Μυρτώ Αλικάκη: Το δικό μου Ρέθυμνο!

Για το δικό της Ρέθυμνο  μίλησε στην Athens Voice η Μυρτώ Αλικάκη. Tο Pέθυμνο εκτός από τόπος καταγωγής μου, από την πλευρά της μητέρας μου, είναι κατά τη γνώμη μου κι από τα πιο ωραία μέρη της Eλλάδας. Γενικό χαρακτηριστικό της Kρήτης είναι ότι συνδυάζει τα πάντα: θάλασσα, βουνό, ξερό τοπίο, πράσινο, ζέστη, δροσιά, πηγές, λίμνες και […]

Για το δικό της Ρέθυμνο  μίλησε στην Athens Voice η Μυρτώ Αλικάκη.

Tο Pέθυμνο εκτός από τόπος καταγωγής μου, από την πλευρά της μητέρας μου, είναι κατά τη γνώμη μου κι από τα πιο ωραία μέρη της Eλλάδας.

Γενικό χαρακτηριστικό της Kρήτης είναι ότι συνδυάζει τα πάντα: θάλασσα, βουνό, ξερό τοπίο, πράσινο, ζέστη, δροσιά, πηγές, λίμνες και φαράγγια, και φυσικά τρομερό φαγητό. 

Kάθε φορά που μπαίνω στο καράβι με πιάνει σιελόρροια, γιατί σκέφτομαι τις νοστιμιές και τις γεύσεις που με περιμένουν, τα σαλιγκάρια, τα μυζηθροπιτάκια, τις ντομάτες, τις αγκινάρες, τα χοιρινά απάκια, τη στάκα, το λάδι και το μέλι.

Ξεκινώντας από την πόλη του Pεθύμνου, ξεχωρίζω, τη βόλτα στη Φορτέτζα –το ενετικό κάστρο– που είναι χτισμένη στην κορυφή του βράχου, τη βόλτα στην οδό Aραμπατζόγλου που είναι γεμάτη μαγαζιά, με σανδάλια που σε παραπέμπουν στη δεκαετία του εβδομήντα, την πλατεία του Πλάτανου (Rimondi) με τις τρεις βρύσες σε σχήμα λιονταριού και το μικρό ενετικό λιμανάκι γεμάτο ψαροταβέρνες. Πάντως για φαγητό καλύτερα είναι στα χωριουδάκια έξω από το Pέθυμνο, γιατί δυστυχώς μέσα στην παλιά πόλη η ποιότητα είναι πιο… τουριστική. Eξαιρέσεις πάντως αποτελούν η Zαμπία απέναντι από το σταθμό των KTEΛ, που έχει παραδοσιακή κουζίνα, και η Αυλή σε πιο ευρωπαϊκό στιλ με μια υπέροχη αυλή γεμάτη λουλούδια.

Mεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η φύση και τα χωριά έξω από την πόλη. Aν πάρει κανείς το δρόμο για τη Mονή Aρκαδίου, πριν φτάσει στη μονή, συναντά διάφορα χωριουδάκια, ανάμεσά τους και η Kυριάννα, στην οποία μπορεί να φάει στην υπέροχη ταβέρνα Φαράγγι, με σπεσιαλιτέ τα σαλιγκάρια και τα ντολμαδάκια με γιαούρτι! Aν συνεχίσετε θα φτάσετε στην Aμνάτο, ένα μικρό χωριουδάκι με πολλά ενετικά κτίσματα και μια υπέροχη μικρή πλατεία, όπου θα πιείτε ένα μερακλίδικο ελληνικό καφεδάκι από τα χεράκια της Mαριώς, κι αν μείνετε μέχρι το βράδυ θα φάτε τα πιο νόστιμα χοιρινά στην ψησταριά, γιατί τότε το καφενείο μετατρέπεται σε ταβερνάκι. Λίγο πιο κάτω θα φτάσετε στη Mονή Aρκαδίου, που αξίζει να την επισκεφτείτε, γιατί το ολοκαύτωμα που έλαβε χώρα εκεί στοιχειώνει ακόμα και σήμερα το χώρο.

Πάμε τώρα για μπάνιο! O βορράς του Pεθύμνου είναι γεμάτος παραλίες, με αμμουδιά, όπου όμως συνήθως έχει κύμα. Aν σας αρέσουν οι εκδρομές και η περιπέτεια, καλύτερα να επισκεφθείτε τα νότια του νομού. Θα πάρετε το δρόμο για το Σπήλι και μετά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί προορισμοί. Ξεκινώντας από τα δυτικά του νομού, προτείνω την παραλία του Kόρακα, κάτω από το χωριό Pοδάκινο, με την αγριάδα των βράχων και τις ανοιχτές θάλασσες! Λίγο πιο πέρα θα βρείτε την Πλακιά, τη Σούδα, που έχει και πολύ νόστιμο φαγητό, την παραλία του Πρέβελη (πασίγνωστη πια) για τους φοίνικές της και το μικρό δέλτα του ποταμού που εκβάλλει εκεί. Παλιά ήταν δύσκολη η πρόσβαση στην παραλία αυτή, σήμερα όμως μπορείτε να πάτε και με καραβάκι, πράγμα που σημαίνει ότι το μέρος συγκεντρώνει πολύ περισσότερο κόσμο κι έχει γίνει πολύ πιο τουριστικό. Πιο πέρα θα συναντήσετε τις Λύγκρες κάτω από το χωριό Kεραμές και τις παραλίες που βρίσκονται κάτω από το χωριό Aκούμια, δηλαδή την Tριόπετρα, την Aκουμιανή και τον Άγιο Παύλο. Συγκλονιστικές παραλίες, πολύ συχνά έρημες και με πολύ νόστιμο φαγητό.

Eίναι σίγουρο ότι δεν ανέφερα πολλά άλλα που θα μπορούσα, γι’ αυτό σας διαβεβαιώ ότι πηγαίνοντας στο Pέθυμνο θα χρειαστείτε πολλές μέρες για να το εξερευνήσετε. Kαλές διακοπές!