search-button
cross-out

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε – Γιατί τρώμε ψάρι

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε – Γιατί τρώμε ψάρι

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, 13 Απριλίου, και την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε.

Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στον Σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

εκκλησία Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων μυρίζει… ψάρι

Η Κυριακή των Βαΐων μυρίζει… ψάρι και αποτελεί την ανάπαυλα της σαρακοστιανής νηστείας πριν από την αυστηρότητα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία η εκκλησιαστική εικονογραφία επηρέασε την παραδοσιακή χειροτεχνία είναι οι σταυροί από βάγια ή νέους εύπλαστους βλαστούς (συνήθως ιτιά και μυρτιά) που πλέκονται με τις τεχνικές μικροκαλαθοπλεκτικής οι οποίες παραμένουν ενεργές στα Κυκλαδονήσια και την Κρήτη.

Πολλά ανώφλια «φορούν» τέτοια καλαμένια σταυρουδάκια τέτοιες μέρες και μέχρι το μαγιάτικο στεφάνι.

Την Κυριακή των Βαΐων, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!».

εκκλησία Κυριακή των Βαΐων

Τα έθιμα της Κυριακής των Βαΐων

Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια.

Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.

Στη Μυτιλήνη τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά. Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο  τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος  προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου
Ελλάδα

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα
Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της
Lifestyle

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του
Ελλάδα

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα

zinapost.gr