search-button
cross-out

Ελλάδα – Φινλανδία 92-89: «Χάλκινη» η Εθνική στο Eurobasket 2025, πρώτο μετάλλιο μετά από 16 χρόνια

Η Εθνική Ελλάδας λύγισε 92-89 τη Φινλανδία στον μικρό τελικό του Eurobasket 2025 και κατέκτησε το χάλκινο, το οποίο είναι το πρώτο μετάλλιο μετά το 2009!
Ελλάδα – Φινλανδία 92-89: «Χάλκινη» η Εθνική στο Eurobasket 2025, πρώτο μετάλλιο μετά από 16 χρόνια

16 χρόνια ήταν πολλά! Η Ελλάδα επέστρεψε στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, πανηγυρίζοντας το έκτο μετάλλιο της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη «έθαψαν» τη μεγάλη απογοήτευση που έφερε η «βαριά» ήττα από την Τουρκία στον ημιτελικό και για 38 λεπτά είχαν τον πλήρη έλεγχο του μικρού τελικού. Στο τέλος, όμως, χρειάστηκε να μας… βγει η ψυχή, ώστε να μην πετύχουν οι Φινλανδοί μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Θεός του μπάσκετ είχε αποφασίσει ότι η Εθνική θα επιστρέψει στα μετάλλια μετά από 16 χρόνια! Ο Γιάντουνεν αστόχησε εξ επαφής, 4 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, κι η Εθνική σφράγισε τη νίκη με δύο βολές του MVP της γαλανόλευκης, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τα μετάλλια της Εθνικής στο Eurobasket

  1. Δύο χρυσά (1987, 2005)
  2. Ένα ασημένιο (1989)
  3. Δύο χάλκινα (1949, 2009, 2025)

Η εξέλιξη του Ελλάδα – Φινλανδία

Οι δύο ομάδες μπήκαν νευρικές στο παρκέ, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίλεπτο να μην έχουμε σκορ. Στη συνέχεια, όμως, «ζεστάθηκαν» και άρχισαν τα τρίποντα, με την ελληνική ομάδα να είναι πιο εύστοχη. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη σούταραν με 64% εντός παιδιάς στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ παράλληλα ανάγκασαν τους Φινλανδούς να πετύχουν 15 πόντους με μόλις 5/17 σουτ.

Το έκτος εύστοχο τρίποντο (9 προσπάθειες) ήρθε δια χειρός Σλούκα κι έφερε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +10 (27-17), ωστόσο η ενέργεια και τα καρφώματα του Μούρινεν έδωσαν πνοή στην ομάδα του. Η Φινλανδία με σερί 9-0 «έσβησε» μέσα σε ένα δίλεπτο τη διψήφια διαφορά και πλησίασε στον πόντο (27-26 στο 13’), αλλά η αντίδραση της Εθνικής ήταν άμεση και με δικούς της 9 πόντους ξέφυγε εκ νέου στο +10 (36-26 στο 15’).

Οι παίκτες του Τουόβι βρήκαν 18 πόντους μέσα από το «ζωγραφιστό», αλλά η «γαλανόλευκοι» τους «χτύπησε» στο… δικό τους παιχνίδι, παίρνοντας 17 πόντους από τον αιφνιδιασμό. Παράλληλα, οι διεθνείς μέτρησαν 7/12 τρίποντα στα πρώτα 17 λεπτά του μικρού τελικού και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι ιδιαίτερα κεφάτος (βλ. 16π, 8ριμπ., 4ασ.) πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, έχοντας εξασφαλίσει διαφορά 14 πόντων (48-34).

Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου, οι διεθνείς δεν άφησαν… τίποτα στην άμυνα, παγιώνοντας μια διαφορά 12-14 πόντων. Πλησιάζοντας στα μισά της τρίτης περιόδου οι Φινλανδοί βρήκαν ρυθμό στην επίθεση, ενώ στην άμυνα δοκίμασαν ζώνη, με αποτέλεσμα να… ανησυχήσουν κάπως τους παίκτες του Σπανούλη, καθώς πλησίασαν στο -6 (59-53 στο 27’)

Τα τρίποντα των Ντόρσεϊ και Τολιόπουλου, όμως, κράτησαν σε απόσταση ασφαλείας την Εθνική, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η διαφορά να πάει στο +13 (66-53 στο 28’). Με αυτό τον τρόπο η ελληνική ομάδα έφερε ξανά το ματς στα μέτρα τους, μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο με μια διαφορά που ήταν στα επίπεδα του ημιχρόνου.

Με τον Μήτογλου να έχει μπει στην επιθετική εξίσωση, η Ελλάδα προηγήθηκε με 73-59 (32’), η Φινλανδία έκανε την ύστατη προσπάθεια, μειώνοντας 73-63, αλλά ένα τρίποντο του Τολιόπουλου και μια ατομική προσπάθεια του Γιάννη, της… έκοψε τα πόδια. Ο Ντόρσεϊ με το πέμπτο του εύστοχο τρίποντο έκανε το 81-64 (36’).

Οι Φινλανδοί, βέβαια, δεν εγκατέλειψαν τη μάχη και πήγαν να πετύχουν μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Eurobasket. Γενικότερα, στο τελευταίο δίλεπτο όλα λειτούργησαν λάθος για τη «γαλανόλευκη», η οποία έχασε τα ριμπάουντ κι επέτρεψε στους αντιπάλους της να μειώσουν σε 89-87.

Τα τελευταία 54 δευτερόλεπτα θα μπορούσαν να ήταν ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ! Ο Σλούκας είχε με 1/2 βολές έκανε το 90-87 στα 17’’, ενώ ο Βάλτονεν κέρδισε φάουλ από τον Παπανικολάου σε προσπάθεια για τρίποντο! Ο παίκτης της Γρανάδα είχε 2/3 βολές, ο Γιάντουνεν πήρε το επιθετικό, αλλά μπόρεσε να σκοράρει εξ επαφής! Ήταν γραφτό η Ελλάδα να επιστρέψει στα μετάλλια κι αυτό «σφραγίστηκε» με τις δύο βολές του MVP της ελληνικής ομάδας, Γιάννη Αντετοκούνμπο.
newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα

Κακοκαιρία Byron: Μηνύματα 112 σε Καρδίτσα και Φθιώτιδα – Πλημμύρισε η Μάνδρα, δρόμοι ποτάμια στην Αττική
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Μηνύματα 112 σε Καρδίτσα και Φθιώτιδα – Πλημμύρισε η Μάνδρα, δρόμοι ποτάμια στην Αττική

25 μήνες φυλακή σε 40χρονο κρατούμενο στον Βόλο που… δάγκωσε αστυνομικό
Ελλάδα

25 μήνες φυλακή σε 40χρονο κρατούμενο στον Βόλο που… δάγκωσε αστυνομικό

Κωνσταντίνος Αργυρός:  Τι λέει για τον έρωτά του με την Αλεξάνδρα Νίκα, τον γάμο και τον ερχομό του γιου τους, που άλλαξε τη ζωή του;
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι λέει για τον έρωτά του με την Αλεξάνδρα Νίκα, τον γάμο και τον ερχομό του γιου τους, που άλλαξε τη ζωή του;

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή τα ταξί – Αναστέλλεται η απεργία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron
Ελλάδα

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή τα ταξί – Αναστέλλεται η απεργία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron

“Να μ’ αγαπάς” – Μιχαήλ Ταμπακάκης: “Δεν μου αρέσουν τα happy end. Θα ήθελα να γίνει η ανατροπή και ο Ορφέας να είναι με την Άννα”
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Να μ’ αγαπάς” – Μιχαήλ Ταμπακάκης: “Δεν μου αρέσουν τα happy end. Θα ήθελα να γίνει η ανατροπή και ο Ορφέας να είναι με την Άννα”

Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι: Η Θεοδώρα έρχεται στον Πειραιά για τους αρραβώνες της Μαγδαληνής!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι: Η Θεοδώρα έρχεται στον Πειραιά για τους αρραβώνες της Μαγδαληνής!

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου λόγω της κακοκαιρίας Byron
Καιρός

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου λόγω της κακοκαιρίας Byron

zinapost.gr