Operation Forth Bridge: Τι θα συμβεί όταν πεθάνει ο Πρίγκιπας Φίλιππος – Όλο το σχέδιο δράσης

Έτοιμο εδώ και χρόνια το σχέδιο δράσης Forth Bridge για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου. Η ανακοίνωση, η χαμηλών τόνων στρατιωτική τελετή και η μυστική ταφή.

Προετοιμασμένη για κάθε σενάριο είναι εδώ και χρόνια η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας και φυσικά αυτό αφορά και τον σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππο.

Γεννημένος το 1921, ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής στις 10 Ιουνίου, και νοσηλεύεται για 4η μέρα στο King Edward VII’s Hospital στο Λονδίνο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βρετανίας να ξημεροβραδιάζονται στο πεζοδρόμιο και να είναι σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη: Καλή ή κακή.

Αν και φυσικά όλοι ελπίζουμε να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του, υπάρχει πάντα και το κακό σενάριο. Πολλοί Βρετανοί, δεδομένης της ηλικίας του αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει διερωτώνται τι θα συμβεί εάν αποβιώσει.

Τι θα συμβεί όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος φύγει από τη ζωή;

Η επιχείρηση Forth Bridge

Υπάρχει ένας κρυφός κωδικός για το σχέδιο δράσης που θα τεθεί σε λειτουργία όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος πεθάνει και ονομάζεται Operation Forth Bridge, ενώ το σχέδιο δράσης για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ ονομάζεται Operation London Bridge.

Σε αντίθεση με το σχέδιο για τον θάνατο της βασίλισσας, ο αποχαιρετισμός στον πρίγκιπα Φίλιππο δεν αναμένεται ότι θα είναι τόσο φαντασμαγορικός.

Η είδηση θα μεταδοθεί από το BBC

Η είδηση του θανάτου του Δούκα του Εδιμβούργου θα ανακοινωθεί από το BBC. Σε περίπτωση που αποβιώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανακοίνωση θα γίνει στις 8 το πρωί. Το σίγουρο είναι ότι το BBC θα είναι το πρώτο δίκτυο που θα έχει επιβεβαιωμένη την είδηση.

Δεν θέλει μεγάλη φασαρία

Αν και πολλοί θα περίμεναν ότι η κηδεία του θα ήταν με βάση τα βασιλικά πρότυπα, ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία για κάτι πιο απλό. Μάλιστα, έχει εμπλακεί στενά στο σχέδιο της κηδείας του, που έχει οργανωθεί εδώ και πολλά χρόνια από το αρμόδιο γραφείο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι την κηδεία του δεν αναμένεται ότι θα βρίσκεται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, αλλά στο Σαιν Τζέιμς Πάλας, όπου βρέθηκε και η πριγκίπισσα Νταϊάνα τις ημέρες πριν την κηδεία της. Το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση στο χώρο.

Η τελετή θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, με βάση τα στρατιωτικά πρότυπα και στη λίστα των καλεσμένων θα είναι τα μέλη της οικογένειας, φίλοι και επικεφαλής κρατών της Κοινοπολιτείας.

Θα ταφεί σε κρυφή τοποθεσία

Σε αντίθεση με τον χώρο ταφής των περισσότερων μοναρχών στη Βρετανία και των συζύγων τους που γίνεται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το σημείο ταφής του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι διαφορετικός, σε μια πιο ιδιωτική τοποθεσία που ενδεχομένως να κρατηθεί κρυφή.

Πόσο θα διαρκέσει η περίοδος πένθους

Εάν ο πρίγκιπας Φίλιππος αποβιώσει πριν τη βασίλισσα, τότε η Ελισάβετ θα εισέλθει σε μια αρχική περίοδο πένθους διάρκειας οκτώ ημερών. Σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρξουν βασιλικά διατάγματα ενώ οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν σε παύση.

Η περίοδος πένθους θα συνεχιστεί για ακόμη 30 ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου, η βασίλισσα θα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά της που είναι περιορισμένα λόγω του κορονοϊού.

Πηγή: thetoc.gr