search-button
cross-out

Ιάκωβος Γκόγκουα: Έχω κάνει ψυχοθεραπεία, life coaching, και διαλογισμό

Τον γνωρίσαμε ως τραγουδιστή και χορευτή, με συμμετοχή από την Eurovision στο πλευρό του Γιώργου Αλκαίου, ως τα μεγάλα εγχώρια και ευρωπαϊκά μουσικά events ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθεί με ευσυνειδησία και αγάπη την ιατρική…
Ιάκωβος Γκόγκουα:  Έχω κάνει ψυχοθεραπεία, life coaching, και  διαλογισμό

Ο Ιάκωβος Γκόγκουα θυμάται με αγάπη τα ανέμελα χρόνια του στο performing, αλλά νιώθει πιο δημιουργικός και χρήσιμος από ποτέ υπηρετώντας την επιστήμη του, την Ιατρική. Επιτυχημένος επαγγελματίας στον τομέα του, ετοιμάζει πλέον το επόμενο βήμα του που δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ποια είναι τα σημαντικότερα εφόδια που σου έδωσε η Ιατρική;

Η Ιατρική σε κάνει να εκτιμάς και να νοιάζεσαι για το συνάνθρωπο. Ήμουν ανάμεσα στην Ψυχιατρική και στη Δερματολογία. Η Ψυχιατρική έχει να κάνει με την εσωτερική εξέλιξη, την εσωτερική γαλήνη και τη δημιουργία του εσωτερικού κόσμου και από την άλλη, η Δερματολογία και η Πλαστική Χειρουργική έχει να κάνει με την εξέλιξη και τη δημιουργία του απέξω. Πιστεύω πολύ στους φαύλους κύκλους. Όταν το ένα τροφοδοτεί το άλλο, δηλαδή το μέσα σου σε κάνει να νιώθεις πιο όμορφος και το έξω σου σε βοηθάει να νιώθεις πιο όμορφος μέσα σου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ένωση. Παλιά, επειδή ήμουν ανάμεσα στις δύο ειδικότητες, με ρωτούσαν τι σχέση έχει η μία με την άλλη και τους έλεγα ότι απλώς μου αρέσουν και τα δύο. Τελικά, έχουν πολύ άμεση σχέση. Και οι δύο ειδικότητες σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα με σένα. Με τον εαυτό σου.

Εσύ, πότε βρήκες την εσωτερική γαλήνη;

Με βοήθησε πολύ ο χορός. Με απελευθέρωσε. Ήταν ένα κομβικό σημείο στη ζωή μου. Γεφύρωσε την ανάγκη που είχα να εκφραστώ μέσα από την Τέχνη. Ήμουν πιο μοναχικός ως άνθρωπος. Ο χορός ήταν κάτι καινούργιο που με βοήθησε στα φοιτητικά μου χρόνια, διότι οι αλλαγές στη ζωή μου ήταν καταιγιστικές. Έλειπα στη Γεωργία, στη συνέχεια βρέθηκα σε ένα καινούργιο σχολείο στην Ελλάδα και αμέσως μετά βρέθηκα σε μια άλλη πόλη για να σπουδάσω. Αυτές οι σερί αλλαγές με έκαναν να κλειστώ ακόμη πιο πολύ στον εαυτό μου και μόνο ο χορός ήταν αυτός που κατάφερε να με «ξεκλειδώσει» και να με απελευθερώσει. Με τον χορό ανέκτησα την αυτοπεποίθησή μου.

Συνέβη αντίστοιχα το ίδιο με τη μουσική;

Η μουσική, επειδή ήταν κάτι που το σπούδασα από μικρός, από 5 χρόνων, μαθαίνοντας πιάνο και φωνητική, ήταν πάντα κομμάτι της προσωπικότητάς μου.

Το 2010 βρέθηκες στη Eurovision και με τον Γιώργο Αλκαίο φέρατε την Ελλάδα στην 8η θέση. Στη συνέχεια, συνεργάστηκες με δημοφιλείς καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών, η Ελένη Φουρέιρα, ενώ συμμετείχες και ως χορευτής στα MAD Awards. Τι κρατάς από εκείνα τα χρόνια;

Την αθωότητα και την ανεμελιά. Έχεις άλλη ευθύνη να είσαι performer και χορεύεις με τη μουσική που σου αρέσει και άλλο να είσαι γιατρός. Όχι ότι δεν είχε τις ευθύνες του εκείνη η περίοδος της ζωής μου -κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που με ό,τι ασχοληθώ το βλέπω σοβαρά. Πήγαμε στη Eurovision έχοντας ξεκινήσει η κρίση. Δεν υπήρχε η στήριξη του κρατικού μηχανισμού, όπως συνέβαινε με άλλες αποστολές στο παρελθόν. Όσα προβλήματα όμως και να υπήρχαν δεν παύει να ήταν ανέμελα χρόνια εκείνα για μένα. Τώρα οι ευθύνες είναι πολλές. Έχω συνεργάτες που στηρίζονται σε μένα, έχω προσωπικό και, φυσικά, έχω τους ανθρώπους που έρχονται στο ιατρείο και με εμπιστεύονται. Έχω λοιπόν πολλές ευθύνες και ως γιατρός και ως επιχειρηματίας.

Δίνεις την εικόνα του ανθρώπου που όταν αναλαμβάνει κάτι είναι 100% εκεί. Παίρνεις την ευθύνη επάνω σου.

Την περίοδο του performing ήμουν στο στάδιο ωριμότητας 2, όπως το ονομάζω εγώ. Για μένα το 1ο στάδιο ωριμότητας είναι όταν είσαι εξαρτημένος από τους άλλους, περιμένεις να σου τα φέρουν στο χέρι και αν αυτό δεν συμβεί θυμώνεις μαζί τους. Το 2ο στάδιο είναι να θες να τα κάνεις όλα εσύ, να είσαι ανεξάρτητος. Πλέον νομίζω ότι βρίσκομαι στο 3ο στάδιο που είναι αυτό της αλληλεξάρτησης. Για να πετύχεις και ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας πρέπει να έχεις μια συνεργασία win-win. Τώρα λοιπόν βασίζομαι πολύ στη φιλοσοφία αυτή. Δημιουργούμε μαζί με τους συνεργάτες μου.

Έχεις κάνει ψυχοθεραπεία;

Έχω κάνει και ψυχοθεραπεία, έχω κάνει life coaching, έχω κάνει διαλογισμό κι έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό σεξολογία! Είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω δημόσια.

Τι ακριβώς είναι αυτό;

Έχει πολύ ενδιαφέρον! Θεωρώ ότι η σεξουαλικότητα είναι μία ταυτότητα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει άλλες σου συμπεριφορές ή δικαιώματα κ.λπ. Η τάση που έχεις σε αυτό το κομμάτι της ζωής σου είναι μέρος της ταυτότητάς σου. Ήθελα λοιπόν να γνωρίσω και αυτή την επιστήμη. Να βρω τα πατήματά μου, να βρω ίσως κάποια μονοπάτια που ενώνονται μεταξύ τους. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να δουλεύω με τον εαυτό μου.

Τι εννοείς λέγοντας «πατήματα» και «μονοπάτια»;

Η σεξολογία δεν είναι πώς να μάθεις να κάνεις σεξ, δεν έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες της πράξης. Έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις που έχεις από τον κοινωνικό σου περιβάλλον, από το οικογενειακό σου περιβάλλον, από αυτό που σου υπαγορεύει το DNA σου, σε σχέση με αυτό που θέλεις εσύ από μια σχέση. Τι ιστορίες θα φτιάξεις με τον άνθρωπο που θα συνδεθείς. Τι είδους σχέση θες να δημιουργήσεις. Γιατί κάποιος σε διεγείρει περισσότερο σεξουαλικά; Γιατί θες να κάνεις παιδί μαζί του; Αυτή η επιστήμη λοιπόν σου μαθαίνει να αναγνωρίζεις τα δικά σου όρια σε αυτόν τον τομέα. Πού πρέπει να βάλεις κάποια όρια ώστε να μην μπερδευτείς με την τάση σήμερα, το εύκολο, το ωμό σεξ. Κάνουμε αυτοσαμποτάζ! Μπερδευόμαστε από την πληροφορία και την ευκολία αντί να εκμεταλλευτούμε την επιστήμη και την τεχνολογία, ώστε μέσα από αυτή την ευκολία να βάλουμε τα όριά μας και να φτιάξουμε τα love story μας. Δεν σημαίνει ότι είσαι με όλους έτσι. Είμαστε λευκό χαρτί και λέμε: «πάμε να δούμε τι love story θα φτιάξουμε εμείς».

Σκέφτεσαι να γράψεις ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Σωστά;

Αυτό ήθελα και θέλω να το κάνω. Προτεραιότητά μου είναι να συλλέξω σε ένα βιβλίο όλες τις συμβουλές που έχω δώσει και όλα τα άρθρα που έχω γράψει κατά καιρούς. Πράγματα που έχουν βοηθήσει εμένα γιατί να μην βοηθήσουν και άλλους; Όσο πιο βελτιωμένοι είναι οι άνθρωποι γύρω μας τόσο πιο βελτιωμένη θα είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε.

Παράλληλα, κατεβαίνεις και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ναι. Πάντα με γνώμονα να βοηθήσω.  Θέλω μόνο να προσφέρω, δεν έχω ανάγκη να κερδίσω από την Πολιτική. Θέλω να βοηθήσω αυτή τη συγκλονιστική πόλη, με την τεράστια ιστορία και την παγκόσμια επιρροή. Θέλω να βοηθήσω κι εγώ ώστε να γίνει ακόμη πιο όμορφη, πιο προσβάσιμη, πιο προσιτή, πιο κοντά στην Τέχνη. Έχω ταξιδέψει πάρα πολύ και δεν θεωρώ ότι η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα οποιαδήποτε άλλη πόλη, τουλάχιστον από τις ευρωπαϊκές. Έχω ταξιδέψει σε 55 χώρες. Η Αθήνα έχει τη βάση και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός συντονισμός από νέους ανθρώπους. Είναι πεποίθησή μου ότι η πολιτική χρειάζεται νέους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Lifestyle

Latest

zinapost.gr