search-button
cross-out

Θεσσαλονίκη: Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε 48χρονη – Δότης ένα βρέφος 8 μηνών

H μετεγχειρητική κατάσταση της λήπτριας χαρακτηρίζεται εξαιρετική - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε 48χρονη – Δότης ένα βρέφος 8 μηνών

Μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη μόλις οκτώ μηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική (ΑΠΘ) στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με λήπτρια μία 48χρονη όπως γράφουν tanea.gr

Όταν ο δότης είναι κάτω των δύο ετών λαμβάνεται για μεταμόσχευση μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς

Το άτυχο αγοράκι είχε διακομιστεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου κατέληξε πριν από περίπου δυο εβδομάδες, με τους γονείς του να βρίσκουν τη δύναμη μέσα από την τραγωδία που τους χτύπησε να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.

Στη 48χρονη λήπτρια έγινε μεταμόσχευση τμήματος ενδοθηλίου κερατοειδούς και η μετεγχειρητική πορεία κρίνεται εξαιρετική. Όπως αναφέρει το thestival.gr, η γυναίκα είχε προβλήματα με την όρασή της για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση και στον άλλο οφθαλμό.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής, Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε την επέμβαση, «η τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χάρη στη δωρεά που έγινε έπειτα από επιθυμία των γονέων του βρέφους. Το μόσχευμα έλαβε ενήλικη ασθενής που έπασχε από νόσο του ενδοθηλίου και ειδικότερα δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs, μια γενετική ασθένεια των ματιών, που συχνά επηρεάζει και τα δύο μάτια».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.

Θεσσαλονίκη: Σπάνια μεταμόσχευση

Ο κ. Ζιάκας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη μεταμόσχευση, καθώς είναι από τις ελάχιστες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο με μόσχευμα προερχόμενο από τόσο μικρής ηλικίας δότη.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, συνέχισε ο ίδιος, έχει γίνει μεταμόσχευση με δότη μόλις 9 μηνών, με τη τωρινή μεταμόσχευση να είναι η δεύτερη επιτυχημένη με ακόμη μικρότερης ηλικίας δωρητή παγκοσμίως.

Βέβαια, μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει η περίσσεια ανθρωπιά και το απόθεμα ψυχής της οικογένειας του βρέφους που παρά τον αβάσταχτο πόνο για την απώλεια του παιδιού τους προέβησαν στη δωρεά για να ανακουφίσουν συνανθρώπους τους.

Σημειώνεται ότι το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στις μεταμοσχεύσεις αμιγώς ενδοθηλίου, που αφορούν και στην πιο σύγχρονη τεχνική, καθώς είναι το μοναδικό που διενεργεί τέτοιου είδους επεμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς βρίσκονται περίπου 200 ασθενείς.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Καλαμαριά: Τρία τα θανατηφόρα χτυπήματα που δέχτηκε ο 20χρονος – «Του επιτέθηκαν και αμύνθηκε» λέει ο θείος του 23χρονου
Ελλάδα

Καλαμαριά: Τρία τα θανατηφόρα χτυπήματα που δέχτηκε ο 20χρονος – «Του επιτέθηκαν και αμύνθηκε» λέει ο θείος του 23χρονου

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία
Lifestyle

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο – Η ιστορία πίσω από τους στίχους της Νίνας Ναχμία

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας – Ο Μαρκόπουλος συναντά τη μάνα του!

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη
Ελλάδα

Βαρύ πένθος στον Πύργο για τον θάνατο του 18χρονου Μάκη

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα  με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…
Videos

Θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη-Σοκάρει η αναφορά που είχε κάνει: Η μαθήτρια…την ώρα που δίδασκα με είπε π…, με απείλησε ότι θα με δείρει, με έσπρωξε δυο φορές και…

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το “Moments” κάνει πρεμιέρα με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη!

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε
Ελλάδα

Καλαμαριά: Ακατάσχετη αιμορραγία από μαχαιριά στην καρδιά, «έδειξε» η ιατροδικαστική για τον 20χρονο Κλεομένη που δολοφονήθηκε

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο:  Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…
Lifestyle

Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο: Είναι ένας χαρακτήρας ισοπεδωτικός. Η ζωή μαζί του είναι το κάτι άλλο…

zinapost.gr