search-button
cross-out

Γιώργος Τράγκας: Το όνομά του αναγραφόταν σε «Λίστα Λαγκάρντ» και «Panama Papers»

Αναφορές στο όνομα του Γιώργου Τράγκα στη «Λίστα Λαγκάρντ» και τα «Panama Papers». Όσα αναφέρει κρατικός λειτουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου.
Γιώργος Τράγκας: Το όνομά του αναγραφόταν σε «Λίστα Λαγκάρντ» και «Panama Papers»

Κρατικός λειτουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα μίλησε αναλυτικά στο «Βήμα της Κυριακής» και ανέφερε όσα ξέρει για την πολυσυζητημένη περιουσία του δημοσιογράφου που πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 2021 νικημένος από κορονοϊό.

«Ο Γιώργος Τράγκας είχε ελεγχθεί επτά-οκτώ φορές από το ΣΔΟΕ και την αρμόδια Αρχή για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή ύστερα από αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Σε μια από αυτές (για τη βίλα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας) είχε δηλώσει ως τιμή αγοράς το 10% της πραγματικής, χρησιμοποιώντας για την αγορά του ακινήτου αξίας 1.200.000 ευρώ μια βρετανική offshore εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. […] Τότε υπήρξε «έφοδος» σε δικηγορικό γραφείο στο Νησί των Φαιάκων για να βρεθεί το τρικ αποφυγής φόρου. Υπήρξαν ακόμη έλεγχοι για πώληση αθλητικής εφημερίδας, όπου και πάλι φαίνεται να δηλώθηκαν κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και για κατάθεση της τάξης του 1.000.000 ευρώ που έκανε στη γαλλική τράπεζα ΒΝΒ Baribas, όπου έχουν βρεθεί και άλλες ύποπτες συναλλαγές συναδέλφων του», δήλωσε ο κρατικός λειτουργός.

Αναφορά του Γιώργου Τράγκα στη Λίστα Λαγκάρντ» και τα «Panama Papers»
Συνέχισε λέγοντας: «Σε μια-δυο περιπτώσεις είχαν υπάρξει μετακινήσεις ελεγκτών των οικονομικών στοιχείων του που είχαν προκαλέσει ερωτηματικά για τον χρόνο που έγιναν. Ακόμη είχε καταδικαστεί αρχικά (σ.σ. σε αρκετές περιπτώσεις είχε απαλλαγεί) με «τρύπες» που ξεπερνούσαν πολλές φορές τα 10 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο εμφάνιζε παραστατικά εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και κυρίως πώλησης ΜΜΕ που ήταν στην ιδιοκτησία του. Έλεγχοι υπήρξαν μετά και την αναφορά του ονόματός του στη «Λίστα Λαγκάρντ» και στα «Panama Papers», χωρίς συνέχεια».

Όπως φαίνεται το όνομα του δημοσιογράφου βρέθηκε στη «Λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα 2.059 Ελλήνων καταθετών στο παράρτημα της Γενεύης της τράπεζας HSBC. Όταν συνέβησαν αυτά ο Τράγκας υποστήριξε πως είχε έναν παλιό λογαριασμό ως καταθέτης αποταμιευτής στην τράπεζα Midland Αθηνών που εξαγοράστηκε από την HSBC λίγο αργότερα.

Ως προς τα περιώνυμα «Panama Papers», που αποκαλύφθηκαν πέντε χρόνια αργότερα και αναφέρονται 223 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, ο Τράγκας εμφανιζόταν αφανής μέτοχος της αφανούς εταιρείας από τον Παναμά Tacana Portofolio LTD, που έχει ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου του 2014 και εμφανίζεται ενεργή μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τις καταγγελίες στην Αρχή για ξέπλυμα χρήματος μετά το πόρισμα για τις ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων επισήμανε τα εξής:

«Υπήρξαν άτυπες μαρτυρίες δεκάδων ιδιωτών – πολλοί από αυτούς με αυτοπρόσωπη παρουσία – από τον ναυτιλιακό, εμπορικό και ασφαλιστικό χώρο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έπεφταν θύματα εκβιασμού ύστερα από υπαινικτικά δημοσιεύματα για «παρανομίες» τους, ενώ φέρεται να υπήρξαν ορισμένες έμμεσες απειλές από την πλευρά για ενεργοποίηση φορολογικών ελέγχων.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν στους ελεγκτές και βίντεο από τις εκπομπές του ή αποκόμματα εντύπων που αποτυπώνονται οι υπαινιγμοί κατά συγκεκριμένων επιχειρήσεων που αποτέλεσαν τη βάση παρασκηνιακών συνεννοήσεων.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι έδιναν για μία τουλάχιστον τριετία «μηνιάτικα», ορισμένες φορές και με τη μορφή διαφημιστικών δαπανών, της τάξης των 30.000 και 60.000 ευρώ.

Δεχθήκαμε αυτές τις καταγγελίες χωρίς επίσημη καταγραφή και χωρίς να υπάρχει πλήρης μηχανισμός διασταύρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές περί του αδικήματος της «εκβίασης», χωρίς ωστόσο περαιτέρω προσδιορισμούς ύστερα μάλιστα και από τον θάνατο του εν λόγω εκπροσώπου των ΜΜΕ»

Εκκρεμείς έλεγχοι για τα περιουσιακά στοιχεία
Ο δικηγόρος Αθηνών, Νίκος Αγαπηνός, εκπρόσωπος του εκλιπόντος μίλησε στο «Βήμα» και ανέφερε: «Πρόκειται πιθανόν για υπερβολικές εκτιμήσεις. Όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω, με βάση σχετικό ερώτημα που είχα απευθύνει στις οικονομικές αρχές μετά από δική του εντολή, ότι υπήρχαν ακόμη εκκρεμείς έλεγχοι για τα περιουσιακά του στοιχεία […] Όμως όλοι αυτοί οι παλαιότεροι έλεγχοι και οι δικαστικές έρευνες αφορούσαν τα ακίνητα στην Ελλάδα κι όχι αυτά στο εξωτερικό, η ύπαρξη των οποίων δημοσιοποιήθηκε στη διαθήκη του αλλά και από το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος».

Μαρτυρίες για είσπραξη πολλών εκατομμυρίων
Τέλος το 2015 στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής υπήρχαν αναφορές από μαρτυρίες κρατουμένων ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε λάβει ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ από προφυλακισμένο επιχειρηματία, προκειμένου να αναδείξει στην τηλεοπτική εκπομπή που είχε τότε, τα προβλήματα υγείας ώστε να αποφυλακισθεί.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Lifestyle

Latest

Ο δάσκαλος της αποχαιρετά την 21χρονη Έμμα:  Θυμάμαι κάποτε που η Έμμα μου είπε: Κύριε Γιάννη…
Videos

Ο δάσκαλος της αποχαιρετά την 21χρονη Έμμα: Θυμάμαι κάποτε που η Έμμα μου είπε: Κύριε Γιάννη…

Στην κορυφή της τηλεθέασης  η εκπομπή  «Αλήθειες με τη Ζήνα» και τον Νοέμβριο
Τηλεθέαση

Στην κορυφή της τηλεθέασης η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και τον Νοέμβριο

Πρωταγωνιστές – “Παιδιά που ψάχνουν δικαίωση”
TV Program

Πρωταγωνιστές – “Παιδιά που ψάχνουν δικαίωση”

Τραγωδία στη Βέροια: Ραγίζουν καρδιές  οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους με διαφορά 14 ετών: Μείναμε πάλι μόνοι μας χωρίς παιδί… Ποιος γονιός μπορεί να το αντέξει;
Videos

Τραγωδία στη Βέροια: Ραγίζουν καρδιές οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους με διαφορά 14 ετών: Μείναμε πάλι μόνοι μας χωρίς παιδί… Ποιος γονιός μπορεί να το αντέξει;

Ο ιερέας του χωριού της αποχαιρετά την 21χρονη Έμμα: Από μικρή γνώριζα την Έμμα. Να είναι στην αγκαλιά του Θεού, στη γωνιά των αγγέλων…
Videos

Ο ιερέας του χωριού της αποχαιρετά την 21χρονη Έμμα: Από μικρή γνώριζα την Έμμα. Να είναι στην αγκαλιά του Θεού, στη γωνιά των αγγέλων…

Ο Αντώνης Ρέμος για την “Κιβωτό του κόσμου”:  Ας περιμένουμε να δούμε τι πόρισμα θα βγάλει η δικαιοσύνη και μετά να σταυρώνουμε ανθρώπους που έχουν δώσει την ζωή τους το να προστατεύουν τα παιδιά.
Videos

Ο Αντώνης Ρέμος για την “Κιβωτό του κόσμου”: Ας περιμένουμε να δούμε τι πόρισμα θα βγάλει η δικαιοσύνη και μετά να σταυρώνουμε ανθρώπους που έχουν δώσει την ζωή τους το να προστατεύουν τα παιδιά.

Συγκλονίζει ο Ζήσης που έχασε τη γυναίκα του δυόμιση μήνες μετά τη γέννα του γιου τους τους από σηψαιμία: Η Ελπίδα μου είπε ‘δεν θέλω να κλαις, θα σε βλέπω από ψηλά. Θέλω να μου τον προσέχεις’”
Videos

Συγκλονίζει ο Ζήσης που έχασε τη γυναίκα του δυόμιση μήνες μετά τη γέννα του γιου τους τους από σηψαιμία: Η Ελπίδα μου είπε ‘δεν θέλω να κλαις, θα σε βλέπω από ψηλά. Θέλω να μου τον προσέχεις’”

«Ένας απαίδευτος… βουλιάζει» απόψε στο Maestro
TV Program

«Ένας απαίδευτος… βουλιάζει» απόψε στο Maestro

zinapost.gr