search-button
cross-out

Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Μία ξεχωριστή και πολύ γιορτινή μαρμελάδα από αποξηραμένα φρούτα, ιδανική για το πρωινό και το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτή τη μαρμελάδα μπορείτε να γεμίσετε επίσης και τα χριστουγεννιάτικα αγγλικά ταρτάκια mince pies.
Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Υλικά
250γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
250γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
250γρ. αποξηραμένα σύκα
250γρ. αποξηραμένα μήλα*
1 κιλό ζάχαρη
2 πορτοκάλια
2 λεμόνια
2¼ λίτρα νερό
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
½ φλιτζάνι μπράντι

Διαδικασία
Βήμα 1
Mε το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες αφαιρείτε από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια την εξωτερική φλούδα τους, ώστε να μην έχουν την άσπρη μεμβράνη. Ψιλοκόβετε τη φλούδα σε λεπτά μπαστουνάκια.

Βήμα 2
Στύβετε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και κρατάτε τις ίνες και τα κουκούτσια τους. Τα δένετε με πουγκάκι μέσα σε τουλπάνι μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα μήλα.

Βήμα 3
Βάζετε τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα) κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα μέσα σε κατσαρόλα με το νερό, μαζί με τους χυμούς και τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Προσθέτετε το πουγκάκι με τις φλούδες των μήλων και τα κουκούτσια. Τα βράζετε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά για 45-55 λεπτά.

Βήμα 4
Προσθέτετε τη ζάχαρη και την ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τα αμύγδαλα ολόκληρα ή κομμένα φιλέ. Δυναμώνετε τη φωτιά και, αν χρειάζεται, ξαφρίζετε. Βράζετε τη μαρμελάδα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν την αποσύρετε από τη φωτιά αρωματίζετε με το μπράντι.

Βήμα 5
Μεταφέρετε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους. Αναποδογυρίζετε τα βάζα και αφήνετε τη μαρμελάδα αναποδογυρισμένη να κρυώσει. Τη διατηρείτε σε σκοτεινό μέρος.

Tips
Για τα μήλα: Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Τα κόβετε σε ροδέλες, κρατάτε στην άκρη τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα δένετε σε πουγκάκι από τουλπάνι. (Θα σας χρειαστούν για το «δέσιμο» της μαρμελάδας). Αραδιάζετε τις ροδέλες σε σχάρα και τις ψήνετε στους 70-80°C για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσουν. Αφήνετε να κρυώσουν πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Elena Jeffrey

Πηγή: olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Αφροδίτη Σφακιανάκη: Η καλλονή 28χρονη κόρη του Νότη είναι “φτυστή” ο διάσημος μπαμπάς της & ασχολείται με τη μόδα
Lifestyle news

Αφροδίτη Σφακιανάκη: Η καλλονή 28χρονη κόρη του Νότη είναι “φτυστή” ο διάσημος μπαμπάς της & ασχολείται με τη μόδα

Η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων… από ψηλά
Ελλάδα

Η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων… από ψηλά

Τα σπάνια φυτά της Ακρόπολης: To λουλούδι που φυτρώνει μόνο στο μνημείο και πουθενά αλλού στον κόσμο
Ελλάδα

Τα σπάνια φυτά της Ακρόπολης: To λουλούδι που φυτρώνει μόνο στο μνημείο και πουθενά αλλού στον κόσμο

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ που λάτρεψαν όλοι
Lifestyle news

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ που λάτρεψαν όλοι

Βόρεια Ήπειρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των δυο Ελλήνων ηλικιωμένων- Τους σκότωσε συγχωριανός τους
Ελλάδα

Βόρεια Ήπειρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των δυο Ελλήνων ηλικιωμένων- Τους σκότωσε συγχωριανός τους

Συγκινεί η ιστορία του πατέρα Νικόλαου και του Ρόμπερτ: Ο ιερέας και ο οικονομολόγος που χωρίστηκαν στη γέννησή τους και βρέθηκαν 40 χρόνια μετά!
Zina's Blog

Συγκινεί η ιστορία του πατέρα Νικόλαου και του Ρόμπερτ: Ο ιερέας και ο οικονομολόγος που χωρίστηκαν στη γέννησή τους και βρέθηκαν 40 χρόνια μετά!

Τον χώρισε αμέσως μετά τον γάμο τους γιατί εκείνος παραβίασε στη δεξίωση τον έναν και μοναδικό κανόνα που είχε θέσει
Κόσμος

Τον χώρισε αμέσως μετά τον γάμο τους γιατί εκείνος παραβίασε στη δεξίωση τον έναν και μοναδικό κανόνα που είχε θέσει

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου
Ελλάδα

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

zinapost.gr