουκιά. Αυτό γίνεται εξαρχής πριν ρίξουμε στο νταβά τον χυλό των κρεμμυδιών!

Πηγή:mountathos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Λένα Σαμαρά: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Σαμαρά μετά την κηδεία της αδελφής του – «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»
Ελλάδα

Λένα Σαμαρά: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Σαμαρά μετά την κηδεία της αδελφής του – «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»

Σοκ στη Μελβούρνη από τη δολοφονία της Ελληνοαυστραλής και τον αποκεφαλισμό του συντρόφου της – Ο δράστης μετά πήγε για μπέργκερ
Κόσμος

Σοκ στη Μελβούρνη από τη δολοφονία της Ελληνοαυστραλής και τον αποκεφαλισμό του συντρόφου της – Ο δράστης μετά πήγε για μπέργκερ

Ξέσπασε ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
Lifestyle

Ξέσπασε ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Φωτιά στην Πάτρα: Canadair ανεφοδιάζεται δίπλα από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Δείτε βίντεο
Ελλάδα

Φωτιά στην Πάτρα: Canadair ανεφοδιάζεται δίπλα από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Δείτε βίντεο

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων
Ελλάδα

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων

Φωτιά στην Αχαΐα: 550 αυτοκίνητα κάηκαν στο Τελωνείο Πατρών
Ελλάδα

Φωτιά στην Αχαΐα: 550 αυτοκίνητα κάηκαν στο Τελωνείο Πατρών

Η μέρα που όλοι χειροκρότησαν την Γεωργία Βασιλειάδου: Θεατής την είπε άσχημη και η απάντηση που του έδωσε έμεινε στην ιστορία
Lifestyle news

Η μέρα που όλοι χειροκρότησαν την Γεωργία Βασιλειάδου: Θεατής την είπε άσχημη και η απάντηση που του έδωσε έμεινε στην ιστορία

Ραγίζει καρδιές η μητέρα  του 29χρονου Αλέξανδρου που σκοτώθηκε σε ασανσέρ: Ακόμα δεν ξέρω πώς έφυγε ο γιος μου…
Videos

Ραγίζει καρδιές η μητέρα του 29χρονου Αλέξανδρου που σκοτώθηκε σε ασανσέρ: Ακόμα δεν ξέρω πώς έφυγε ο γιος μου…

zinapost.gr