search-button
cross-out

Παγωτό σοκολάτα για τις μεγάλες ζέστες!

Καλοκαίρι χωρίς παγωτο δεν γίνεται να υπάρξει…
Παγωτό σοκολάτα για τις μεγάλες ζέστες!

Παγωτο από το περίπτερο, παγωτό μηχανής, παγωτό από όλα αυτά τα ωραία μαγαζάκια, παγωτό από τα χεράκια μας… Το καθένα έχει τη χάρη του και τη νοστιμιά του. Είναι συνδεδεμένο με τα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας, με τις βόλτες στις διακοπές, με τις βόλτες στις μισοάδειες πόλεις, με μαμαδίστικες συνταγές, με προσωπικές απόπειρες για σπιτικό παγωτο σοκολατα.

Οι κρόκοι αυγών κάνουν το παγωτό αφράτο και το αλκοόλ -έστω και η μικρή ποσότητα- δεν το αφήνει να παγώσει τόσο πολύ. Βέβαια, όταν βάλουμε το παγωτό στην κατάψυξη θα παγώσει. Απλώς, αν το αφήσουμε για λίγα λεπτά εκτός αποκτά μια σοφτ υφή, σερβίρεται πιο εύκολα και είναι πιο νόστιμο.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του The Perfect Scoop, ο κύριος David Lebovitz, εκτός από τις συνταγές που παραθέτει, δίνει και την γενική τεχνική για επιτυχημένο παγωτο. Χρησιμοποιεί αρκετούς κρόκους, με τους οποίους φτιάχνει μια κρέμα – βάση (gustard) για το παγωτό. Μην σας αποτρέπει η διαδικασία, δεν είναι τόσο κοπιώδης και το αποτέλεσμα αξίζει…

ΥΛΙΚΑ (Για περίπου 1 κιλό παγωτο)

500 ml κρέμα γάλακτος πλήρη

250 ml φρέσκο γάλα πλήρες

140 γρ. κουβερτούρα

120γρ. ζάχαρη

20 γρ. κακάο

15 γρ. κόρν φλάουρ

2 κρόκους

2 κ.σ. λικέρ  ή εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος και το κακάο, ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε και την σοκολάτα σε κομμάτια, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσέχουμε την ένταση της φωτιάς,δεν πρέπει να είναι δυνατή, θα μας καεί το μείγμα.

Όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ζεσταθεί καλά το μείγμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τους δυο κρόκους με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα χωρίς σβόλους.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Συνεχίζουμε μέχρι να αδειάσουμε όλο το ζεστό γάλα στους κρόκους. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων – γάλακτος στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.  Αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει, προσοχή το μείγμα μας δεν πρέπει να βράσει, να κοχλάσει.

Για να είμαστε σίγουροι αν έπηξε ικανοποιητικά βουτάμε ένα κουτάλι στο μείγμα κι αν αυτό στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού και δεν ρέει τότε είμαστε έτοιμοι. Βγάζετε αμέσως το μείγμα από τη φωτιά.

Αδειάζουμε το μείγμα κρόκων – γάλακτος που έχουμε στην κατσαρόλα στο μπολ με την λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας ή το λικέρ που θέλουμε και ανακατεύουμε. Ο Lebovitz λέει που κάνουμε ένα κρύο “μπάνιο” στο μπολ με το τελικό μας μείγμα, δηλαδή το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο με λίγο νερό και πάγο. Αυτό το στάδιο, κάποιες φορές, το έχω παραλείψει χωρίς να αποτύχει η συνταγή, οφείλω όμως να σας το πω γιατί αυτό είναι το σωστό.

Αφού το μείγμα κρυώσει εντελώς το βάζουμε για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο και έπειτα είτε χρησιμοποιούμε την παγωτομηχανή -αν έχουμε- είτε χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ χειρός, το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα και συνεχίζουμε έτσι 2 – 3 φορές ακόμα

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την κακοποίηση που βίωνε η 40χρονη που δοοφονήθηκε στο Μενίδι: Έβαλε το κεφάλι της στη χλωρίνη ενώ ήταν έγκυος…
Zina's Blog

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την κακοποίηση που βίωνε η 40χρονη που δοοφονήθηκε στο Μενίδι: Έβαλε το κεφάλι της στη χλωρίνη ενώ ήταν έγκυος…

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που με τις απειλές του γυναικοκτόνου λίγες μέρες πριν το έγκλημα
Zina's Blog

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που με τις απειλές του γυναικοκτόνου λίγες μέρες πριν το έγκλημα

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι- Τι φέρεται να είπε ο 50χρονος δράστης: Της έστησα καρτέρι…
Zina's Blog

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι- Τι φέρεται να είπε ο 50χρονος δράστης: Της έστησα καρτέρι…

Πάτρα: Τελευταίο αντίο στην κομμώτρια που πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας
Ελλάδα

Πάτρα: Τελευταίο αντίο στην κομμώτρια που πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας

Θεσσαλονίκη: 36χρονη κατήγγειλε ότι την βίασε ο εν διαστάσει σύζυγός της – Μία ημέρα νωρίτερα την είχε απειλήσει
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 36χρονη κατήγγειλε ότι την βίασε ο εν διαστάσει σύζυγός της – Μία ημέρα νωρίτερα την είχε απειλήσει

Μενίδι: «Όταν την είδα, έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να τη μαχαιρώνω» – Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης
Ελλάδα

Μενίδι: «Όταν την είδα, έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να τη μαχαιρώνω» – Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης

Ο Άγιος Νικόλαος ο Μετσοβίτης τιμάται σήμερα 17 Μαΐου
Ελλάδα

Ο Άγιος Νικόλαος ο Μετσοβίτης τιμάται σήμερα 17 Μαΐου

Θρίλερ στο Διδυμότειχο: Πέθανε βρέφος 4 μηνών, «το τάισα και το βρήκα νεκρό με αφρούς στο στόμα» λέει η μητέρα του
Ελλάδα

Θρίλερ στο Διδυμότειχο: Πέθανε βρέφος 4 μηνών, «το τάισα και το βρήκα νεκρό με αφρούς στο στόμα» λέει η μητέρα του

zinapost.gr