search-button
cross-out

Έκθεση – «βόμβα»: Ο βασιλιάς Κάρολος “αρπάζει” τα περιουσιακά στοιχεία των νεκρών πολιτών χρησιμοποιώντας μεσαιωνικό νόμο

Κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αρχαίους φεουδαρχικούς νόμους για να συλλέξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Έκθεση – «βόμβα»: Ο βασιλιάς Κάρολος “αρπάζει” τα περιουσιακά στοιχεία των νεκρών πολιτών χρησιμοποιώντας μεσαιωνικό νόμο

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αρχαίους φεουδαρχικούς νόμους για να συλλέξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τους θανάτους χιλιάδων Βρετανών για να αναβαθμίσει την ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με μια έκθεση-βόμβα από τον Guardian.

Ο βασιλιάς φέρεται να διεκδικεί και να επωφελείται για χρόνια από περιουσιακά στοιχεία γνωστά ως «bona vacantia», τα οποία ανήκουν σε άτομα που πέθαναν χωρίς διαθήκη ή γνωστούς συγγενείς. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα αμφιλεγόμενο κτήμα που αποφέρει τεράστια κέρδη στον βασιλιά Κάρολο Γ’ , έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες τα τελευταία χρόνια κάτω από ένα απαρχαιωμένο σύστημα που χρονολογείται από τους φεουδαρχικούς χρόνους.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο μονάρχης έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίρες από τα ταμεία. Ισχυρίστηκε εδώ και καιρό ότι, μετά την αφαίρεση των δαπανών, τα πραγματικά κενά έσοδα δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ωστόσο, έγγραφα που έλαβε ο Guardian από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, την εκτεταμένη γη και την περιουσία του Καρόλου που κληρονόμησε από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αποκαλύπτουν ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται κρυφά για την ανακαίνιση των ακινήτων που νοικιάζει για κέρδος.

Σύμφωνα με τη μεσαιωνική πρακτική της «bona vacantia» ή «κενών αγαθών», το δουκάτο του βασιλιά κληρονομεί κεφάλαια από εκείνους των οποίων η τελευταία γνωστή διεύθυνση ανήκε στην κομητεία Lancashire Palatine και κυβερνούσε για αιώνες ένας δούκας, σύμφωνα με τον Guardian. Το δουκάτο αποκτά επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε εταιρείες.

Στο πλαίσιο του συστήματος λειτουργεί και το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο έχει περάσει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ από την ανάληψη του θρόνου από τον Κάρολο.

Με την κωδική ονομασία «SA9», η πολιτική αναγνωρίζει ότι η δαπάνη των χρημάτων με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «συμπτωματικό» όφελος για το προσωπικό εισόδημα του βασιλιά.

Οι ιδιοκτησίες που προσδιορίζονται σε άλλα έγγραφα που διέρρευσαν ως επιλέξιμες για χρήση των κεφαλαίων περιλαμβάνουν αρχοντικά, ενοικιάσεις διακοπών, αγροτικές εξοχικές κατοικίες, αγροτικά κτίρια, πρώην βενζινάδικο και αχυρώνες.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέες στέγες, διπλά τζάμια, εγκαταστάσεις λεβήτων και αντικαταστάσεις θυρών και στεγών. Ένα έγγραφο αναφέρεται στην ανακαίνιση μιας παλιάς αγροικίας στο Γιορκσάιρ, βοηθώντας τη να μετατραπεί σε μια πολυτελή κατοικία. Μια άλλη αναβάθμιση βοηθά στη μετατροπή ενός αγροκτήματος σε εμπορικά γραφεία.

Τρεις πηγές εξοικειωμένες με τις δαπάνες του δουκάτου επιβεβαίωσαν ότι το κτήμα χρησιμοποιούσε έσοδα που συγκεντρώνονταν από νεκρούς πολίτες για να ανακαινίσει το χαρτοφυλάκιο κερδοφόρων ακινήτων του, κάνοντας σημαντικές οικονομίες για το κτήμα. Κάποιος είπε ότι οι μυημένοι του δουκάτου θεώρησαν τις αυθόρμητες δαπάνες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν αποκαλυφθεί δημόσια, σαν «δωρεάν χρήμα» και ένα «καμένο ταμείο».

Η εκτροπή των κεφαλαίων με αυτό τον τρόπο έχει αποδειχθεί οικονομική ευεργεσία για την περιουσία του βασιλιά. Η πρακτική βοηθά να γίνουν πιο κερδοφόρα τα ενοικιαζόμενα ακίνητα, κάτι που ωφελεί έμμεσα τον βασιλιά, ο οποίος λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια κέρδη δουκάτου κάθε χρόνο – εισόδημα που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λένε ότι είναι «ιδιωτικά». Νωρίτερα φέτος, στην πρώτη του ετήσια πληρωμή από τότε που κληρονόμησε την περιουσία από τη μητέρα του, ο Κάρολος έλαβε 26 εκατομμύρια λίρες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Bona vacantia στην πράξη

Στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων που πεθαίνουν χωρίς να συντάξουν διαθήκη και δεν έχουν ταυτοποιήσιμους συγγενείς μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στη συνέχεια τα ξοδεύει σε δημόσιες υπηρεσίες. Το σύστημα είναι γνωστό με τη λατινική ονομασία bona vacantia , που σημαίνει «κενά αγαθά» ή περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη μεσαιωνική περίοδο, δύο κληρονομικά κτήματα, ή δουκάτα, που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια μπορούν να συλλέγουν bon vacantia από άτομα που πεθαίνουν σε δύο περιοχές της Αγγλίας. Συγκεντρώνουν επίσης περιουσιακά στοιχεία που έχουν απομείνει που ανήκουν σε εταιρείες στο σημείο που διαλύονται.

Το ένα είναι το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο αποφέρει κέρδη για όποιον είναι ο διάδοχος του θρόνου. Ο Κάρολος συνήθιζε να διαχειρίζεται στενά το δουκάτο, αλλά πέρυσι πέρασε στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Το άλλο είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που κληρονόμησε ο Κάρολος από τη μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, όταν πέθανε πέρυσι. Και τα δύο δουκάτα είναι επαγγελματικά διοικούμενες αυτοκρατορίες ακινήτων που διαχειρίζονται εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων, ξενοδοχεία, κάστρα, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα και αστικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου.

Κανένα από τα δύο δουκάτα δεν πληρώνει φόρο εταιρειών ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, δίνοντάς τους ένα σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα. Έχουν γίνει τεράστιες “αγελάδες μετρητών” για τα βασιλικά μέλη, δημιουργώντας κέρδη που ισοδυναμούν με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια λίρες τα τελευταία 60 χρόνια.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Lifestyle

Latest

Θρήνος στην κηδεία του 20χρονου  Γιάννη που σκοτώθηκε με τον 21χρονο φίλο του σε τροχαίο στην Πάτρα-Nτυμένοι στα λευκά συγγενείς και φίλοι
Ελλάδα

Θρήνος στην κηδεία του 20χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε με τον 21χρονο φίλο του σε τροχαίο στην Πάτρα-Nτυμένοι στα λευκά συγγενείς και φίλοι

Αποκαλύψεις για την οικογένεια των παλαιοχριστιανών: «Ο Μανώλης λέει συνέχεια ψέματα»
Ελλάδα

Αποκαλύψεις για την οικογένεια των παλαιοχριστιανών: «Ο Μανώλης λέει συνέχεια ψέματα»

Michael Jackson: Έρχεται ταινία για τη ζωή του – Τον βασιλιά της ποπ θα υποδύεται συγγενικό του πρόσωπο
Lifestyle news

Michael Jackson: Έρχεται ταινία για τη ζωή του – Τον βασιλιά της ποπ θα υποδύεται συγγενικό του πρόσωπο

Τı εννοοúμε όταν λέμε ότι σήμερα ξεκıνά το Τρıώδιο
Ελλάδα

Τı εννοοúμε όταν λέμε ότι σήμερα ξεκıνά το Τρıώδιο

Ραγίζει καρδιές ο Νίκος Ζήσης που επέζησε από την τραγωδία στα Τέμπη- Συγκλονίζει η φωτογραφία  του γιου που κοιτά τη νεκρή μητέρα του:  Πολλές φορές ο μικρός μου τη ζητάει, ενώ τον έχω πάει στα κοιμητήρια και του λέω ότι έχει το λευκό το σπιτάκι η μαμά…
Videos

Ραγίζει καρδιές ο Νίκος Ζήσης που επέζησε από την τραγωδία στα Τέμπη- Συγκλονίζει η φωτογραφία του γιου που κοιτά τη νεκρή μητέρα του: Πολλές φορές ο μικρός μου τη ζητάει, ενώ τον έχω πάει στα κοιμητήρια και του λέω ότι έχει το λευκό το σπιτάκι η μαμά…

«Το ένα παιδί ήταν μπροστά στη δολοφονία του πατέρα του»-Σοκαριστικά στοιχεία για την ενέδρα θανάτου του πεθερού στον γαμπρό του
Ελλάδα

«Το ένα παιδί ήταν μπροστά στη δολοφονία του πατέρα του»-Σοκαριστικά στοιχεία για την ενέδρα θανάτου του πεθερού στον γαμπρό του

Ραβανί
Cooking

Ραβανί

Αγία Βαρβάρα: Τι όπλισε το χέρι του 69χρονου να σκοτώσει τον γαμπρό του
Ελλάδα

Αγία Βαρβάρα: Τι όπλισε το χέρι του 69χρονου να σκοτώσει τον γαμπρό του

zinapost.gr