search-button
cross-out

Υπόθεση Βαλυράκη: «Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας»

Το μήνυμα της οικογένειας του αείμνηστου υπουργού
Υπόθεση Βαλυράκη: «Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας»

«Πλησιάζει η ώρα της κρίσης και της αλήθειας. Στη δίκη θα αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας του αγαπημένου μας Σήφη. Οι απειλές, οι εκφοβισμοί, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί δεν μας λύγισαν. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη…». Με αυτό το μήνυμα υποδέχθηκε η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη την απόφαση του Αρείου Πάγου να διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 12 Δεκεμβρίου, η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2021 σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια.

«Νιώθουμε ικανοποίηση, γιατί, εδώ και τρία χρόνια από τη δολοφονία του, έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Το γραφείο του Σήφη στα Χανιά το έσπασαν δύο φορές, χτύπησαν τους αυτόπτες μάρτυρες, δηλητηρίασαν το σκυλί του, κατέστρεψαν το γραφείο μου. Εκτόξευαν συνεχώς απειλές εναντίον μας, για να πάψουμε την αναζήτηση της αλήθειας. Αντέξαμε…», δηλώνει στη Realnews ο κουνιάδος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαθεοδώρου.

Το E’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας Βαλυράκη να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του ενός κατηγορουμένου, των προσώπων που στηρίζουν τους δύο κατηγορουμένους, αλλά και των βασικών μαρτύρων κατηγορίας.

Ανησυχία

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ελήφθη μετά από αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους της οικογένειας Βαλυράκη όσον αφορά την τήρηση της δημόσιας τάξης στην περίπτωση που η δίκη διεξαγόταν στη Χαλκίδα ή στη Θήβα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα επεισόδια που προκλήθηκαν σε βάρος των αυτοπτών μαρτύρων όσο και την αναστάτωση από την παρουσία υποστηρικτών των δραστών την ημέρα της απολογίας τους», επεσήμανε στην «R» ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης.

Ειδικότερα, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι «η υπόθεση έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι, καθώς, κατά την ημέρα της απολογίας των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή Χαλκίδας, αλλά και κατά την ημέρα της κατάθεσης από αυτούς προσφυγών κατά των εκδοθέντων ενταλμάτων προσωρινής τους κράτησης, συγκεντρώθηκε και παρέμεινε επί πολλές ώρες έξω από την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου Χαλκίδας πλήθος κατοίκων της Ερέτριας».

Ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε στην «R» ότι «βαρύνουσα σημασία διαδραμάτισε το γεγονός ότι, λίγες ημέρες μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος των δραστών, βρέθηκε δολοφονημένο από δηλητηρίαση το σκυλί της οικογένειας στο σπίτι της Ερέτριας. Γεγονός για το οποίο έχει διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση και έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία. Ετσι, η διεξαγωγή της δίκης αποφασίστηκε να γίνει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και προσδιορίστηκε ήδη στις 12 Δεκεμβρίου».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η διεξαγωγή της δίκης θα είναι μακράς διάρκειας, λόγω των πολλών μαρτύρων, τεχνικών συμβούλων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των εμπειρογνωμόνων που πρόκειται να καταθέσουν, με την ολοκλήρωσή της να υπολογίζεται προς το καλοκαίρι του 2024.

Πρόσωπα-κλειδιά στη δίκη είναι οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν ότι είδαν ένα αλιευτικό να προσεγγίζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη, ένα μέλος του οποίου χτύπησε με κοντάρι τον πρώην υπουργό, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη θάλασσα και να βρει φρικτό θάνατο, καθώς χτυπήθηκε από την προπέλα.

Μοιραία λεπτά

Να σημειωθεί πως, κατά την πολύμηνη ανακριτική διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης, στο πόρισμά του για τη συμμετοχή των δύο ψαράδων, αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές του 79χρονου πρώην πολιτικού: «Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος εκινείτο με το φουσκωτό σκάφος του “ΜΙΝΑ” κι αφού παρεμποδίσατε την πορεία, ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ξύλινου μακριού κονταριού, τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο-τρεις φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα. Τότε -κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση- το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι και από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Ιωσήφ Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήρθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρίσκονταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη, εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο».

cretapost.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Στον εισαγγελέα οι γονείς που κατηγορούνται για κακοποίηση των 8 ανήλικων παιδιών τους: Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία έχει εμμονές…
Videos

Στον εισαγγελέα οι γονείς που κατηγορούνται για κακοποίηση των 8 ανήλικων παιδιών τους: Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία έχει εμμονές…

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο  τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος  προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου
Ελλάδα

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα
Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της
Lifestyle

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του
Ελλάδα

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά

zinapost.gr