search-button
cross-out

Μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, το εθιστικό!

Η γεύση του παγωτού καϊμάκι είναι ιδιαίτερη, βαθιά, έντονη και με πλούσια αρώματα.
Μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, το εθιστικό!

Η μοναδική μαστίχα Χίου κάνει το παγωτό καϊμακι αρωματικό και εύγευστο και το θαυματουργό σαλέπι προσφέρει αυτή την τέλεια, μαστιχωτή υφή, που κάνει ξεχωριστό το παγωτό καϊμάκι.

Το σαλέπι είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό “μεταμορφώνει” το παγωτό καϊμακι σε αληθινό, κανονικό, ακαταμάχητο. Θα το βρείτε σε μπαχαράδικα χύμα και σε φακελάκια στο σούπερ μάρκετ. Το σαλέπι είναι πολύτιμο φυτικό υλικό, προέρχεται από τις ρίζες ενός είδους άγριας ορχιδέας και παρόλο που διατίθεται με φειδώ για να μην εκλείψει μπορείτε σχετικά εύκολα να το βρείτε. Μην το παραλείψετε, αν θέλετε ένα καλό χειροποίητο παγωτό καϊμάκι. Αν μάλιστα είστε τυχεροί και βρείτε κανονικό καϊμακι γάλακτος, προτιμήστε το αντί της κρέμας γάλακτος, η διαφορά στη γεύση και την υφή είναι σημαντική. Συνήθως πωλείται σε παλιού τύπου ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία, ή τυποποιημένο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

ΥΛΙΚΑ (για 1 λίτρο παγωτό καϊμάκι )

500 ml γάλα φρέσκο πλήρες (κατσικίσιο ή αγελαδινό ή βουβαλίσιο)

500 ml κρέμα γάλακτος πλήρη ή καϊμάκι (ίσως βρείτε σε γαλακτοπωλεία ή delicatessen)

120 γρ. ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού “δάκρυα” μαστίχας

2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας

1 κουταλιά της σούπας σαλέπι (σκόνη)

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε με τη μαστίχα. Σε ένα μικρό γουδί ρίχνετε τη μαστίχα και μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη τα “δάκρυα” της μαστίχας. Αδειάζετε σε μπλέντερ λίγο από το φρέσκο γάλα και ρίχνετε εκεί και το μείγμα ζάχαρης-μαστίχας, χτυπάτε για 1 λεπτό. Το αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε λίγο ακόμα γάλα και μέσα διαλύετε το σαλέπι. Το αφήνετε κι αυτό στην άκρη. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας αδειάζετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα της μαστίχας, το μείγμα του σαλεπιού, την κρέμα γάλακτος και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσέξτε η ένταση στο μάτι να είναι χαμηλή και να μην απομακρυνθείτε γιατί είναι εύκολο το μείγμα να φουσκώσει και να χυθεί ! Το έπαθα… κι έμαθα…

Το βράσιμο του μείγματος δεν θα πάρει πάνω από 20 λεπτά, θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει ελαφρά, σε σχέση με την πυκνότητα που είχε στην αρχή. Μην περιμένετε να πήξει εντελώς, απλώς θα δέσει κάπως με τον βρασμό.

Αδειάζετε το μείγμα από την κατσαρόλα σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ, το αφήνετε λίγο να κρυώσει, προσθέτετε το λικέρ μαστίχας, ανακατεύετε και όταν κρυώσει τελείως το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Αν έχετε παγωτομηχανή, ακολουθείτε τις οδηγίες της και φτιάχνετε το παγωτό. Αν όμως δεν έχετε, θα χρησιμοποιήσετε το κλασικό μίξερ χειρός και θα είστε μια χαρά. Αφού περάσουν οι 6 ώρες, βάζετε το μπολ με το παγωτό στην κατάψυξη για 1 ώρα και το χτυπάτε για 1 – 2 στο μίξερ και το βάζετε ξανά στην κατάψυξη. Αυτό το επαναλαμβάνετε για 3 – 4 φορές, δηλαδή 1 ώρα στην κατάψυξη και μετά χτύπημα στο μίξερ. Αυτή η διαδικασία κάνει το παγωτό πιο αφράτο, χωρίς κρυστάλλους και πιο μαστιχωτό. Όταν τελειώσετε με το χτύπημα του παγωτού το διατηρείτε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ στην κατάψυξη.

Καλό είναι όταν θέλετε να σερβίρετε το παγωτό, να το βγάλετε από την κατάψυξη και να το έχετε για 30 περίπου λεπτά στη συντήρηση του ψυγείου. Έτσι, θα είναι κάπως μαλακό και μαστιχωτό όταν θα το προσφέρετε.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Πάτρα: Συγκλονίζει η μητέρα που έγινε δότρια ήπατος για μεταμόσχευση στον γιο της – «Και την καρδιά μου να μου ζήταγαν, θα την έδινα»
Uncategorized

Πάτρα: Συγκλονίζει η μητέρα που έγινε δότρια ήπατος για μεταμόσχευση στον γιο της – «Και την καρδιά μου να μου ζήταγαν, θα την έδινα»

Βασίλης Ζούλιας:  Η απόπειρα αυτοκτονίας και το πρόσωπο που τον έσωσε στο πάρα πέντε…
Uncategorized

Βασίλης Ζούλιας: Η απόπειρα αυτοκτονίας και το πρόσωπο που τον έσωσε στο πάρα πέντε…

Ταμπού-Απόψε το μεγάλο φινάλε: Όλα όσα θα δούμε
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ταμπού-Απόψε το μεγάλο φινάλε: Όλα όσα θα δούμε

Φίλη μητέρας που προφυλακίστηκε για τα καψίματα από τσιγάρο στα δυο μικρά παιδιά της: Έβλεπα τα σημάδια στα παιδιά, αλλά μου είχε πει πως είναι από σταφυλόκοκκο…
Videos

Φίλη μητέρας που προφυλακίστηκε για τα καψίματα από τσιγάρο στα δυο μικρά παιδιά της: Έβλεπα τα σημάδια στα παιδιά, αλλά μου είχε πει πως είναι από σταφυλόκοκκο…

Λάρισα: Οι εφιαλτικές στιγμές που βίωναν τα κακοποιημένα παιδιά της 32χρονης – «Έπεφταν κάτω από την πείνα κι εκείνη αδιαφορούσε»
Ελλάδα

Λάρισα: Οι εφιαλτικές στιγμές που βίωναν τα κακοποιημένα παιδιά της 32χρονης – «Έπεφταν κάτω από την πείνα κι εκείνη αδιαφορούσε»

Άγιος έρωτας: Οι υποψίες του Πέτρου, για την Χλόη και τον πατέρα Νικόλαο, φουντώνουν!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας: Οι υποψίες του Πέτρου, για την Χλόη και τον πατέρα Νικόλαο, φουντώνουν!

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 48χρονος που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από 17χρονο στα Γλυκά Νερά: Όταν έπεσε κάτω ο 17χρονος  άρχισε να τον χτυπάει  με το πατίνι…
Videos

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 48χρονος που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από 17χρονο στα Γλυκά Νερά: Όταν έπεσε κάτω ο 17χρονος άρχισε να τον χτυπάει με το πατίνι…

Ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό καλούνται να διαχειριστούν οι οκτώ διαγωνιζόμενοι απόψε στο MasterChef
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό καλούνται να διαχειριστούν οι οκτώ διαγωνιζόμενοι απόψε στο MasterChef

zinapost.gr