search-button
cross-out

Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά, λεβεντάκο: Ο 13χρονος Λούκας θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου

Ο 13χρονος Λούκας από το Βέλγιο, θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου, με τον οποίο διαγνώστηκε σε ηλικία 6 ετών.
Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά, λεβεντάκο: Ο 13χρονος Λούκας θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου

Ειδικότερα, το παιδί διαγνώστηκε με έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα με εγγενές γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου (DIPG), έναν σπάνιο και επιθετικό τύπο εγκεφαλικού όγκου σε παιδιά, που επηρεάζει μέρος του εγκεφαλικού στελέχους.

Πρόκειται για έναν θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου που συχνά σκοτώνει μέσα σε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω της θέσης των όγκων, ενώ η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Ωστόσο, μετά από επτά χρόνια, ο έφηβος είναι υγιής και ο όγκος του έχει εξαφανιστεί.

«Ο Λούκας νίκησε όλες τις πιθανότητες και επιβίωσε», υπογράμμισε ο γιατρός του, Ζακ Γκριλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους του εγκεφάλου στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

Μοναδική περίπτωση ο 13χρονος Λούκας

Ο Λούκας ταξίδεψε στη Γαλλία με την οικογένειά του, για να συμμετάσχει στη BIOMEDE, μια κλινική δοκιμή για πιθανά νέα φάρμακα για την DIPG. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός του Λούκας ανταποκρίθηκε αμέσως στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, είδα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», επεσήμανε ο Γκριλ στο AFP και πρόσθεσε «δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτή στον κόσμο».

Επτά ακόμη παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή, επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, πιθανόν να οφείλεται στις «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των όγκων τους, σύμφωνα με τον ερευνητή.

«Ο όγκος του Λούκας έφερε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο», συμπλήρωσε.

«Η περίπτωση του Λούκας προσφέρει πραγματική ελπίδα», σημείωσε η Μαρί-Αν Ντέμπιλι, ερευνήτρια που επιβλέπει τις εργαστηριακές εργασίες και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε in vitro τις διαφορές που εντοπίσαμε στα κύτταρά του».

Η ομάδα θέλει να αναπαράγει τις γενετικές διαφορές του στα οργανοειδή, προκειμένου να δει αν ο όγκος μπορεί στη συνέχεια να εξοντωθεί τόσο αποτελεσματικά όσο και στον Λούκας.

Αν αυτό πετύχει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα με αυτές τις κυτταρικές αλλαγές», ανέφερε η Ντέμπιλι.

«Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα φάρμακο – μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία», τόνισε ο Γκριλ.

Ο Ντέιβιντ Ζίγκλερ, παιδιατρικός ογκολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, εκτιμά ότι τα δεδομένα για την DIPG έχουν αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία και δήλωσε ότι «οι ανακαλύψεις στο εργαστήριο, η αυξημένη χρηματοδότηση και κλινικές δοκιμές όπως η BIOMEDE με κάνουν να πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε ορισμένους ασθενείς».

enimerotiko.grΒ

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Πρασοσέλινο με καλαμάρια και ελαιόλαδο Καλαμάτας
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρασοσέλινο με καλαμάρια και ελαιόλαδο Καλαμάτας

Ο Λιόλιος και ο 58χρονος γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατο Μαζωνάκη, στο ίδιο κελί στις φυλακές Κορυδαλλού
Ελλάδα

Ο Λιόλιος και ο 58χρονος γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατο Μαζωνάκη, στο ίδιο κελί στις φυλακές Κορυδαλλού

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος – Tι ισχύει με την Cyber Monday
Ελλάδα

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος – Tι ισχύει με την Cyber Monday

Η Παναγιώτα στον “Πρώτο καφέ” μετά την αποχώρηση της από το GNTM:  Στο χθεσινό πλατό, ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα για μένα… Στενοχωρήθηκα αλλά όλα μέσα στη ζωή είναι…
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Παναγιώτα στον “Πρώτο καφέ” μετά την αποχώρηση της από το GNTM: Στο χθεσινό πλατό, ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα για μένα… Στενοχωρήθηκα αλλά όλα μέσα στη ζωή είναι…

Συγκινεί ο Φοίβος Παπαδάκης στον ‘Πρώτο Καφέ με τη Ζήνα”: Όταν ήμουν μικρός πήγαινα πίσω από την τηλεόραση και νόμιζα ότι είναι κάπου μέσα και χτυπούσα και έλεγα “μπαμπά βγες…”
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Συγκινεί ο Φοίβος Παπαδάκης στον ‘Πρώτο Καφέ με τη Ζήνα”: Όταν ήμουν μικρός πήγαινα πίσω από την τηλεόραση και νόμιζα ότι είναι κάπου μέσα και χτυπούσα και έλεγα “μπαμπά βγες…”

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Η πρώτη ανάρτηση μετά το εξιτήριο – «Είμαι καλά και αναρρώνω στο σπίτι μου, τα λέμε σύντομα από κοντά»
Lifestyle

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Η πρώτη ανάρτηση μετά το εξιτήριο – «Είμαι καλά και αναρρώνω στο σπίτι μου, τα λέμε σύντομα από κοντά»

«Μέχρι να ανταμώσουμε ξανά»: Συγκινεί η αδελφή του Δημήτρη Ήμελλου με ανάρτηση για την ονομαστική του εορτή
Ελλάδα

«Μέχρι να ανταμώσουμε ξανά»: Συγκινεί η αδελφή του Δημήτρη Ήμελλου με ανάρτηση για την ονομαστική του εορτή

Το θαύμα του μικρού Στέφανου- Από τη φωτιά και τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο, αύριο θα κρατήσει την ελληνική σημαία.  Η συγκίνηση της μητέρας του: «Έβαλα τα κλάματα όταν μου το ανακοίνωσαν. Του αξίζει να είναι σημαιοφόρος…»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το θαύμα του μικρού Στέφανου- Από τη φωτιά και τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο, αύριο θα κρατήσει την ελληνική σημαία. Η συγκίνηση της μητέρας του: «Έβαλα τα κλάματα όταν μου το ανακοίνωσαν. Του αξίζει να είναι σημαιοφόρος…»

zinapost.gr